szem
#Testi problémák

Tanácsok kontaktlencsét viselőknek

2013.11.02.
1 perces olvasási idő

Ismered kontaktlencséd típusát? Tudod, hogyan kell tisztítani? Befolyásolja a terhesség a lencse viselését? Íme a válaszok!

Milyen a kontaktlencséd típusa?

Gyakran tesszük fel ezt a kérdést a lencseviselőknek. Meglepődve tapasztalom azonban sok esetben, hogy nem kapok rá pontos választ. Hogy kemény vagy lágy-e a lencse, azt mindenki meg tudja mondani, a kontaktlencse pontos típusát azonban sokan nem ismerik.

Ha bármi probléma van a lencsével, nem vagy elégedett vele, esetleg valami elváltozást okozott, ahhoz, hogy megoldjuk a problémát tudnunk kellene a lencse pontos paramétereit.

Legjobb megoldás erre a kontaktlencse kiskártya, amely pontosan tartalmazza a lencse típusát, bázisgörbületét, átmérőjét és erősségét. Ezen általában feltüntetik a lencsék cseréjének következő időpontját, valamint a kontrollvizsgálatok következő időpontjait is.

Ha nem kaptál ilyen kártyát a vizsgálatkor, vagy a lencse átvételekor, nyugodtan jelezd, hogy igényt tartasz rá. Kérd bátran, nagy segítség valóban.

Lejárt szavatosságú tisztítószerek

Ugyanúgy, ahogy a gyógyszereknél, a kontaktlencse-ápolófolyadékoknál is csökken a szavatosság lejárta után a hatékonyságuk. Ezért nagyon fontos lenne, hogy minden lencseviselő figyelje az ápolófolyadékok lejárati dátumát. Felbontást követően 3 hónap után már ne használd a folyadékokat! A lejárt szavatosságú folyadékok használata sok esetben okoz irritációt, valamint kényelmetlenséget a lencse viselésekor.

Kontaktlencse és terhesség

A terhesség során a nő szinte minden szerve érintett a változásokban. Sok nő nem tudja, hogy a hormonális változások érinthetik a szemét is, valamint befolyásolhatják a kontaktlencse viselését is. Hormonális változások hatására sokaknál változik a dioptria értéke, valamint a szaruhártya formája is. Ennek következtében a korábban kényelmes kontaktlencse panaszokat okozhat, hirtelen kényelmetlenné válhat.

Gyakori az is, hogy a terhesség vége felé kevesebb könny termelődik, valamint az összetétele is megváltozhat, ami szintén a komfortos viselést teszi lehetetlenné. A szem nedvesítése szemcseppekkel megoldható, de vannak olyanok is, akiknél ez sem segít.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

szem