fogamzásgátlás
#Testi problémák

Mítoszok a fogamzásgátlásról

2015.02.03.
2 perces olvasási idő

Számos módszer létezik a fogamzásgátlással kapcsolatban, melyek a terhesség megelőzésében nagyon hatékonyak. Téves információk is terjednek azonban a fogamzásgátlásról, akárcsak olyan módszerek, melyek egyszerűen nem működnek.

A következőkben a fogamzásgátlással kapcsolatos legáltalánosabb mítoszokról olvashatsz:

1. Nem eshetek teherbe, ha szex után lezuhanyozok, vagy veszek egy fürdőt.

A zuhanyzás nem hatékony fogamzásgátlási mód. Ha az ejakulációt követően a spermák a méhnyakba kerülnek, akkor a zuhanyzás már nem tudja életképtelenné tenni azokat.

2. Nincs szükségem fogamzásgátlókra, mert mindig akkor szeretkezünk, amikor nem eshetek teherbe.

fogamzásgátlásAz ilyen jellegű mítoszok azért keletkeznek, mert sokan nincsenek tisztában a menstruációs ciklus folyamatával.

A menstruációs ciklushoz négy fontos hormon (az FSH-hormon, az LH-hormon, az ösztrogén és a progeszteron) kötődik, melyek a szervek vagy a sejtek működését stimulálják vagy szabályozzák. E hormonok közötti kényes egyensúly szabályozza a peteérést (ovuláció), s amikor a petesejt nem termékenyül meg, akkor következik be a menstruáció. A nők menstruációs ciklusa legtöbbször szabályos, viszont a hormonok közötti egyensúlyt számos tényező befolyásolhatja, mint például az életkor, a stressz, a gyógyszerek, stb.

A peteérés idejének meghatározása, s a „biztonságos napok” hajszálpontos megállapítása ezért meglehetősen nehéz lehet. Azoknak a pároknak, akik a fogamzásgátlás naptármódszerét alkalmazzák, körültekintően kell figyelemmel kísérniük a menstruációs ciklust, s kiértékelniük az ovuláció tüneteit, akárcsak a külső befolyásoló tényezőket.

3. Nem eshetek teherbe, ha állva szexeltünk, vagy én voltam felül.

Sokan azt gondolják, hogy bizonyos pózokat alkalmazva, például az állva szeretkezésnél a spermák kifolynak a nők vaginájából. Valójában azonban a szexuális pózoknak semmi köze sincs ahhoz, hogy a petesejt megtermékenyül-e, vagy sem. Az ejakulációkor a spermák a hüvelybe kerülnek, s természetüknél fogva, a petesejt irányába kezdenek el mozogni.

4. Óvszer hiányában akár egy lufival is lehet védekezni.

Ez óriási tévhit, hiszen egy lufi nem illeszkedik megfelelően a péniszre, és könnyen elszakadhat szeretkezés közben. Az óvszerek speciálisan úgy vannak kifejlesztve, hogy azok tökéletesen illeszkedjenek a péniszre, s megfelelő védelmet nyújtsanak szex közben.

5. Nem eshetek teherbe, ha a partnerem az ejakulációt megelőzően kihúzza a péniszét a hüvelyemből.

A pénisz kihúzása a hüvelyből az ejakuláció előtt egyáltalán nem jelent bombabiztos fogamzásgátlási módot, ugyanis akár az előváladék is tartalmazhat spermákat. S az is előfordulhat, hogy partnered nem tudja időben kihúzni a péniszét a hüvelyedből.

6. Nem eshetek teherbe, mert még szoptatok.

Jóllehet, a szoptatás késleltetheti az ovulációt, ez azonban nem jelent garanciát. A peteérés akkor is bekövetkezhet, amikor egy nő még szoptat. A szoptatós anyáknak fogamzásgátlót kell szedniük, ha meg akarják előzni, hogy újra teherbe essenek.

7. Nem eshetek teherbe, mert ez volt az első alkalom, hogy szexuális kapcsolatot létesítettem valakivel.

Egy nő bármikor teherbe eshet, amikor peteérése van, még akkor is, ha első alkalommal feküdt le valakivel.

8. A fogamzásgátló már rögtön azután elkezd hatni, miután elkezdem szedni azt.

Bizonyos nők esetében egy teljes menstruációs ciklus szükséges ahhoz, hogy az orális fogamzásgátló tablettában lévő hormonok kifejtsék a hatásukat a peteérés megelőzésére. Az orvosok ezért azt javasolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésének elkezdésekor néhány hónapig még más fogamzásgátló módszereket is alkalmazzanak a párok a teljes védelemhez.

(B.M.)