Főoldal / TÁPLÁLKOZÁS / A vegetáriánus életmód előnyei és hátrányai
  2012-03-06

A vegetáriánus életmód előnyei és hátrányai

Kedves KamaszPanasz! Vegetáriánus szeretnék lenni, de nem tudom, hogyan kezdjem el. Tudnátok mondani pár dolgot a vega életmód előnyeiről és hátrányairól? Előre is köszönöm.

- hirdetések -

Kedves Levélíró!

Jó ötletnek tartom, hogy megfontoltan akarsz életmódot, étrendet váltni. Különböző húsok elhagyása jól hathat az egészségedre, ám mielőtt elkezdenéd, érdemes tudnod az előnyökről és a hátrányokról.

Egy jól összeállított étrenddel a vegetáriánusok minden megfelelő tápanyagot tudnak pótolni (amit esetlegesen a húsokból vagy tejtermékekből vittek be eddig). A következő lista egy kis eligazítást, illetve tippeket ad arra vonatkozóan, hogy miket érdemes beilleszteni az étrendedbe.vegetáriánus étrend

Legyél büszke a döntésedre! Bármilyen okból akarsz is vegetáriánus lenni (állatok védelme, ökológiai lábnyom csökkentése, jobb közérzet stb.), ne szégyelld! Nagyszerű döntést hoztál, mind a magad, mind pedig a környezet védelmében!

A növények bőségesen tartalmaznak vitaminokat, különböző sókat és akár proteint is, továbbá fitonutrieneket és antioxidánsokat. A növényekben előforduló ezen anyagok segíthetnek legyőzni, illetve megelőzni különböző betegségeket, és segítenek a szervezeted egészséges fejlődésében. Egyél színesen! Pórbálj ki olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket eddig nem fogyasztottál, vagy tartózkodtál tőlük.

- A vegetáriánusok javára válik az is, hogy a hús elhagyása által a szervezetbe kevesebb telített zsír épül be, ezzel megelőzve különböző érrendszeri betegségeket és a diabéteszt.  Koleszterol például csak az állati eredetű ételekből nyerhető, így a vegán értendnél teljesen elmarad. Ne feledd pótolni a zsírokat, mivel ezek létfontosságúak a szervezeted egészséges működéséhez! A halfélékből isteni ételek készülhetnek, és omega-3 zsírsavat is tartalmaznak.

- Amikor valamilyen ételcsoportot elhagysz az étkezésedből (jelen esetben húsokat vagy akár a tejtermékeket is) fontos tisztában lenned azzal, hogy mivel pótolhatod a létfontosságú tápanyagokat. Minden kezdet nehéz, ám ez különösen az lesz, készülj fel!

- A fehérje nagyon fontos tápanyag a szervezeted számára. Az izmok működéséhez, regenerálásához nélkülözhetetlen, illetve hormonok, enzimek felépítésében, és a vér alkotóinak “készítésében” is fontos szerepük van. Sokszor nehéz megfelelően pótolni a proteint. Szerencsére manapság mindenhol megtalálod azokat a vega ételeket, amelyek elegendő proteint tartalmaznak (hüvelyesek, tofu, stb.)

- A fehér és a vörös húsok, illetve a tejtermékek megvonásával a szervezeted nem tud elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutni, különösképpen B12-vitaminhoz (az idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen), kalciumhoz (erős csontozat), vashoz (vérképzés), cinkhez (védekezőrendszer működéséhez, illetve a gyógyulási folyamatok gyorsításához). Igyekezz ezeket más forrásokból pótolni, akár vitaminkészítmények szedésével is!

- Valószínűleg lesznek majd problémáid az új életmódod elfogadtatásával. Természetesen ne feledd a szüleid beleegyezését kérni, beszéljétek meg a dolgot, nyugodtan és érthetően magyarázd el nekik az életmódváltás okát. A barátiddal is tudasd, illetve ha valamiféle összejövetelre mész, mindig vigyél magaddal valami ennivaló, vagy szólj jó előre a házigazdának, mert kellemetlen, “ húsos” meglepetések is érhetnek egy-egy ilyen alkalommal!

- Persze, fontos utánajárni a vega-opcióknak a környéken, hiszen egy nagyváros sokkal több lehetőséget kínál (mind éttermek, mind a boltok kínálata szempontjából), mint egy kisebb település.

- Mindig figyelj oda, hogy az étrended minden fontos tápanyagot bőségesen tartalmazzon. Egyél változatosan, böngéssz a netet új, finom receptek, ételek után.

- Ne feledd: a megfelelő folyadékbevitel, illetve a rendszeres mozgás is hozzátartozik az egészséghez, így a életmódváltásod tényleg sikerrel fog járni.

Mielőtt belevágsz, konzultálj egy dietetikussal, sokat segíthet neked az étrended összeállításában!

Sok sikert kívánunk!

(KamaszPanasz)