számítógép
#Testi problémák

A számítógépes játék megváltoztatja az agyat

2012.01.10.
1 perces olvasási idő

A rendszeresen számítógépes játékokat űzők agya eltér azokétól, akik nem a monitor előtt szoktak kikapcsolódni. A tinik körében végzett kutatás szerint az agy függőségekért felelős része kiterjedtebb a sokat játszók körében.

Eddig ismeretlen volt a tény, hogy a játékok valóban változtatnak az agy felépítésén. A tudósok szerint további kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy a tinik és a szülők többet megérthessenek az eredményekből. A számítógépes játékokkal való időtöltést már korábban is kapcsolatba hozták rengeteg féle hatással, a függőségtől kezdve az érvelési képesség fejlődéséig.számítógépes játék

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálta, hogy a játék megváltoztatja-e az agyat. 154, 14 éves fiatalt rendszereztek aszerint, hogy hány órát játszanak egy héten – egy átlagos kamasznál ez az érték 9 óra! Akik ennél is többet játszanak, gyakori játékosként voltak értékelve. Egyikőjüket sem értékelték függőként.

Az agyról készült felvételek az agy egyik, jutalmazásért felelős részénél megnagyobbodást tapasztaltak a rendszeresen játszók esetében. Dr. Simone Kuhn, az egyik kutató azt állítja, hogy ez a terület általában akkor aktiválódik, amikor az emberek pozitív élményt vagy hatást bocsátanak előre, mint például pénz nyerését, finom ételt, szexet. A terület a drogfüggőség esetén is elváltozásokat mutat.

A kutatók szerint nem lehet megmondani, hogy a megnagyobbodott terület a játszás „következménye” vagy az alapvetően nagyobb méret vezethet ahhoz, hogy tulajdonosaik könnyebben tudnak belefeledkezni a számítógéppel való játékba. A kutatás egyik vezetője szerint az eredmény kifejezetten provokatív, ugyanis ez a központi rész az agy motivációs részében helyezkedik el.

Ám az égető kérdés az, hogy a felépítésben való eltérést a rendszeres számítógépes játék okozza, vagy az alapvető eltérés okozza a rendszeres játékra való igényt. A drogfüggőknél ez a két folyamat kombinációja lehet – a hosszútávon drogfüggők esetében az agy elváltozott, de a születésüktől fogva elváltozott felépítésű agyú emberek gyakrabban nyúltak drogokhoz.

Jelenleg úgy tűnik, hogy hetente félnapnyi játék már változtathat az agy felépítésén. Természetesen az eredmények alátámasztása érdekében még több kutatásra, felvételre van szükség. A kutatás a klinikai gyakorlatokat is nagyban segíti, ugyanis az ilyen jellegű aktivitás és más függőségek közötti összefüggés segít megérteni egy esetleges hosszú ideig tartó kezelés közben szükséges beavatkozást.

A kutatók most olyan felnőtteket kérnek meg arra, hogy kezdjenek el számítógépes játékokkal játszani, akik még sosem tették ezt korábban. Így meg tudják vizsgálni, hogy ez hatással van-e az agyukra.

(Gy. A., bbc.co.uk)