test
#Testi problémák

Ismered a tested?

2015.04.06.
1 perces olvasási idő

A kutatások szerint sajnos sok ember nem tudja, hogy hol van a szíve, a tüdeje, a veséi. Te hogy állsz tested felépítésének ismeretével?

Megtanultuk a szervek elhelyezkedését az iskolában, vagy már pici korunkban a szüleinktől. Ha teljesen egészségesek vagyunk, nincs igazán szükségünk alapos ismeretekre, de amint valami elkezd fájni…Az már keményebb dió.

Az orvosok szerint nagy mértékben segítené az orvos-beteg kommunikációt, ha a betegek tájékozottabbak lennének. Jobb lenne, ha ismernék a főbb szervek elhelyezkedését és működését.

A kutatások szerint...

Egy angol kutatás eredményei a következők: a megkérdezettek

  • 30 %-a tudta csak, hogy hol van a tüdeje és a veséi,
  • 50%-a tudta, hogy hol van a szív, a gyomor és a máj,
  • és 85 %-a tudta, hogy a belek és a húgyhólyag a testben hol helyezkedik el.

Összesítve a kérdéseknek mindössze 53 %-ára született helyes válasz. A férfiak és a nők eredményessége között nem volt nagy különbség, és az is bebizonyosodott, hogy általában a tanultabb emberek jobban válaszoltak a feltett kérdésekre.

Nincs fejlődés?

Kiderült, hogy 1970 óta - ekkor végeztek utoljára hasonló felmérést - az emberek tájékozottsága nem sokat változott (mindössze 2%-kal nőtt). Pedig a kutatók azt várták, hogy a felmérés tükrözni fogja a világban bekövetkezett változásokat. Az oktatás fejlődése, a médiában sokszor felbukkanó egészségügyi témák, és az interneten hozzáférhető információk ezek szerint nem vezettek valódi „felvilágosodáshoz”. Szervi kérdésekben ugyanolyan elveszettek vagyunk, mint harminc évvel ezelőtt.

(M. N.)