agy
#Testi problémák

A kamaszkorban keletkező agysejtektől függhet a közösségi viselkedés

2011.10.15.
1 perces olvasási idő

Különösen antiszociális felnőtté váltak azok az egerek, amelyeknél megzavarták kamaszkorban az új agysejtek keletkezését - idézte az amerikai Yale Egyetem kutatóinak megállapítását a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Felnőtt egereknél ugyanez a beavatkozás nem vonta maga után a viselkedés megváltozását. Az eredmények segíthetik a skizofrénia és más mentális zavarok hátterének megértését. Az agy bizonyos területein a születés után is folyamatosan keletkeznek új idegsejtek. Ez a neurogenézisnek nevezett folyamat sokkal nagyobb arányban zajlik gyerekkorban és kamaszkorban, mint a felnőtteknél, mégis a legtöbb kutatás idősebb agyban vizsgálta az új neuronok funkcióját. Arie Kaffman és csoportja különböző korú egereknél tanulmányozta az új idegsejtek feladatait.viselkedés

Normál körülmények között a felnőtt egerek sok időt töltenek el ismeretlen társaik felfedezésével, és a velük való kapcsolattartással. Azok a felnőtt rágcsálók azonban, amelyeknél kamaszkorukban megakadályozták a neurogenézist, nem mutattak érdeklődést a többi felnőtt állat iránt, sőt a társaik által kezdeményezett találkozásokat is elkerülték. "Ezek az egerek úgy viselkedtek, mintha nem ismerték volna fel egérként egértársaikat" - idézte fel Kaffman. Felnőtt egerek neurogenézisének gátlása ugyanakkor nem okozott ilyen változást viselkedésükben.

Ez arra utal, hogy a kamaszkorban keletkező agysejteknek más feladata lehet a felnőttkorban, mint a később létrejövő sejteknek. Mivel a skizofrén embereknél az agy hippokampusz nevű területén hiányos az új neuronok keletkezése, és a betegség tünetei először kamaszkorban jelentkeznek, ezért a mostani eredmények abba is betekintést adhatnak, hogy miként alakulnak ki a skizofréniát jellemző egyes viselkedési zavarok - véli Kauffman.

(mti)