haj
#Testi problémák

Jön a tavasz, erősítsd a hajad!

2023.03.04.
2 perces olvasási idő

Fénytelen, lelapuló a hajad, alig tudod kifésülni, sőt hullik és néha a fejbőröd is viszket. Ugye, ismerős problémák? Ne aggódj, ezekkel a gondokkal nem vagy egyedül, a tél vége felé mindannyiunk haja erősítésre szorul.

Teljesen mindegy, milyen hosszú a hajad, mennyire merész, klasszikus vagy divatos, egy biztos, akkor mutat jól, ha tartása van. A téli hónapok megviselik a szervezetünket, s ez hajunkon is meglátszik. Mindez orvosolható, csak kis odafigyelés szükséges.

Vitamint az éhező hajnak

A felhalmozott zsírpárnák ellen mindenki kíméletlen fogyókúrába kezd, főleg, ha jön a tavasz és végre levethetjük a téli gönceinket, és lenge, az alakot láttató ruhákba bújhatunk. De megfigyelted már, hogy a fogyókúra alatt a hajad állapota mennyire megváltozik? És nem a jó irányba. Valószínűleg nem jut elég vitamin a szervezetedbe, így jobb, ha olyan diétát alkalmazol, amely mellett sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthatsz. A hajhagymák megfelelő működéséhez a vitaminok mellett nyomelemekre is szükség van, így gondoskodj megfelelő cink bevitelről is, melyet már tabletta formájában is megtehetsz.

Hullik a hajad?

A félreértések elkerülésr érdekében jó tisztázni: a hajhullás természetes jelenség. Naponta akár 100 hajszálunk is kihullhat, ez normális, hozzátartozik a haj természetes megújulásához. Viszont ha már több mint 150 szál a veszteség, akkor elkezdhetünk hajvesztésről gyanakodni. Ha nem tudod eldönteni, inkább számold meg, mennyi is az annyi.

A szépségipar már számos készítménnyel áll rendelkezésünkre a kóros hajhullás megakadályozására. Figyelj rá, hogy betartsd a készítmények utasításait! Aranyszabály, hogy a kívánt hatás elérése érdekében egy egész kúrát végig kell csinálnod, megfelelő időközönként és rendszerességgel alkalmazva a kiválasztott készítményt. A samponok és pakolások használatakor nagyon fontos az alapos masszírozás, hiszen a hatóanyagokat a fejbőrbe kell bejuttatni.

Hajdúsítás

A dús hatás eléréséhez vezető út hosszadalmas és trükkös. A TV-ben látható csodás hajzuhatagok több órás munka eredményei - ne dőlj be a felturbózott effekteknek. A volumennövelés érdekében gondosan válassz sampont és hajhabot, és hetente egyszer alkalmazz pakolást is, hogy minél látványosabb és tartósabb legyen a dús hatás. A krémeket és habokat nem a fejbőrbe, hanem a hajtőre kell felvinni, majd alaposan meg kell szárítani a hajat, lehetőleg alulról fújva rá a meleg levegőt. Ehhez hajolj le, vagy csak hajtsd oldalra a hajad, ahogy kényelmesebb. Használj körkefét, s a feltekert tincsek tövénél kell szárítanod.

Ha megvagyunk a dúsító mosással, pakolással és szárítással, sorsdöntőek az utolsó simítások. Ha túl sok zselét, hajfényt vagy waxot alkalmazol, akkor oda az alapos és fáradtságos munka, tincseid azonnal megadják magukat és menthetetlenül lelapulnak. A kulcs a kezedben van az ilyen esetek kivédésére: a waxot és a hajápoló olajat melegítsd fel a kezedben mielőtt a hajadra viszed. Használj belőle keveset és csak a haj végére vidd fel. Ha hajfény-sprayt használsz, akkor se vidd túlzásba: elég egy kevés, és az is jó messziről.

(KamaszPanasz)