Főoldal / TÁPLÁLKOZÁS / Az egészséges étrend alapjai cukorbetegek számára 2.
  2011-04-02

Az egészséges étrend alapjai cukorbetegek számára 2.

Kétrészes cikkünkből megismerheted azt a diétát, amely nem csak a cukorbetegségben szenvedőknek jó, hanem bárki másnak is.

- hirdetések -

Az édes igazság az egyes ételek és diabétesz kapcsolatáról

Gyakorta hallhatod, ha diabéteszed van, nem ehetsz kristálycukrot egyáltalán. Némely szakértő továbbra is támogatja ezt a feltevést, de a többség szerint nem kerülhető el a teljes cukormegvonás a való életben. A jelenlegi álláspont szerint nem árt egy kis cukor, de csak akkor, ha a tervezett napi étkezésbe bele van kalkulálva. Megjegyzendő, hogy a kristálycukor is csak olyan mértékben emeli a vércukorszintet, mint más szénhidrát, például a keményítő.

Ha cukrot/cukros ételt eszel, nem árt, ha észben tartasz néhány dolgot.

 • Nézd meg az élelmiszerek címkéit, próbáld meg felmérni, mennyi cukrot és egyéb szénhidrátot tartalmaz a kiszemelt élelmiszer.diéta
 • Helyettesíts, de ne fokozz. Ha cukros ételeket eszel (süti, édesség, édes finomságok), ezeket helyettesítheted a már eltervezett étkezésben szereplő szénhidrát forrásokkal, tehát a tervezett napi krumpli adagot hagyd ki, ha már ettél valamilyen édeset vagy magas keményítő tartalmú ételt. Tartsd számon a fogyasztott szénhidrát mennyiségeket, úgy, hogy a napi limitedet ne lépd túl.
 • Az édes ételek egyben hizlalnak is. A magas kalóriatartalmú édességek növelik a testzsírt, egyben a testsúlyt, ami kifejezetten problémás a cukorbetegek esetében.
 • Rendszeresen ellenőrizd a vércukorszintedet az egyes étkezések után. A mérésekről vezess naplót, valamint időközönként egyeztess orvosoddal a gyógyszered (inzulin) mennyiségének korrigálásához.
 • Végezetül a napi összes szénhidrát az, ami számít, nem pedig a cukor forrása. Így a napi tápanyag beosztásnál külön figyelmet kell fordítani a maximum szénhidrát limit megállapítására és betartására a diabéteszben szenvedőnek.
 • Édesíts mézzel cukor helyett, egészségesebb ugyan, de nem árt fejben tartani, hogy kalóriadús finomság.

Tévhitek a diabétesz étrend körül

Mielőtt neki kezdenél a cukorbeteg diéta kialakításának, tájékozódj a tényekről. Sok ember abban a tévhitben él, hogy ha diabétesze van, akkor kerülnie kell mindenféle cukor és szénhidrátforrást bármi áron, valamint csak fehérjét és speciális diabetikus ételeket ehet. Téves! A legtöbb cukorbeteg ugyanúgy eheti tovább a megszokott ételeit, sőt édességeit, de a tápanyagbevitelt szigorúan ellenőrzés alá kell vonni, valamint az ajánlott mennyiségeket betartani (főként szénhidrátokat, zsírokat és az összkalóriát). Rendszeresen kell ellenőrizni a cukorszintet, valamint a gyógyszeradagokat egyeztetni az orvossal.

Mi is az a TLC diéta?

Azok az emberek, akiknek diabéteszük van, egyben magas koleszterin szintjük is lehet, nekik úgynevezett TLC diétát kell folytatniuk, ez a diéta segít csökkenteni a koleszterin bevitelt. A diéta mellet szükség van súlycsökkentésre és fokozott mozgásra/sportolásra is. A céltudatos (tápanyag adatok fokozott figyelése) vásárlás is segít elkerülni a koleszterinben gazdag és zsíros ételeket.

A TLC diéta a következőkből áll:

 • A teljes zsiradékfogyasztás maximum a tervezett napi kalória-bevitel 25-35%-a lehet csak.
 • A telített zsírsavak részesedése kevesebb, mint 7% kell, hogy legyen a napi összes kalóriából.
 • A többszörösen telítetlen zsírok (margarinfélék) mennyisége legfeljebb 10% lehet a napi maximális kalória mennyiségből.
 • Az egyszeresen telítetlen zsírok (növényi olajok) mennyisége nem lehet több mint, a napi összes bevitt kalória 20%-a.
 • A szénhidrátok mennyisége lehetőleg 50-60%-a legyen a napi összes bevitt kalóriának.
 • Naponta legalább 20-30g rostot fogyasszunk, forrásai: zab, árpa, rozs, bab.
 • A fehérje mennyisége lehetőleg a napi bevitt kalória 15-20%-a legyen.
 • A napi szinten bevitt koleszterin mennyisége kevesebb kell, hogy legyen, mint 200mg.

Milyen veszélyekkel jár a túlzott zsírbevitel?

A diabéteszes betegek esetében nagyobb a veszély szív és érrendszeri betegségek kialakulására és sztrókra. A vérnyomás szabályzása, valamint zsírszegény étrend folytatása és az aktív életmód segít csökkenteni az említett betegségek kialakulásának kockázatát.

Mesterséges édesítőszerek és diabétesz

A mesterséges édesítőszerek szinte bármely ételhez és italhoz adhatóak, anélkül, hogy a kalória-bevitelt túlzottan megnövelnék (ellentétben a cukorral).

Azt azért érdemes észben tartani, hogy ezek a mesterséges édesítőszerek nem feltétlenül 0 kalóriásak. Ezért figyelembe kell venni az ezek által bevitt kalória és szénhidrát mennyiségét is. Ha figyelemmel kíséred az egyes ételek és alapanyagok kalória és tápanyag értékért, akkor a megfelelő keretek között ki tudod egyensúlyozni a napi összes kalória-bevitelt. A cukormentes feliratú termékek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, de más szénhidrátot viszont igen, mely hatással lehet a vércukorszintedre.

Néhány édesítőszer mely szóba jöhet:

 • Aszpartám
 • Aceszulfát-k
 • Szacharin
 • Szukralóz

Terhes, valamint szoptatós kismamáknak kerülni kell a szacharint, a fenilketonuriában szenvedőknek pedig az aszpartámot. Egyes édesítőszereknek (xylitol, mannitol, szorbitol) lehet jelentős kalória tartalma és befolyásolhatják a vércukorszintet. Ráadásul a mesterséges édesítőszerek túlzásba vitele egészségkárosodást okozhat.

(N. L.)

  Kapcsolódó cikkek