izzadás
#Testi problémák

Izzasztó a helyzet? Ez lehet az oka

2015.08.06.
2 perces olvasási idő

Az emberek általában próbálják elrejteni az izzadságot és az ezzel járó kellemetlen szagokat. Az izzadás természetes folyamat, segít testhőmérsékletünk szabályozásában, segítségével elkerülhetjük a túlhevülést.

Egyetlen embernek több mint kétmillió verejtékmirigye van, ezek jó része a hónaljban, a fejen, a kézen és a talpon található, így ezeken a területeken jelentkezik leginkább az izzadás. Az okának elsősorban a levegő magas hőmérsékletét nevezhetnénk meg, és a testmozgás is vezethet izzadáshoz, de számos más oka is lehet.

Idegesség

Ha dühösek, feszültek vagyunk, akkor a szervezetünk stresszhormonokat szabadít fel, amelyek növelik a pulzusszámot és a vérnyomást, valamint a testhőmérsékletet, amely izzadáshoz vezet. A harag, az indulatok egészséges érzelmi reakciók, de ha rendszeresen elvesztjük az önuralmunkat, akkor az valamilyen probléma jele lehet.

Stressz

Bárki, aki nem készült el egy munkával határidőre, vagy állt ki közönség elé, tudja, hogyan képes a stressz, a szorongás és a kínos helyzetek izzasztóvá válni. Az érzelmi stressz különösen a tenyér és a talpak verejtékmirigyeit aktiválja.

Láz

Amikor betegek vagyunk, akkor az agyunk megemeli néhány fokkal a testhőmérsékletet. Ennek hatására úgy érezzük, hogy fázunk és borzongunk, miközben ezzel a szervezetünk kevésbé barátságos helyet teremt a baktériumoknak. Ha a láz megszűnik, és a testhőmérséklet újra 37 fok körüli lesz, melegséget érzünk és izzadni kezdünk. Az izzadás segít visszahűteni a testet a normál hőmérsékletre.

Rosszullét

A rosszullét is okozhat izzadást, és nemcsak akkor, ha láz is társul mellé. Az izzadás lehet az angina és a szívinfarktus tünete is. Különböző fertőzések, a cukorbetegség és a pajzsmirigy-túlműködés is okozhat izzadást. Egyes betegségek, mint például a rák és a HIV, éjszakai verejtékezést okoz. Ha aggódunk a túlzott izzadás miatt, keressük fel az orvosunkat.

Kávé

Egy reggeli kávé nemcsak felébreszt, meg is izzaszt. A kávézás kétféleképpen vezet izzadáshoz. Egyrészt a koffein stimulálja a központi idegrendszert, aktiválva a verejtékmirigyeket (minél több koffeint iszunk, annál jobban izzadunk). Másrészt a forró kávé miatt a szervezet úgy érzékeli, hogy elég meleg van ahhoz, hogy ideje legyen verejtékezni.

Fűszeres ételek

A fűszeres ételek megbolondítják a szervezetünket, és azokat az idegi receptorokat stimulálják, amelyek a hőségre reagálnak. Ezért egy adag csípős étel vagy fűszeres leves miatt kezdhet verítékezni az arcunk.

Túl sok alkohol

Ha valaki többet iszik a kelleténél, akkor nemcsak a mozgással és a beszéddel vannak gondjai, hanem az arca is kipirul, és izzadni kezd. Az alkohol ugyanis értágító hatású, ez okozza az izzadást.

Dohányzás

A nikotin hatására a szervezet acetilkolint szabadít fel, amely ingerli a verejtékmirigyeket. Ezen kívül emeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a testhőmérsékletet. Nikotinelvonás is okozhat túlzott izzadást, de ha leszokunk a dohányzásról, akkor kisebb a rák, a tüdőtágulás, és több tucat más halálos betegség kockázata is.

Gyógyszer mellékhatása

Az izzadás többek között az antidepresszánsok, nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, vérnyomásgyógyszerek, daganatellenes szerek és néhány, cukorbetegségre szedett gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet. Konzultájunk az orvossal, hogy változtassunk az adagon, vagy térjünk át másik gyógyszerre.

Szerelem

A szerelembe esés ténylegesen az agyban történik meg, adrenalinhoz hasonló „szerelmi vegyi anyagok” szétáradása következtében. Ezek okozzák a heves szívdobogást, az izzadó tenyeret és egyéb árulkodó testi tüneteket, amelyek jelzik, hogy lesújtott Ámor.

Terhesség

A hormonok hullámzása miatt fokozódik az anyagcsere, amelytől melegünk lehet és a verejtékmirigyek is aktívabbá válnak. A kiszáradás elkerülése érdekében ügyeljünk arra, hogy a terhesség kilenc hónapja alatt elegendő folyadékot fogyasszunk. A fokozott verejtékezés még a szülést követő pár hétig jellemző.

(Forrás: Fókuszban a Nő, WebMD)