székrekedés
#Testi problémák

Mit tegyek tartós székrekedés ellen? - Az orvos válaszol

2016.09.29.
1 perces olvasási idő

Talán már 2 hónapja is tart, hogy nem tudok normálisan elmenni WC-re. Minden nap van székletem, de csak nagyon kis mennyiségű. Már próbáltam hashajtót használni, de nem igazán segített. Mit tehetek? - Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

székrekedés

Van néhány dolog, amire nem árt odafigyelned. Fogyassz sok folyadékot (pl. vizet), illetve sok rostot (teljes kiőrlésű pékáruk).

Ezt tudtad? Ennyi vizet kellene innod naponta

Jó hatású lehet még a natúr joghurt vagy kefir, persze huzamosabb ideig kell fogyasztani. Naponta egy pohárral elegendő, és még jobb, ha belekeversz egy evőkanálnyi lenmagot. Ez élelmiszerboltokban vagy bioboltokban kapható és olcsó. A bélrendszerben megduzzadva lágyítja a székletet. Aztán lehet, hogy használ az aszalt szilva vagy szilvalekvár (házi, ami nem tartalmaz sok cukrot). Nem kell sokat enni egyikből sem.

Hashajtót nem javasolnék, de esetleg kipróbálhatod a laktulóz szirupot (keress rá így, és megtalálod a gyári nevét, patikában vény nélkül kapható). Huzamosabb ideig kell használni, hogy észrevedd a hatást. Viszont nem okoz hasmenést, kifejezetten a széklet puhítására alkalmas. Ha ezek a praktikák nem oldják meg a székrekedést, akkor azért jó lenne egy belgyógyászati (gasztoenterológiai) vizsgálat. Ne ijedj meg, ez nem feltétlenül tükrözést jelent, először ki fog kérdezni a szakorvos, majd tapintásos vizsgálat és labor következhet.

(KamaszPanasz - Dr. Szimuly Bernadett)