Főoldal / TEST / Mindennapi tippek az izzadságszag ellen
  2021-05-15

Mindennapi tippek az izzadságszag ellen

Segítünk megbirkózni a súlyos izzadással, ha neked már nem megy. Összegyűjtöttük a legegyszerűbb házi praktikákat, amik segíthetnek. Nem kell többé feszengened edzés után, egy izzasztó feleléskor vagy amikor zavarba jössz egy csinos lány miatt.

Először is nagyon fontos, hogy orvoshoz menj, hogy eldőljön normális mértékben izzadsz-e, vagy valamilyen orvosi probléma, esetleg bizonyos gyógyszerek állnak a jelenség hátterében, ami korrigálható és megváltoztatható.

Ha ez megtörtént, akkor egyszerű lépések segíthetnek csökkenteni az izzadást, hogy a kényelmi szintedet megemeljék. Itt van néhány módszer, hogy megbirkózz a túlzott izzadással az edzőteremben, a suliban, és mindenhol, akárhova is mész.

- hirdetés -

A súlyos izzadás megállítása

 • Válts nagyobb intenzitású dezodorra és izzadsággátlóra. Néhány közülük vényköteles, de boltokban is kaphatók jobb hatásfokú termékek.
 • Alkalmazd a dezodort a legjobb időben. A legtöbbjük éjszakai használ igazán. Az aktív összetevőnek le kell jutnia az izzadságmirigyig, hogy elzárhassa azokat. Ha reggel használod, amikor az izzadás mértéke tipikusan magasabb, elmossa a hatóanyagot.
 •  Mentsd meg a bőröd. Ha este használod a dezodort szintén csökkented a bőrirritáció esélyét, így nem kényszerülsz arra, hogy másik hatásos terméket kelljen keresned.

Izzadás edzés közben

Számos módja létezik az edzés közbeni izzadás leküzdésére:

 • Tegyél keresztbe az izzadságnak! Válassz könnyű, szellős anyagokat, mint például a pamutfélék.
 • Áldozz a megfelelő sportruhára. Az utóbbi években sokat fejlődött a sportruházatok kínálata, melyek közt megtalálhatod az legjobb légáteresztő anyagokat is. Keress olyanokat, amik felszívják a nedvességet. A márkák általában feltűnően jelzik az anyag tulajdonságait.
 • Viseld egyszer. Ne vegyél fel olyan pólót vagy biciklis nadrágot, ami már csöpög az izzadságodtól. Szárazon kell kezdened, hogy száraz is maradhass. A bőröd is meg fogja köszönni neked. Váltsd gyakran a lábbelidet is. Ha az izzadós láb problémát jelent, akkor cseréld a cipőidet és zoknijaidat is gyakran.
 • Töröld el az izzadságot! Használj olyan hintőporokat, amik minimálisra csökkentik a lábad nedvességét, izzadását.

Izzadás a suliban

Hogy megbirkózz ezzel a problémával, az alábbi lépéseket ajánljuk:

 • Cipeld magaddal mindenhová a dezodorodat és izzadásgátlódat. Használd újra őket a nap közepén, vagy egy stresszes dolgozat előtt.
 • Öltözz rétegesen. A fiúknak egy atléta viselése segíthet némi izzadság felszívásában. A lányok nedvszívó ujjatlan topot vagy trikót viselhetnek.
 • Válassz lazább esésű ruhákat. Minél szorosabban feszül rád, annál szexibb a ruha, cserébe az izzadságfoltok is hamarabb átütnek rajta. Válassz olyan ruhákat, amik lazább esésűek. A selyem kerülendő anyag, bár csinosabbnak érzed magad tőle.
 • Tarts a zsebedben zsebkendőt. Ha tartasz egyet a zsebedben vagy pénztárcádban, letörölheted vele a túl sok izzadságot a homlokodról, kezedről.
 • Kerüld a fűszeres ebédeket. Bizonyos ételek befolyásolhatják az izzadság kiválasztását, ilyen a csípős paprika. Más ételek, mint a hagyma, fokhagyma, szagosabbá tehetik a verejtéket. Tehát mindegy mennyire finom az a csípős nachos szósz, próbáld elkerülni.

A ruhákon átütő izzadság

A helyesen megválasztott ruhák segíthetnek a súlyos izzadással folytatott harcban. Tippjeink:

 • Olvasd el a címkéket. Keress olyan ruhákat, amik nedvszívó anyagból készültek, vagy olyanokat, amikben nagy a pamut aránya.
 • Válaszd a színeket is bölcsen. A színes ruhák több izzadságot mutatnak. Nem lesz annyira látványos azonban bizonyos árnyalatok esetén (fekete, fehér), még kevésbé a nyomott mintás pólókon.
 • Hordj magadnál egy váltás ruhát. Ha egy plusz pólót, vagy inget viszel a suliba vagy valamilyen fellépésre, akkor bármikor lecserélheted azt a darabot, amiben már kellemetlenül érzed magadat.

Éjszakai izzadás

Az éjszakai izzadás leküzdésére kövesd az alábbi stratégiákat:

 • Válaszd meg az ágyneműket okosan. Keress olyat, ami könnyű, légáteresztő anyagból készült.
 • Kerüld a  műszálas zoknit, még télen is. Válassz nedvszívó felületeket. A legjobb anyag az egyszerű pamut, nem a selyem vagy flanel.

(KamaszPanasz - Sz.L.)

Tovább a témában: Fiúknak, Bőr, Higiénia, Izzadás