sperma
#Testi problémák

13 meglepő tény a spermáról

2023.11.08.
3 perces olvasási idő

A pubertáskor a tested számos változásával jár együtt. Megváltozik a hangod, a testmagasságod, és szép lassan szexuálisan is éretté válsz. Bizonyára a tested fejlődésével egy időben néhány kérdés is foglalkoztatni kezd. Ezúttal a hímivarsejtekről tudhatsz meg néhány érdekességet.

1. Fél teáskanálnyi

Ez az a mennyiség, amelyet egy férfi átlagosan ejakulál. Ez nem túl sok, de többé-kevésbé elég ahhoz, amire a természet megteremtette: a gyermeknemzéshez.

2. A spermiumok is sapkát viselnek

A fejüket egy ovális szerkezetű anyag borítja, melyet akroszómának nevezünk. A sejt ezen része olyan erős kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek csak akkor szabadulnak fel, ha a spermium eléri a petesejtet. Ezek az anyagok megolvasztják a petesejt felszínét és lyukat fúrnak abba, így a spermium be tud hatolni, és leadhatja genetikai rakományát.

3. Spermium vagy ondó?

Sokan a spermium és az ondó szót szinonimaként használják. De ez így helytelen. A spermium csak a sperma sejteket jelenti, amelyek egy összetevőnek számítanak. Az ondó spermiumokon kívül tartalmaz más anyagokat is, amelyek például a prosztatából, vagy a medencében található ondóhólyagból származnak. A spermiumoknak – amelyek a herékben képződnek – "magas oktánszámú üzemanyagra" van szükségük ahhoz, hogy megfelelőképpen tudjanak mozogni. Szerencsére ez az üzemanyag rendelkezésükre áll, ugyanis a cukrot számukra az ondóhólyag biztosítja. A folyadék pedig, amely a prosztatákból származik, az ondó cseppfolyósságáért felelős, nélküle ugyanis a spermák csak egy helyben állnának, és képtelenek lennének mozogni vagy úszni.

4. Egy here is elég

Egy here is bőven elég ahhoz, hogy egy bébire való spermát termeljen. Ezért mondjuk előfordulhat, hogy a maradék here egy picit nőni fog, hogy fokozza ezzel az ivarsejtek termelését. Lance Armstrong, Tour de France győztese talán az egyik legismertebb egy herével élő híresség. Ő a heréjét rákban veszítette el. Lance 5 gyermek édesapja jelenleg, bár igaz, hogy ebből 3 spermabankból fogant, de 2 természetes módon jött a világra.

5. 100 millió versenyző

Csak egyetlen spermium kell ahhoz, hogy megtermékenyüljön a petesejt, amelyből egy új élet születhet. Ezért az egyetlen helyért pedig elég komoly harc folyik. Egy átlagos ejakuláció ugyanis 100 millió spermiumot tartalmazhat. Hát, sok szerencsét az összes versenyzőnek!

6. A gyár soha nem zár be

A nők az egész életükre való petesejt-mennyiséggel születnek, testükben nem termelődik új. A férfiaknál ez nem így van. A férfiak minden nap, minden órában termelnek spermát, egész életükön át! Természetesen az idő előrehaladtával a spermiumok élénksége csökken, és a DNS is kissé töredezetté válhat. De a gyár soha nem zár be!

7. Szabad szemmel láthatatlan

Szeretnél látni egy ilyen sejtet? Legjobb, ha keresel egy jó mikroszkópot, a spermák ugyanis olyannyira picikék, hogy abszolút nem láthatók szabad szemmel. De pontosan mekkorák is? Minden egyes spermium körülbelül 50 mikrométeres. Persze talán ez így nem mond semmit arról, hogy mégis mekkora mennyiséget képzeljünk el ezekből a parányi sejtekből. Íme, egy példa. Ha egy férfi egyetlen ejakulációjának minden egyes spermiumát egymás után tudná fűzni, egy 4 kilométeres láncot kapna eredményül!

8. Baba a kémcsőből

Nos, a hagyományos módszer szerint ahhoz, hogy a megtermékenyülés bekövetkezzen, a spermiumnak megfelelő módon kell tudni úszni. Ám mára már olyan mesterséges megtermékenyítési eljárások is léteznek, amelyekkel mozgásképtelen hímivarsejteket is el tudnak juttatni a petesejtig. Az egyetlen dolog ami számít innentől, már csak az általa tartalmazott DNS.

9. Furcsa mozgás

Bár a spermiumok képesek ostorszerű mozgást végezni, mégis legtöbbjük számára az egyenesen történő mozgás komoly problémákat jelent. Hogy még konkrétabban fogalmazzak, a spermák mindösszesen fele képes erre. A többiek egyszerűen csak körbe mozognak, vagy sodródnak az ondó folyadékában. Bár még így is rengeteg induló van, mégis csak keveseknek sikerül elérniük a petesejtet. A méhet és a petefészket összekötő vezetéken ugyanis apró szőrsejtek találhatók, amelyek a spermiumokat könnyen „hatástalanítani” tudják. Láttál már lazacot, mikor felfele úszik a folyón? Nos, ez is legalább ilyen nehéz!

10. Napokig élnek

Egy spermium 2-5 napig is életképes marad, miután bekerült egy nő szervezetébe. Szabad levegőn azonban hamar elpusztulnak. Abban az esetben, ha vízbe kerülnek, ott rövid ideig még életben maradnak, ám arra szinte 0 az esély, hogy ilyen közegben eljussanak egy nő szervezetébe.

11. Az Y egyedül marad

Miután a spermium bejutott a petesejtbe, a kromoszómák szépen lassan keverednek egymással, amely azt jelenti, hogy egy kicsi az anya és az apa részéről is megtalálható lesz mindenhol. De van egy kivétel: az Y kromoszómának ugyanis nincs párja, így változatlanul halad át apáról fiúra. Az érdekesség az, hogy ez a kromoszóma a férfiaknál generációkra visszamenőleg is ugyanaz!

12. A hőmérséklet sem mindegy

A herék hőmérséklete általában 7 fokkal alacsonyabb, mint az átlagos testhőmérséklet. Ugyanis csak ilyen körülmények között tud a here megfelelő minőségű és mennyiségű spermát termelni. A férfiak teste azonban olyan vénákkal van ellátva a herék környékén, amelyek automatikusan szabályozzák a herék körüli hőmérsékletet. Így hideg esetén a testhez közelebb húzódik, melegben pedig a testtől eltávolodik a herezacskó. Ha egy férfi keresztberakja a lábait, a herezacskó hőmérséklete körülbelül 2 fokkal növekszik.

13. Két hónapig tart az újratermelődés

A termelés folyamatosan történik. A kulcs mindösszesen csak annyi, hogy a termelés soha nem áll meg, így a két hónapnyi elkészülési időből soha semmit nem érzékelünk.

Nos, remélem sikerül érdekes és hasznos információkat adnunk erről a mindenki által ismert, kis sejtről. Így mostantól talán te is egy kis csodának tekinted a spermát, nem pedig egy eszköznek, amely nélkülözhetetlen egy babához.

(KamaszPanasz - Cs.B., forrás: cbsnews.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)

Ha részletesebben érdekel: Mindent a spermáról