elpirulás
#Testi problémák

10 rejtélyes emberi tulajdonság, melyet a tudomány képtelen megmagyarázni

2022.12.15.
2 perces olvasási idő

A tudósok szétbontották az atomokat, embert juttattak a Holdra, felfedezték a DNS titkait, de vannak olyan emberi szokások, melyekre még mindig képtelenek teljes körű magyarázatot adni. Hétköznapi tulajdonságok, amelyek egy része biztosan téged is érint. Vajon mi áll a hátterükben?

A New Scientist magazin összeállított egy listát az élet olyan hétköznapi dolgaiból, melyek még mindig gondolkodóba ejtik a világ legnagyobb elméit is. Olyan egyszerű dolgokról beszélünk, mint a csókolózás vagy az orrpiszkálás.

Az egyik szerkesztő így nyilatkozott a témában: „Nincs lenyűgözőbb kutatási téma önmagunknál. Nem meglepő, hogy sokat foglalkoztunk azzal, hogy a végére járjunk, mit is jelent embernek lenni? Meglepő, hogy mennyi szokás van, ami még mindig megmagyarázhatatlan.”

1. Elpirulás

Az elpirulás

Darwinnak sem igazán sikerült megmagyaráznia, hogy az evolúció miért tette velünk, hogy hazugság közben elpirulunk, hiszen ez elárul minket a többiek előtt. Sokan úgy gondolják, hogy az arc elvörösödése a gyengeségünket mutatja meg, ami segít elkerülni a konfrontációt és az intimitást is szorgalmazza.

2. Nevetés

Endorfin szabadul fel a testünkben, amikor nevetünk, vagyis boldogabbnak érezhetjük magunkat, amikor mosolyra görbül a szánk. Ez elég oknak tűnik, hogy meg is tegyük. Egy felmérés viszont kimutatta, hogy sokkal többet nevetünk a banális megjegyzéseken, mint a vicceken, és ez a tény csak tovább mélyíti a nevetést fedő homályt.

3. Csókolózás

A csókolózás egy különleges kapcsolat két ember között: intim, érzelmes és nagyon izgalmas is. Egyes elméletek szerint az anyatejes táplálásra emlékezteti az elmét, mások az ősi időkre vezetik vissza, amikor az emberek még megrágták és úgy adták a szájukból fogatlan utódaik szájába az ételt.

4. Álom

Mindannyian álmodunk, ki többet, ki kevesebbet. Azonban az álmokat megfejteni nem igazán tudjuk, pedig mindenki kíváncsi a miértekre. Bár Freudnak az volt az elmélete, hogy a tudatalatti vágyaink jelennek meg álmainkban, ma már úgy tartják, hogy az álmok segítenek feldolgozni érzéseinket. Azt viszont még mindig nem igazán tudjuk, hogy különös vízióink honnan erednek, melyeket álmunkban látunk.

5. Babona

Sokan ismerjük a péntek 13, a fekete macska és a kéményseprők körüli babonákat, de vajon mire vezethetőek vissza ezek a szokások? A babonáknak evolucionista értelemben semmi hasznuk. Bár az biztos, hogy a régmúltban valószínűleg praktikai hasznuk volt.

6. Orrpiszkálás

Az, hogy bizonyos emberek elfogyasztják orruk tartalmát, nem sok egészséges tápanyaggal jár. Akkor miért csinálja a tinédzserek egynegyede? Néhányan azt hiszik, ez erősíti az immunrendszert. Természetesen ez egy óriási tévhit.

7. Kamaszodás

Nincs másik élőlény a Földön, amely átesne az izgága, kiszámíthatatlan serdülőkoron. Vannak, akik úgy vélik, ez az időszak segít az agynak újraszerveződni a felnőttkor előtt, tapasztalatokat szerezve a viselkedésformák terén, a felelősség évei előtt.

8. Önzetlenség

Csodás érzés egy másik embernek adni valamit, csak úgy, szeretetből. Tudományosan érthetetlen, hogy miért ad az ember a javaiból ellenszolgáltatás nélkül a másiknak. Valószínűleg a szociális kötelék, vagy presztízs megerősítéséről lehet szó.

9. Művészet

A festészet, tánc, szobrászat, zene, talán mind az emberi megfelelői a páva tollainak, melyek megmutatják, mennyire kiváló partner is lehet valaki. Az is meglehet, hogy a tudás és tapasztalat terjesztésének módszerei. Egy viszont biztos: az alkotási vágy ilyen vagy olyan formában mindannyiunkban ott szunnyad, egy része a személyiségünknek.

10. Testszőrzet

Az, hogy a testünkön lévő szőr gyenge és a genitáliáink körüli erősebb, pont az ellentéte annak, amit a főemlősöknél tapasztalhatunk. A szeméremszőrzet szerepe feltételezhetően a szagok fokozása, vagy a hidegtől való védelem lehet.

(Forrás: DRportal.hu)