vegetániánus
#Táplálkozás

A vegetáriánusoknál kevésbé valószínű az álmatlanság?

2024.04.01.
2 perces olvasási idő

Az álmatlanság egy frusztráló állapot, amellyel foglalkozni kell. Különösen frusztráló lehet a kiváltó ok meghatározása, amely személyenként változik. Egyesek számára az álmatlanság a stressz, a koffein vagy a túlzott képernyőidő eredménye lehet. Mások számára ez egy mögöttes állapot tünete, amely akár orvosi kezelést is igényelhet. De jobban alszanak a vegák?

Az egyik módosítható kockázati tényező úgy látszik, az étkezés. A European Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent adatok arra utalnak, hogy a táplálkozás hatással lehet alvási szokásaidra.

Megnézték

Az álmatlanság megelőzése és kezelése nem csak a napi működés érdekében fontos. A krónikus álmatlanság számos negatív egészségügyi eredménnyel járhat, beleértve a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a depresszió, a szívroham és a szélütés fokozott kockázatát.

Tajvani kutatók 5821 olyan résztvevőt vontak be, akik nem szenvedtek álmatlanságban, és értékelték étrendjüket és alvásukat. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgálatban résztvevők közül 464-nél alakult ki álmatlanság, és közülük a kockázat alacsonyabb volt a vegetáriánusoknál, mint a húsevőknél. Azoknál a férfiaknál, akik egészségesebb növényi alapú étrendet követtek, csökkent az álmatlanság előfordulása. Ez a kapcsolat nem volt látható a nők körében.

A tanulmány arra mutatott rá, hogy a vegetáriánus étrend pozitívan befolyásolhatja az alvást, mivel a sok növényi alapú élelmiszer gazdag alvást elősegítő vegyületek, például a melatonin forrása.

Az Annual Review of Nutrition című folyóiratban közzétett korábbi adatok rávilágítottak erre a lehetséges kapcsolatra az egészséges alvás és a gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, valamint egyéb triptofán- és melatoninforrásokban gazdag étrend között.

Korábbi kutatások azt is sugallják, hogy a vegetáriánus étrend segíthet csökkenteni a krónikus gyulladást, ami pozitív hatással lehet az alvásra. Konkrétan a mediterrán étrend, amely gyulladáscsökkentő hatásairól ismert összefüggésbe hozható a jobb alvással és az álmatlanság csökkenésével.

Az alvás és a növényi táplálkozás közötti kapcsolat nem feltétlenül közvetlen

Például a Scientific Reports-ban közzétett adatok a vegetáriánus étrendet a hangulatjavuláshoz kapcsolják, ami javíthatja az alvás minőségét a mentális egészség mérséklésével, beleértve a depressziós állapotot is.

Fontos megjegyezni, hogy a rendelkezésre álló adatok, amelyek az étrendet az álmatlansággal kapcsolják össze, többnyire megfigyelési jellegűek, ami nem jelent ok-okozati összefüggést.

A minőségi alvás támogatása

Karman Meyer, az „Eat to Sleep: Mit együnk és mikor együnk egy jó éjszakai alvásért” című könyv szerzője szerint annak vizsgálata, hogy valaki mit eszik napközben, döntő lépés annak meghatározásában, hogy miért nem tud aludni éjszaka. A munka során gyakran tapasztalom, hogy néhány apró étrendi változtatásra van szükség a jobb alvás érdekében – mondta Meyer.

Íme, néhány lépés, amivel te is sokat tehetsz, hogy jobban aludj:

  • Több leveles zöld, dió és magvak fogyasztása.
  • Melatoninban gazdag élelmiszerek bevitele melatonin-kiegészítők helyett.
  • A koffein, az alkohol és a finomított szénhidrátok visszaszorítása, amelyek megzavarhatják a minőségi alvást.

Ennek ellenére az étrendi változtatásoknak nem szabad az egyetlen védelmi vonalnak lennie az álmatlanság elleni küzdelem során.

Jelenleg az Amerikai Alvógyógyászati ​​Akadémia az álmatlanság kognitív viselkedésterápiáját (CBT-I) ajánlja a kezelés első vonalaként az altató gyógyszerek helyett. Ez a fajta terápia segíthet az alvási szokások és viselkedések javításában azáltal, hogy átalakítja az alvással kapcsolatos gondolatokat és a jelenlegi gyakorlatokat, amelyek befolyásolhatják az ember jó alvási képességét.

A CBT-I kombinálása egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres fizikai aktivitással óriási változást hozhat az általános egészségi és alvási szokásokban.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)