fogyókúra
#Táplálkozás

Hogyan tudnék leadni a súlyomból könnyen és biztonságosan?

2011.02.23.
4 perces olvasási idő

Mit kell tenned ahhoz, hogy könnyen és biztonságosan fogyj? Tőlünk megtudhatod!

A legoptimálisabb tömeg kitűzése célul

A fogyás egy nagyon bonyolult téma. Nagyon sok ember boldogtalan a jelenlegi súlya miatt, de a legtöbben nem biztos, hogy változtatnának ezen – és sokan jobb helyzetben maradnának, ha nem kezdenének semmiféle fogyókúrába. Lehet, hogy úgy akarsz kinézni, mint a modellek vagy a színészek a magazinokban és a TV-ben, de azok a célok nem biztos, hogy egészségesek vagy megvalósíthatóak számodra. Nincs semmiféle varázs diéta vagy tabletta, ami olyanná változtat majd téged.

Szóval mit kell tenned a testtömeged szabályozásának érdekében?

Egészségesnek lenni valójában arról szól, hogy mi az a tömeg, ami az alkatodhoz és magasságodhoz képest a legoptimálisabb számodra. A legjobb módszer, ha deríted, hogy a jelenlegi súlyod mennyire egészséges, ha viszont fogyó- vagy hízókúrára van szükséged, akkor menj orvoshoz vagy étrendspecialistához, aki össze tudja hasonlítani a súlyodat az egészséges normával, és segít kitűzni valós célokat. Ha ez sikerül, akkor csak előnyöd származhat a fogyókúrából, amihez csak az alábbi néhány egyszerű tanácsot kell követned.

Súlyunk megfelelő kezelése is csak körülbelül fél év után sikeres. Viszont azok az emberek akik, gyors diétával vagy más egyéb extrém kezeléssel fogynak le gyorsan, rendszerint visszahíznak, mert nem folyamatosan változtattak a szokásaikon.

Tippek a sikerhez

Tehát, a legjobb súlykezelési stratégiák azok, amiket be tudsz tartani az életedben. Ez hosszú ideg tart, ezért meg fogjuk próbálni betartani ezeket a tanácsokat olyan egyszerűen, amennyire csak lehet.

Csinálj ebből családi ügyet. Kérd meg anyukádat vagy apukádat, hogy segítsenek és támogassanak, abban hogy betartsd az étrendedet vagy életstílus váltást, ami előnyére válhat az egész családnak, ha lehetséges.

Azok a tinik, akiknek van támogatásuk a családjuk felöl, jobb eredményeket érnek el a súlykezelési programjukkal. De vésd az észbe, hogy nektek együtt kell működni barátságban és segítőkészen – fogyókúrában versenyezni nem jó hisz az recept lenne egy katasztrófához.

Nézd meg, mit iszol. Hihetetlen hogy mennyi extra kalória rejtőzik a kólában és egyéb üdítőkben, amit te beviszel nap, mint nap. Egyszerűen hagyj fel a dobozos üdítőkkel, hisz egy sportitallal megspórolhatsz 150 kalóriát - vagy még többet, minden egyes nap! Igyál vizet vagy más cukormentes üdítőt a szomjad oltására, és maradj távol a cukros üdítőktől és kóláktól. Egy igazán jó ötlet lehet az, ha átállsz zsírmentes vagy zsírszegény tej ivására.

Kezdd kicsiben. A kis változásokhoz sokkal egyszerűbb ragaszkodni, mint egy drasztikushoz. Próbáld meg az általad elfogyasztott ételek adagjait csökkenteni és hagyj fel a kólákkal hetekig. Amint ezen túlvagy, kezd fokozatosan bevezetni az egészséges ételeket és az edzést az életedbe.

Hagyd abba a zabálást, amikor már tele vagy. A legtöbb ember el kezd enni, amikor unatkozik, magányos vagy stresszes, vagy folyamatosan esznek teljes megszokásból. Próbálj meg odafigyelni mit eszel, és hagyd abba, amikor már tele vagy. A lassítás segíthet, mert 20 percbe telik az agyadnak felismerni, hogy mennyire van tele a gyomrod. Néha tarts szünetet, mielőtt másodpercekbe tartana enni a következő fogásból.

Kerüld az evést vagy a nassolást, amikor unatkozol vagy feldúlt vagy – keress valami más cselekvést, ehelyett (például sétáld körbe a lakótömböt, vagy menj el edzeni, ezek mind-mind jó választási lehetőségek). Sokan találják segítségnek, azt, hogy naplót tartsanak arról, hogy mikor mit esznek. Áttekintve a naplót, később segíthetnek azonosítani azon érzelmeket, amikor tele zabálják magukat vagy, hogy egyáltalán vannak egészségtelen szokásaik. Az orvosod vagy regisztrált diéta specialistád tud adni útmutatást, hogy hogyan is csináld ezt.

Egyél kevesebbet gyakrabban. Sokan úgy gondolják, hogy pár falat elfogyasztása egész napon át segíti őket, hogy egészséges ételeket válasszanak. Ragaszkodj pár egészséges falathoz, amit a hátizsákodba raksz még otthon, iskolába indulás előtt, így van egy-két falat egész nap nálad. Növeld egészséges falatokkal, a három főétkezésedet és egyél kis porciókat, amikor leülsz étkezni, segíthet szakítani a kalóriáktól megfosztott érzések nélkül enni.

Öt napig tartsd távol a kilókat. Vesd sutba az egészségtelen ételeket és ásd ki a gyümölcsöket és zöldségeket! Öt adag gyümölcsökből és zöldségekből nem csak hogy jó ötlet, de segíthet lefogyni is – ezek segítenek majd megőrizni a szíved és a többi testrészed egészségét. Egyéb tanácsok a megfelelő étkezéshez: fehér kenyér helyett egyél teljes kiőrlésű kenyeret. Vásárolj rendszeresen a cukros kóláidért, vizet és alacsony zsírtartalmú tejet, és így biztos, hogy egészséges reggelit eszel. Alacsony cukortartalmú, teljes kiőrlésű gabonafélék és alacsony zsírtartalmú tej egy párdarab gyümölccsel, sokkal jobb ötlet, mint egy fánk illatának belégzése a buszmegállóba rohanás közben, vagy reggelizés nélkül kezdeni a napot. A dietetikus tud nagyon sok ötletet adni, a falatnyi ételeket és a menüket illetően.

Még több tipp

Kerüld az esztelen diétákat. Soha nem jó ötlet a rendszeresen vásárolt ételeket össze turmixolni vagy lemondani bizonyos ételek csoportjáról, annak reményében, hogy le fogsz fogyni – hiszen minden féle étel variációra szükséged van ahhoz, hogy egészséges maradj. Tartsd magad távol a meggondolatlan diétáktól, mert még növekedésben vagy és biztosan szükséged van a megfelelő tápanyagokra. Kerüld a diétás tablettákat (még a recept nélkül kaphatóakat és a gyógynövényes variációkat is). Ezek veszélyesek lehetnek a szervezetedre és az egészségedre; ezen belül, nem magától értetődő hogy ezek segítenek megtartani az optimális tömegünket, hosszú ideig.

Ne száműzz bizonyos ételeket. Ne mondd magadnak, hogy soha nem fogsz többet enni a kedvenc mogyoróvajas csokoládé jégkrémedből vagy egy zacskó csipszet az automatából az iskolában. Ha ezen ételek tiltottak számodra, akkor biztos, hogy ezeket kívánnád mindennél jobban. És ne csak zsírmentes kajákat egyél, hisz szükséged van némi zsírra is a diétádban, hogy egészséges maradj, szóval lemondani minden zsíros ételről nem jó ötlet. A kulcs: hosszú ideig, sikeresen, egészséges dolgokat választani minden alkalommal. Ha szeretnél egy szelet tortát a legjobb ismerősöd szülinapján, csak tedd meg! De inkább csámcsogj répát, mint csipsszel ellensúlyozd ezt ki.

Mozogj sokat. Lehet, hogy úgy találod, hogy nincs szükséged szakítani annyira a kalóriákkal, mint amennyire szükséged volt előtte. Ne ragaszkodj a berögzült gondolatokhoz, űzz valamilyen csapat sportot vagy vegyél aerobik órákat, hogy edzhess. Próbáld ki a tevékenységek sorozatát, a gyalogtúrától kezdve a biciklizésig, a táncolásig, egészen addig, amíg meg nem találod azt az egyet, amit igazán szeretsz.

Nem vagy atléta? Találj megfelelő tevékenységeket a napjaidban: járj sétálva az iskolába, vagy kocogj le és fel az emeletre mielőtt zuhanyoznál reggel, délután segíts a szüleidnek az udvaron, vagy tegyél egy sétát egy múltban összetört ház felé – vagy bármit, ami mozgással kapcsolatos. A célod legyen az, hogy napi hatvan percet eddzél. De a lényeg, hogy mindenkinek el kell kezdeni valahol. Az rendben van, hogy indulásnak egyszerűen teszel egy pár kört a háztömb körül, iskola után, majd fokozatosan fejleszted az állóképességedet.

Gyúrjál izomra. Az izmok több kalóriát égetnek, mint a zsír. Tehát adj erősítő edzést az edzésprogramodhoz, ami segít elérni a fogyási céljaidat, ami mellé még kapsz egy tónusos testet. Viszont a súlyok nem az egyetlen módjai ennek: Próbálj ki egy ellenálló csapatot, pilates edzéseket, vagy fekvőtámaszokat az erősödéshez. A jó, kiegyensúlyozott fitneszprogram tartalmaz aerob edzést, erősítő edzést, és rugalmassági gyakorlatokat.

Ígérd meg magadnak. Igyál vizet, moss fogat és állj tovább. Mindenki, aki valaha megpróbált lefogyni, jó kihívásnak találta az egészet. Amikor kudarcot vallasz, a legjobb ötlet, ha rögtön visszatérsz a jó útra és nem nézel vissza. Kerüld a magadnak való magyarázkodást, hogy holnap, vagy a következő héten, vagy újév után jó útra térsz. KEZDD EL MOST.

Próbálj meg emlékezni arra, hogy a fogyókúra nem fog jobb embert csinálni belőled – és ez nem fogja különösen megváltoztatni az életedet. Egy jó ötlet arra, hogy fenntartsd az egészséges testtömeged, egyszerűen csak annyi, hogy ez EGÉSZSÉGES.

Forrás: kidshealth.org