rugalmas bőr
#Testi problémák

A rugalmas bőrért

2013.05.23.
1 perces olvasási idő

Kamaszként még az embert nem nagyon foglalkoztatják a ráncok, pedig már most is sokat tehetsz azért, hogy idősebb korodban a maihoz hasonlóan feszes maradjon a bőröd.

A bőrápolás legelterjedtebb formája a hidratáló krémek használata, ám Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza, további hatékony módszereket osztott meg velünk.

Sárgarépa, citrom és zöldborsó

Az egészséges bőrnek vitaminokra van szüksége. Az A-vitamin csökkenti a ráncok előfordulásának gyakoriságát, és fokozza a bőr rugalmasságát. Mivel az oxigénnel és a fénnyel való érintkezést rosszul tolerálja, a szakemberek speciális cukormolekulákba ágyazva dúsítják vele a különböző termékeket. Vannak olyan forgalmazók is, akik retinaldehidet alkalmaznak, amely a bőrben A-vitamin- vagy retinsavvá alakul át. Bőröd számára fontos a C- és E-vitamin optimális jelenléte a szervezetedben. Ez a két vitamin megköti a szabad gyököket, és élénkíti a bőr keringését. Jó, ha tudod, hogy a C-vitamin elősegíti az E-vitamin felszívódását, míg az E-vitamin fokozza az A-vitamin felszívódását.

A vitaminpótlás legegyszerűbb formája a helyes táplálkozás. A-vitaminban gazdag tápanyagforrások – többek között – a sárgarépa, a brokkoli, a zeller, az áfonya, a csipkebogyó, a petrezselyem és a máj. A C-vitamin elsősorban a citrusfélékben fordul elő, de számos gyümölcs és zöldség, így a burgonya, a hagyma és a paradicsom is tartalmazza. Oda kell azonban figyelned arra, hogy ez a vitamin főzés és a mélyhűtés során elvész. E-vitaminhoz juthatsz például a tojásból, a dióból, a mogyoróból, a zöld növényekből, illetve a szójából.

Kollagén és hidratáció

A ráncok megjelenése attól függ, hogy a bőr mennyi kollagén rosttal bír. Sajnos, az évek múlásával a szervezet egyre kevesebb kollagént termel. Ezt a természetes folyamatot azonban bizonyos mértékig képesek vagyunk befolyásolni, például a különböző bőrfiatalító krémek összetétele serkenti a kollagén termelését.

Az elvesztett nedvesség pótlásához nem elég a hidratáló krémek rendszeres alkalmazása, megfelelő mennyiségű folyadékot is innod kell mellette. A célnak leginkább a szénsavmentes ásványvíz felel meg, de a frissen facsart – nem cukrozott! – gyümölcslé, illetve az antioxidánsokban gazdag zöldtea is jó választás. Az ebédet kezdd egy tányér levessel, két étkezés között pedig egyél egy almát vagy olyan egyéb gyümölcsöt, amelynek magas a nedvességtartalma.

(healzz.com)