körömgomba
#Testi problémák

Segítség! Baj van a körmeimmel!

2014.05.26.
2 perces olvasási idő

A köröm gombásodása napjaink gyakori jelensége, mely csúnya és kellemetlen panaszokat okozhat. A betegség elsősorban a körmöt érinti, de a környező bőrterületen is jelentkezhet, majd onnan terjed tovább a körömre.

A körömgomba kialakulásának kockázatát növeli az immunrendszer gyengülése, illetve az egyes gombásodásra hajlamosító betegségek. Szerencsére ma már számos készítmény áll rendelkezésünkre kezeléséhez. A köröm gombásodása napjaink gyakori betegsége. Azon kívül, hogy igen csúnya, egyes fázisaiban kellemetlen tüneteket is okozhat. A betegséget mikroszkopikus méretű kórokozó gombák okozzák. Biztosan azt gondolod, hogy Te ezt sosem kaphatod el, de jobb, ha alaposan tájékozódsz róla!

Te sem vagy kivétel!

A körömgombásodás érintheti elsőként magát a körmöt, de a környező bőrterületeken is elkezdődhet, majd onnan terjedhet tovább a körmökre. Mind a kéz, mind a láb érintett lehet, de mivel a lábon gyakoribb a lábujjak közötti bőr megbetegedése (illetve a tisztálkodás nehezítettsége miatt), ezért ott sűrűbben fordul elő. A lábon leginkább a 3-4. ujj között lévő bőrterületen kezdődik meg a betegség: a bőr felázott külleművé válik, akár hólyagok is megjelenhetnek rajta. A hámlás is gyakori tünet. A legtöbb esetben kínzó viszketés, égő érzés és néha fájdalom is tapasztalható. Amennyiben a folyamat kezdettől fogva csak a körmöt érinti, úgy az egyéb tünetek (pl.: viszketés) hiányozhatnak.

Tünetek

A tipikus gombásan megbetegedett köröm a következőképpen néz ki: a körömlemez megvastagszik, fényét elveszíti, legtöbbször sárga árnyalatúvá válik és felszíne berepedezik. A körömlemez alatt vastag törmelékes szaruréteg gyűlik fel, mely a köröm szabad széle alatt jól látható. A nagy mennyiségű szaru miatt a körömlemez eltávolodik a körömágytól. Súlyos, nem kezelt esetekben a köröm végérvényesen elpusztulhat.

Hogyan lehet elkapni a körömgombát?

Az egész szervezetet érintő betegségek, mint például az immunrendszer gyengülése hajlamosíthatnak a gombás megbetegedésekre, köztük a körömgombára is. A bőr savköpenyének és normál flórájának felborulása szintén növeli a betegség kialakulásának a kockázatát. Mivel a gombák nagyon kedvelik a fülledt, nedves környezetet, ezért a megfelelő tisztálkodás hiánya, a higiéniai szabályok be nem tartása, a fokozott izzadékonyság (pl.: a láb izzadása) kedveznek ezen kórokozók elszaporodásának.

A betegség terápiája

Az orvos a jellemző megjelenés, az esetleges egyéb tünetek alapján könnyedén felállítja a megfelelő diagnózist, kiegészítő vizsgálatok nélkül.

A terápia a gombák szaporodását gátló, és azokat elpusztító gyógyszerek alkalmazását jelenti. Számos készítmény van kereskedelmi forgalomban, melyek közül néhány recept nélkül is kapható. A készítmények helyileg alkalmazandók, ecsetelő, folyadék, krém vagy kenőcs formájában. Mindemellett a fenti tünetek jelentkezésekor ajánlott orvoshoz fordulni, a szükséges kezelési módot, időtartamot és a hatóanyag dózisát orvos állapíthatja meg. Nagyon fontos az ő utasításának betartása, mivel a nem megfelelő kezelés a betegség kiújulását, elhúzódását okozhatja.

Az elsődleges kezelésre nem javuló esetekben a megbetegedett területekből mintát vesznek, majd laboratóriumban tenyésztés után meghatározzák az adott gombafaj típusát, illetve, hogy melyik hatóanyagra a legérzékenyebb, s a kezelés ezután célzottan folytatódhat. Szájon át történő gyógyszerszedés is szóba jöhet a nagyon makacs esetekben.

Óvatosan a körömlakkal!

Sokszor a rossz minőségű körömlakk használata színezi el sárgára a körömlemezt. Egyes nők körmei a szokottnál érzékenyebbek lehetnek: náluk a sötét színű körömlakkok is a köröm elszíneződését okozhatják. Megoldás a speciális alapozólakkok használata, vagy a körmök lakkozásának elhagyása lehet. Ezek a jelenségek nem gombás megbetegedések.

Mit tehetünk, hogy a körömgombát megelőzzük?

Első és legfontosabb, hogy megfelelően tisztálkodjunk. Az összefekvő bőrterületeket mindig tartsuk tisztán és szárazon, ha szükséges, használjunk hintőport. Soha ne viseljük más lábbelijét! Uszodában, strandon mindig viseljünk papucsot, öltözködés előtt pedig gomba ellenes hintőport is használjunk. A manikűrösnél mindig kérdezzünk rá, hogy milyen módszerrel fertőtlenítik az eszközöket: ha a higiéniával kapcsolatban kicsi fenntartásaink is támadnak, azonnal keressünk másik szalont. Ezen alapvető szabályok betartásával nagy az esélye, hogy a betegséget elkerüljük.

(Forrás: Fókuszban a Nő)

Kapcsolódó címkék

köröm