étel
#Táplálkozás

9 étel, ami feltétlenül legyen a kolis hűtődben

2024.02.25.
1 perces olvasási idő

Közeledik a lenge ruhák időszaka, már csak néhány hónap és lekerülnek a vastag pulcsik, amikor mindenki elkezd az alakja miatt aggódni. Itt az ideje, hogy odafigyelj arra, miket is tárolsz a kolis hűtődben! Az ételek, amiket választasz, legyenek frissek, egészségesek, sokoldalúak – és persze olcsók is. Ne pakold tele a hűtőt cukros, mikrózható műkajákkal vagy szénsavas üdítőkkel!

Az ételek minősége és megfizethetősége a legfontosabb, ha a pénztárcádat és a derékbőségedet is kontroll alatt szeretnéd tudni. Gondolj arra is, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszel, mielőtt belekezdenél az órákig tartó, fárasztó tanulásba. Nos, itt vannak azok az ételek, amelyeket mindenképpen érdemes felírnod a bevásárló listádra.

Zsírszegény joghurt

A joghurt annyira sokoldalú, hogy mindenképpen be kell szerezned! Rengeteg jótékony hatása van – főleg, ha görög vagy zsírszegény joghurtot választasz. Fogyaszthatod reggelire, desszertként, magában vagy gyümölccsel. Mellesleg a joghurt a smoothie-kban is nagyon jól működik!

Egészsges élelmiszer bevásárlás

Csirkehús

Minden kolis hűtőben kell lennie csirkének. Vehetsz előre szeletelt vagy fűszerezett csirkét a boltból, de választhat egész csirkét is, amit könnyen elkészíthetsz a sütőben magadnak. Csinálj hozzá salátát vagy tedd bele a szendvicsedbe, így a suliba is magaddal viheted!

Humusz

A humusz olyan finom, hogy mindenképpen lennie kell belőle a hűtődben. Rengeteg ízesítéssel létezik. Ha pedig nem szereted a csicseriborsót, akkor válaszd az édesburgonya-humuszt. Ha nassolni szeretnél, kenj meg vele egy kekszet vagy mártogass bele répát vagy tortilla chipset!

Salsa-szósz

Elkészítheted te is apróra vágott paradicsomból és zöldségekből, de ha boltban veszed, az is tökéletes. Vegyél hozzá tortilla chipset és mártogass! Sőt, grillezett húsok vagy hal mellé is ideális, és a sült krumplidra is tehetsz belőle.

Bébirépa

Ha fel szeretnéd használni a salsa szószt, de nem szeretnél sok sós chipset enni, akkor a bébirépa tökéletesen tudja helyettesíteni azt. Finom, ropogós és tápláló – megfelelő alternatíva a sós ropogtatnivalókra. A répa a legtöbb mártogatós szósszal finom.

Avokádó

Egyszerűen elkészíthető és akkor a legfinomabb, amikor érett. Az avokádó is tökéletes alternatíva az egészségtelen dolgok helyett, és bár magas a zsírtartalma, ezek a zsírok természetesek, így előnyösek a számodra!

Túró

Alacsony a szénhidráttartalma, proteinben gazdag és sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sajt. Rengeteg összetevővel kombinálhatod, de eheted magában, kekszekkel, nyers répával, zellerrel és természetesen finom desszerteket is készíthetsz belőle.

A kollégiumban is megvalósítható az egészséges táplálkozás anélkül, hogy drága ételeket vásárolnál. Az előbb felsoroltakat mind könnyen beszerezheted a bioboltból vagy a piacról. Azonban mindig figyelj a szavatossági időre, ne fogyassz olyan ételt, ami lejárt. Válassz okosan és egészségesen!

(KamaszPanasz - B.D.)