üdítő
#Táplálkozás

A szénsavas üdítő módosítja a DNS-ed?

2011.09.06.
2 perces olvasási idő

Új hírek láttak napvilágot az üdítőitalokról: súlyos sejtkárosodást is okozhatnak. Egy brit egyetem kutatásai során felmerült, hogy egy tartósítószer, amely megtalálható a Fantában és a Pepsi Maxban is, képes kikapcsolni egyes géneket a DNS-ünkben.

A probléma, amely általában a korral jelentkezik vagy alkoholizmus esetén, májzsugorodáshoz és leépüléssel járó betegségekhez vetethet, mint például a Parkinson-kór. Az eredmények több százmillió embert érinthetnek világszerte, akik szénsavas üdítőket fogyasztanak. Ők érintettek lehetnek az ételekben lévő adalékanyagok kapcsán kialakult vitában is, amelyek állítólag hiperaktivitást okoznak a gyerekeknél.

Az E211, más néven nátrium-benzoát, egy tartósítószer, amelyet gyakran használ az üdítőital-ipar. Benzolsavból állítják elő. Természetesen is előfordul bogyós gyümölcsökben, de nagy mennyiségben használják üdítőitalokban, mint a Spirte, az Oasis vagy a Dr. Pepper. Gyakori még a szószokban és páclevekben is.

A nátrium-benzoát már egyszer a figyelem középpontjába került, mivel ha a hozzáadott C-vitaminnal keveredik, akkor benzolt képez, ami rákkeltő. Tavaly Amerikában márkát is kivontak a forgalomból, mivel az üdítőitalokban benzolt találtak.kóla

Károsodik a sejtek működése

Most egy öregedés-szakértő a Sheffield Egyetemen, aki már 1999 óta kutatja a nátrium-benzoátot, úgy döntött, beszélni kell egy másik veszélyről is. Peter Piper, a molekuláris biológia és a biotechnológia professzora élesztőgombán tesztelte a nátrium-benzoátot. A nátrium-benzoát olyan területeket roncsolt az élesztő DNS-ében, amelyek a sejtek energiaraktáraként ismeretesek, méghozzá a mitokondriumokat.

A The Independent magazinnak elmondta: „Ezek a vegyszerek képesek annyira károsítani a mitokondrionális DNS-t, hogy az teljesen tönkremegy és inaktiválódik.”

A mitokondrium oxigén felhasználásával energiát biztosít a szervezetnek, de ha károsodik, akkor a sejtek működése is súlyosan károsodik. Betegségek egész sora képes még erre, például a Parkinson-kór és egyéb neurodegeneratív betegségek, vagy az öregedés folyamata is ilyen következményekkel jár.

Norman Baker a Brit Parlament képviselője elmondta: „Sok adalékanyag még újdonságnak számít, és a hosszú távú hatásuk egyelőre még nem ismert. Ennek a a tartósítószernek még sok vizsgálaton kell átmennie a jövőben.”

A WHO 2000-ben biztonságosnak nyilvánította a nátrium-benzoátot, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az rendelkezésre álló adatok a biztonságáról egyelőre „limitáltak”. A Piper professzor, akit a kormány bízott meg a kutatással, azt mondja, hogy ezek a tesztek, amelyeket most használnak az élelmiszereknél és drogoknál, már nem megfelelőek.

„Az élelmiszeripar azt fogja mondani, hogy ezek az adalékanyagok már tesztelve voltak, és teljesen biztonságosak.” Ezek a tesztek ebben a modern világban már elavultnak számítanak. Ma már sokkal szigorúbb teszteket is lehetne csinálni, mint 50 évvel ezelőtt.

Azt tanácsolta a szülőknek, hogy legyenek óvatosak, amíg az újabb vizsgálatok nem fejeződtek be. „Ez főleg a gyerekekre vonatkozik, akik mértéktelenül fogyasztják ezeket az italokat.” A Coca-Cola, a Pepsi Max és a diétás Pepsi is tartalmaznak nátrium-benzoátot. A gyártók pedig az kormányokra hagyták a feladatot, hogy megvizsgálják, hogy biztonságos-e a fogyasztásuk.

(P. K., independent.co.uk)