izzadás
#Testi problémák

Mindennapi tippek az izzadságszag ellen

2023.05.23.
2 perces olvasási idő

Segítünk megbirkózni a súlyos izzadással, ha neked már nem megy. Összegyűjtöttük a legegyszerűbb házi praktikákat, amik segíthetnek. Nem kell többé feszengened edzés után, egy izzasztó feleléskor vagy amikor zavarba jössz.

Először is nagyon fontos, hogy orvoshoz menj, hogy eldőljön normális mértékben izzadsz-e, vagy valamilyen orvosi probléma, esetleg bizonyos gyógyszerek állnak a jelenség hátterében, ami korrigálható és megváltoztatható.

Ha ez megtörtént, akkor egyszerű lépések segíthetnek csökkenteni az izzadást, hogy a kényelmi szintedet megemeljék. Itt van néhány módszer, hogy megbirkózz a túlzott izzadással az edzőteremben, a suliban, és mindenhol, akárhova is mész.

A súlyos izzadás megállítása

  • Válts nagyobb intenzitású dezodorra és izzadsággátlóra. Néhány közülük vényköteles, de boltokban is kaphatók jobb hatásfokú termékek.
  • Alkalmazd a dezodort a legjobb időben. A legtöbbjük éjszakai használ igazán. Az aktív összetevőnek le kell jutnia az izzadságmirigyig, hogy elzárhassa azokat. Ha reggel használod, amikor az izzadás mértéke tipikusan magasabb, elmossa a hatóanyagot.
  • Mentsd meg a bőröd. Ha este használod a dezodort szintén csökkented a bőrirritáció esélyét, így nem kényszerülsz arra, hogy másik hatásos terméket kelljen keresned.

Izzadás edzés közben

Számos módja létezik az edzés közbeni izzadás leküzdésére:

  • Tegyél keresztbe az izzadságnak! Válassz könnyű, szellős anyagokat, mint például a pamutfélék.
  • Áldozz a megfelelő sportruhára. Az utóbbi években sokat fejlődött a sportruházatok kínálata, melyek közt megtalálhatod az legjobb légáteresztő anyagokat is. Keress olyanokat, amik felszívják a nedvességet. A márkák általában feltűnően jelzik az anyag tulajdonságait.
  • Viseld egyszer. Ne vegyél fel olyan pólót vagy biciklis nadrágot, ami már csöpög az izzadságodtól. Szárazon kell kezdened, hogy száraz is maradhass. A bőröd is meg fogja köszönni neked. Váltsd gyakran a lábbelidet is. Ha az izzadós láb problémát jelent, akkor cseréld a cipőidet és zoknijaidat is gyakran.
  • Töröld el az izzadságot! Használj olyan hintőporokat, amik minimálisra csökkentik a lábad nedvességét, izzadását.

Izzadás a suliban

Hogy megbirkózz ezzel a problémával, az alábbi lépéseket ajánljuk:

  • Cipeld magaddal mindenhová a dezodorodat és izzadásgátlódat. Használd újra őket a nap közepén, vagy egy stresszes dolgozat előtt.
  • Öltözz rétegesen. A fiúknak egy atléta viselése segíthet némi izzadság felszívásában. A lányok nedvszívó ujjatlan topot vagy trikót viselhetnek.
  • Válassz lazább esésű ruhákat. Minél szorosabban feszül rád, annál szexibb a ruha, cserébe az izzadságfoltok is hamarabb átütnek rajta. Válassz olyan ruhákat, amik lazább esésűek. A selyem kerülendő anyag, bár csinosabbnak érzed magad tőle.
  • Tarts a zsebedben zsebkendőt. Ha tartasz egyet a zsebedben vagy pénztárcádban, letörölheted vele a túl sok izzadságot a homlokodról, kezedről.
  • Kerüld a fűszeres ebédeket. Bizonyos ételek befolyásolhatják az izzadság kiválasztását, ilyen a csípős paprika. Más ételek, mint a hagyma, fokhagyma, szagosabbá tehetik a verejtéket. Tehát mindegy mennyire finom az a csípős nachos szósz, próbáld elkerülni.

A ruhákon átütő izzadság

A helyesen megválasztott ruhák segíthetnek a súlyos izzadással folytatott harcban. Tippjeink:

  • Olvasd el a címkéket. Keress olyan ruhákat, amik nedvszívó anyagból készültek, vagy olyanokat, amikben nagy a pamut aránya.
  • Válaszd a színeket is bölcsen. A színes ruhák több izzadságot mutatnak. Nem lesz annyira látványos azonban bizonyos árnyalatok esetén (fekete, fehér), még kevésbé a nyomott mintás pólókon.
  • Hordj magadnál egy váltás ruhát. Ha egy plusz pólót, vagy inget viszel a suliba vagy valamilyen fellépésre, akkor bármikor lecserélheted azt a darabot, amiben már kellemetlenül érzed magadat.

Éjszakai izzadás

Az éjszakai izzadás leküzdésére kövesd az alábbi stratégiákat:

  • Válaszd meg az ágyneműket okosan. Keress olyat, ami könnyű, légáteresztő anyagból készült.
  • Kerüld a műszálas zoknit, még télen is. Válassz nedvszívó felületeket. A legjobb anyag az egyszerű pamut, nem a selyem vagy flanel.

(KamaszPanasz - Sz.L.)