hasmenés
#Táplálkozás

Mit egyél, ha hasmenésed van?

2015.06.07.
2 perces olvasási idő

A hasmenést rengeteg minden okozhatja, kezdve az influenzától a romlott ételekig. Mivel egyes ételek csak súlyosbítják a tüneteket, elmondjuk, hogy mit egyél és mit ne egyél hasmenés esetén.

Főként egyszerű ételeket kell fogyasztanod, különösen az első 24 órában. A legjobb, ha lágy, könnyen emészthető ételeket eszel - például zabkását, banánt vagy rizst.

Az alábbi ételeket érdemes még fogyasztanod:

  • főtt krumpli
  • pirítós
  • nem ízesített rágcsálnivalók
  • sósperec
  • sült csirke bőr és zsír nélkül

Kutatások bizonyítják, hogy bizonyos, probiotikum tartalmú ételek - amit gyakran csak jó baktériumként emlegetnek - lerövidíthetik a hasmenés időtartamát. A probiotikumok egyre népszerűbbek és rengeteg ételben megtalálhatóak, például a joghurtban is.

Milyen ételeket kerülj el?

Nemcsak azzal érdemes tisztában lenned, hogy mit ehetsz hasmenés alatt, hanem azt is fontos tudnod, hogy mit ne egyél. Bizonyos ételek meghosszabíthatják az állapotodat, vagy súlyosabbá tehetik azt.

Kerüld az alábbiakat:

  • Zsíros ételek: sült, panírozott ételek, sok olajjal vagy zsírral készített ételek.
  • Tej, vaj, jégkrém, sajt: még abban az esetben is, ha a hasmenésedet nem laktózintolerancia okozza, érdemes távol tartanod magad néhány napig a tejtermékektől. Ráadásul átmenetileg érzékeny lehetsz rájuk, még ha általában nincs is velük gondod. Az egyetlen kivétel a probiotikumokban gazdag joghurt.
  • Alkohol és koffeines italok: hasmenés esetén érdemes kerülni azokat az ételeket és italokat, melyek hatására csak még több folyadékot veszít a szervezeted. Az alkohol és a koffein vízhajtó hatásúak, azaz dehidratálnak.
  • Édesítőszerek: egyeseknél a mesterséges édesítőszerek hashajtó hatást gyakorolnak az emésztőrendszerre. Így ha hasmenésed van, a legjobb, ha elhagyod a cukormentes édességeket és rágógumikat, a diétás italokat és a többi cukorpótló szert.
  • Zöldségek, amik felfúvódást okoznak: bár nagyon fontos, hogy minden nap nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, mégis ajánlatos hasmenés esetén elhagyni ezeket, különösen a káposztát, babot, brokkolit és karfiolt, amíg jobban nem leszel.
  • Ételek, amik romlottak lehetnek: semmiképpen se fogyassz olyan ételeket, melyeket rosszul tárolhattak (pl. hűtőn kívül). A nyers hús és hal is problémás lehet.

Egyéb stratégiák

A hasmenés egyik legsúlyosabb következménye a már fentebb is említett dehidratáció lehet. Ha hasmenésed van, tégy meg mindent azért, hogy elegendő folyadékot juttass a szervezetedbe. Fogyassz olyan folyadékot, melyekben só van - a sós levesek például nagyon jól működnek.

Onnan tudod, hogy a szervezeted hidratált, hogy átlátszó a vizeleted. Ha a vizeleted nem tiszta vagy a mennyisége nem elegendő, akkor biztosan nem iszol eleget.

Ha a fenti étrend betartása nem segít, vagy ha a tüneteid tovább tartanak néhány napnál, akkor mindenképp keresd fel az orvosodat. Ő majd megállapítja, hogy mi okozta a hasmenésedet, és mi a megfelelő kezelés az esetedben.

(KamaszPanasz - Gy.A. - www.everydayhealth.com)