haj
#Testi problémák

Hogyan gyorsíthatod a hajnövekedést?

2014.07.12.
1 perces olvasási idő

A szép, egészséges és hosszú haj minden lány álma. Ám nem elég csak várakozni arra, hogy egyszer majd megnő a hajunk. Rengeteg praktika létezik, amivel nemcsak hosszabbá, hanem egészségesebbé is teheted a hajkoronád.

Protein

Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű proteint egyél nap mint nap. A hajad keratint tartalmaz, ami bizonyos amino-savakból épül fel, ezt a szervezeted a fehérjékből nyeri. A tojás, a halfélék, a csirkehús, magvak, szója, és babfélék remek fehérjeforrások lehetnek.

Vas és cink

A vas rendkívül fontos a test megfelelő oxigén-ellátásához, illetve a fehérjéket a szervezet is könnyebben bontja le a megfelelő vasmennyiség mellett. A vas hozzájárul az erős és szép haj növekedéséhez. Tofu, lencse, szója, sovány marhahús, csirkehús mind-mind remek források.

A cink segít a regenerálódásban, és segít, hogy a haj minél egészségesebben nőjön a napi megpróbáltatások ellenére is. A hajhagymáknál lévő faggyúmirigyek jó működéséért is felelős. Az osztriga, a rákfélék, a csirkehús vagy a mogyoróvaj nagyon jó cink forrás.

Zsírok

Ne hagyd el a zsírokat sem az étrendedből! Ha diétázol, akkor is ügyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű "jó" zsiradékot fogyassz ( például olívaolajat használj ). A zsírok rendkívül fontosak a vitaminok felszívódásához és beépüléséhez, és az egészséges haj megtartásához. Ha mégis kizárod a növényi eredetű zsírokat, figyelj oda, hogy megfelelően pótold, például omega 3 vagy omega 6 olajjal.

C-vitamin

Nem csak az influenza és a nátha ellen véd. A C-vitamin hiány száraz, fénytelen és egészségtelen hajhoz vezet.
A C- vitamin segít a kollagén termelésben, ami elengedhetetlen az új haj növekedéséhez, illetve segíti a vas beépülését a szervezetbe. A citrusfélék, az ananász és a brokkoli remek C-vitamin források lehetnek.

Hajhullás ellen: B vitamin

Riboflavin és biotin tartalma miatt segíti a haj egészséges növekedését, hiányában a haj fénytelen lesz, és ki is hullhat. A hajhullás nem csak B-vitamin hiányra vezethető vissza, tehát mindenképpen konzultálj az orvosoddal, mielőtt nagyobb mennyiségben szedni kezdenéd. A tengeri herkentyűk, a spárga, teljes kiőrlésű magvak, a krumpli, a borsó, a lencse remek források lehetnek.

Figyelj oda, hogy mit eszel, hiszen az új hajhagymák növekedését segítheted vele. Kövess kiegyensúlyozott étrendet!

(Gy. R.)