vegetáriánus
#Táplálkozás

A vegetáriánus életmód előnyei és hátrányai

2012.03.06.
2 perces olvasási idő

Kedves KamaszPanasz! Vegetáriánus szeretnék lenni, de nem tudom, hogyan kezdjem el. Tudnátok mondani pár dolgot a vega életmód előnyeiről és hátrányairól? Előre is köszönöm.

Kedves Levélíró!

Jó ötletnek tartom, hogy megfontoltan akarsz életmódot, étrendet váltni. Különböző húsok elhagyása jól hathat az egészségedre, ám mielőtt elkezdenéd, érdemes tudnod az előnyökről és a hátrányokról.

Egy jól összeállított étrenddel a vegetáriánusok minden megfelelő tápanyagot tudnak pótolni (amit esetlegesen a húsokból vagy tejtermékekből vittek be eddig). A következő lista egy kis eligazítást, illetve tippeket ad arra vonatkozóan, hogy miket érdemes beilleszteni az étrendedbe.vegetáriánus étrend

Legyél büszke a döntésedre! Bármilyen okból akarsz is vegetáriánus lenni (állatok védelme, ökológiai lábnyom csökkentése, jobb közérzet stb.), ne szégyelld! Nagyszerű döntést hoztál, mind a magad, mind pedig a környezet védelmében!

A növények bőségesen tartalmaznak vitaminokat, különböző sókat és akár proteint is, továbbá fitonutrieneket és antioxidánsokat. A növényekben előforduló ezen anyagok segíthetnek legyőzni, illetve megelőzni különböző betegségeket, és segítenek a szervezeted egészséges fejlődésében. Egyél színesen! Pórbálj ki olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket eddig nem fogyasztottál, vagy tartózkodtál tőlük.

- A vegetáriánusok javára válik az is, hogy a hús elhagyása által a szervezetbe kevesebb telített zsír épül be, ezzel megelőzve különböző érrendszeri betegségeket és a diabéteszt. Koleszterol például csak az állati eredetű ételekből nyerhető, így a vegán értendnél teljesen elmarad. Ne feledd pótolni a zsírokat, mivel ezek létfontosságúak a szervezeted egészséges működéséhez! A halfélékből isteni ételek készülhetnek, és omega-3 zsírsavat is tartalmaznak.

- Amikor valamilyen ételcsoportot elhagysz az étkezésedből (jelen esetben húsokat vagy akár a tejtermékeket is) fontos tisztában lenned azzal, hogy mivel pótolhatod a létfontosságú tápanyagokat. Minden kezdet nehéz, ám ez különösen az lesz, készülj fel!

- A fehérje nagyon fontos tápanyag a szervezeted számára. Az izmok működéséhez, regenerálásához nélkülözhetetlen, illetve hormonok, enzimek felépítésében, és a vér alkotóinak “készítésében” is fontos szerepük van. Sokszor nehéz megfelelően pótolni a proteint. Szerencsére manapság mindenhol megtalálod azokat a vega ételeket, amelyek elegendő proteint tartalmaznak (hüvelyesek, tofu, stb.)

- A fehér és a vörös húsok, illetve a tejtermékek megvonásával a szervezeted nem tud elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutni, különösképpen B12-vitaminhoz (az idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen), kalciumhoz (erős csontozat), vashoz (vérképzés), cinkhez (védekezőrendszer működéséhez, illetve a gyógyulási folyamatok gyorsításához). Igyekezz ezeket más forrásokból pótolni, akár vitaminkészítmények szedésével is!

- Valószínűleg lesznek majd problémáid az új életmódod elfogadtatásával. Természetesen ne feledd a szüleid beleegyezését kérni, beszéljétek meg a dolgot, nyugodtan és érthetően magyarázd el nekik az életmódváltás okát. A barátiddal is tudasd, illetve ha valamiféle összejövetelre mész, mindig vigyél magaddal valami ennivaló, vagy szólj jó előre a házigazdának, mert kellemetlen, “ húsos” meglepetések is érhetnek egy-egy ilyen alkalommal!

- Persze, fontos utánajárni a vega-opcióknak a környéken, hiszen egy nagyváros sokkal több lehetőséget kínál (mind éttermek, mind a boltok kínálata szempontjából), mint egy kisebb település.

- Mindig figyelj oda, hogy az étrended minden fontos tápanyagot bőségesen tartalmazzon. Egyél változatosan, böngéssz a netet új, finom receptek, ételek után.

- Ne feledd: a megfelelő folyadékbevitel, illetve a rendszeres mozgás is hozzátartozik az egészséghez, így a életmódváltásod tényleg sikerrel fog járni.

Mielőtt belevágsz, konzultálj egy dietetikussal, sokat segíthet neked az étrended összeállításában!

Sok sikert kívánunk!

(KamaszPanasz)