pms
#Testi problémák

Újabb négy tanács a PMS enyhítésére

2011.07.05.
2 perces olvasási idő

Ezek a praktikák segíthetnek gátat szabni a havonta jelentkező kellemetlenségeknek.

5. Figyelj oda arra, hogy mit iszol!

Az alkoholfogyasztás sokkal gyakoribb olyan nőknél, akiknek PMS-ük vagy premenstruációs diszfóriás rendellenességük (PMDD) volt, mely talán egy kísérlet arra, hogy maguk kezeljék a tüneteket. A PMDD sokkal súlyosabb, mint a PMS, amiben az érzelmi tünetek sokkal kevésbé dominálnak. Kevesebb nőt érint, mint a PMS.

Habár a nőknek gyakran tanácsolják, hogy figyeljenek oda az alkoholfogyasztásra, sőt még a koffeinre is, egyes kutatások épp az ellenkezőjét vélik állítani. Egy másik orvos által végzett tanulmányban ugyanis nem talált összefüggést arra vonatkozólag, hogy az alkohol növelné a PMS kockázatát. Mégis, jobb, ha nem az ivás az első, ami eszedbe jut, ha épp premenstruációs tünetektől szenvedsz, és a koffeinnel is légy óvatos, mert ha ígyenyhítheted a mellek feszülését, és a puffadást.

Mindentől függetlenül nem árt észben tartanod, hogyha sok vizet fogyasztasz, azzal csökkentheted a puffadást. Ez lehet, hogy egy kissé ellentmondásnak tűnik, de a felpuffadt test túl sok vizet tart vissza, valószínűleg a túl sok só miatt.

6. A sóból is megárt a sok!

Mivel majdnem minden, ami üvegben, zacskóban, csomagban vagy dobozban kapható, tele van sóval, szinte lehetetlen kizárni a nátriumot. De ha egy kicsit jobban odafigyelsz rá, csökkentheted a PMS okozta kellemetlen puffadást, és a vízvisszatartást.

Ahhoz, hogy a só fogyasztásod minimalizáld, fókuszálj inkább a nyers ételekre, a túlságosan is előre készített gyorsételek helyett, mivel gyakran adnak ezekhez nátriumot a feldolgozás révén. És ha mégsem sikerülne eléggé visszafognod magad, akkor egyszerűen igyál sok vizet, így a tested meg tud szabadulni a túlzott mennyiségű nátriumiontól.

7. Lehet, hogy az étrendkiegészítő sem ártana

Amellett, hogy egészséges étkezésre biztatunk, azt is ajánljuk, hogy a PMS tüneteket először egy kombinációval kezeld, stressz csökkentéssel, valamint néhány étrendkiegészítővel.

Konzultálj orvosoddal az esetleges napi multivitaminszedésről. B-6 vitaminból napi 100 milligramm, kalcium karbonátból és D vitaminból pedig naponta 600 milligramm ajánlott, legalább egy kalciumban gazdag fogás mellett, valamint napi 400 milligramm magnézium-oxid.

A B 6 vitamin és magnézium szedése ilyen mennyiségben csökkentheti a hangulatváltozásokat, és a magnézium a vízvisszatartást is csökkentheti.

Mint mindig, konzultálj az orvosoddal bármilyen étrendkiegészítőről, amit szedsz, hogy elkerülj bármilyen lehetséges gyógyszer mellékhatást, és tájékoztasd róla, ha a PMS sok problémát okoz.

8. Ügyelj az életmódodra!

Vannak rá bizonyítékok, hogy az egészséges testsúly segít megelőzni a PMS-t, és hogy az elhízott, vagy túlsúlyos nőknek nagyobb valószínűséggel vannak ilyen tünetei. Ha fizikálisan aktív vagy azzal nem csupán a derékbőségedet tarthatod kordában, hanem a stressz csökkentésben is csodásan működik.

A stressz nagy szerepet játszik a PMS tünetek intenzitásában. Úgyhogy találd meg a módját, hogyan tudod kikapcsolni az agyadat, akár mozgással, mély lélegzetvételekkel, vagy jógázással.

A fáradtság még egy jele lehet a PMS-nek, úgyhogy lehet, hogy több alvásra lesz szükséged, mint általában. Nem utolsósorban egy nemrég végzett kutatásban bizonyították, hogy a dohányzás, különösen a kamaszoknál vagy a húszas évek elején, növeli a PMS kockázatát.

(Sz. D. L.)