haj
#Testi problémák

Mitől óvd a hajad?

2015.01.13.
1 perces olvasási idő

Bizonyára volt már olyan időszak az életedben, amikor orvosi vélemény nélkül is tudtad, hogy baj van. Hogy a hajad nem egészséges, és valamit tenned kell, hogy meggyógyuljon.

Most - a teljesség igénye nélkül - a nőket érintő leggyakoribb hajjal kapcsolatos problémáit gyűjtöttük össze. Ha a következő tüneteket tapasztalod magadon, és egyedül nem tudsz megbirkózni vele, akkor mindenképpen fordulj orvosodhoz, hiszen ezek egy komolyabb betegség tünetei is lehetnek.

A korpásodás

Több tényező is kiválthatja: többek között genetikai tényezők, helytelen táplálkozás, kevés folyadékfogyasztás, elhúzódó betegség, sapka viselése, és a pityrosporum ovale nevezetű gomba. Ez a gomba minden ember fejbőrén megtalálható, de nem mindenkinek okoz tüneteket. Első lépésként használj korpásodás elleni sampont, ha ettől sem múlik el, akkor keresd fel a bőrgyógyászt!

A hajhullás

Naponta akár 20-30 hajszálunkat is elveszíthetjük, de ne ijedj meg, ez még teljesen természetes folyamat. Ha azonban ennél több hullik ki, akkor valami nincs rendben. A nők hajhullásának az okát kideríteni sokkal nehezebb, mint a férfiakét. Először is azt kell kinyomozni, hogy öröklött hajlamról van szó, vagy valami más lehet az oka.

Míg a férfiak szép fokozatosan a homloktól hátrafelé húzódva veszítik el hajkoronájukat, addig a nők az egészből veszítenek egyre többet.

Ha nem öröklött hajhullásról van szó, számos dolog játszhat közre.

Fogamzásgátló tabletta

Ha azt veszed észre, hogy a hajad a fogamzásgátló tabletta szedésekor elkezd hullani, és a szálak elvékonyodnak, feltétlenül konzultálj a nőgyógyászoddal. Valószínűleg egy másik tablettát fog felírni.

Tél

Télen a szervezetünk kiürül, hajunknak hiányzik a napfény, a vitamin. A sapka, a fűtés mind-mind közrejátszik abban, hogy a hajszálak és a fejbőr fokozottabban kiszárad. Friss zöldséggel, gyümölccsel sokat javíthatsz a hajad és a fejbőröd állapotán. Ha nagyon vészes a helyzet, szedhetsz vitamintablettát is.

Vashiány

Főleg a nőknél fordul elő a vashiány. A vashiányból keletkező hajhullás más tünetekkel is párosulhat: sápadtság, fáradékonyság, törékeny körmök. Amikor azt látod, hogy a normálisnál több hajszálad hullik ki, fordulj orvoshoz. Egy vérvétel során rögtön megtudhatod, hogy valóban a vashiány-e a felelős, ekkor gyógyszer formájában pótolható a vas.

Mindennapos táplálkozásoddal is pótolhatod, illetve megelőzheted a vashiányt: a bab, a borsó, a cékla, a marhahús, a máj, sőt a mogyoró is tartalmaz vasat.

(KamaszPanasz)