étterem
#Táplálkozás

Éttermi titkok – 1. rész

2009.10.17.
1 perces olvasási idő

A következő randi során egy étterembe akartok menni? Vigyázat! Nem is gondolnád, mennyi „sötét titok” áll az éttermek hátterében. Most megtudhatod!

Kalória

Az éttermek egyik legnagyobb titka, a táplálékkal kapcsolatos információk.

Honnan tudod, mennyi kalóriát tartalmaznak az egyes ételek? Hiszen a legtöbb étteremben nincs feltűntetve az étlapon az ételek kalóriatartalma. Ez pedig fontos lenne, hisz a vásárlóknak jogában áll tudni, mennyi kalóriát fogyasztanak el.

Bizonyos gyorséttermi láncok már elkezdték az ételek kalóriatartalmának feltüntetését.

Nem a helyszínen történő ételkészítés

A munkaköltségek lefaragása és a gyorsabb kiszolgálás érdekében a legtöbb étterem máshol készíti ez az ételeket – általában egy központi konyhán vagy egy ételfeldolgozó intézményben.

Ami azonban előnyös az éttermeknek, az hátrányos lehet a fogyasztókra nézve, hiszen a felszolgált ételek nem frissen készültek.

Mennyire tiszták az éttermek?

1990 és 2006 között az éttermek 41 %-ban járultak hozzá az ételhez kapcsolódó járványok kitöréséhez, míg a háztartások mindössze 22 %-ban.

Az éttermekről készített higiénia ellenőrzési jelentés segítségével tájékozódhatsz az egyes éttermek tisztaságáról. A jelentések az interneten is megtalálhatóak.

Ezáltal megtudhatod, mely éttermek járnak a tisztaság élén, s melyek kerültek fel a feketelistára.

Több étterem is szigorú élelmiszerbiztonsági irányelvek szerint működik, sajnos azonban számos vendéglátóhely nem tesz eleget a higiéniai előírásoknak.

A gazdasági élet hatása az éttermi ételekre

Az éttermek tudják, hogy mit tegyenek az asztalra, hogy alacsonyan tartsák a költségeiket. A drágább ételekből kisebb adagokat szolgálnak fel, vagy olcsóbb anyagokkal helyettesítenek.

Mindezek azonban kihatnak az éttermi ételekre.

Vannak olyan éttermek, amelyek azt a trükköt vetik be, hogy kevesebb húst, és több zöldséget vagy köretet tesznek a vendég tányérjára. Jóllehet, a zöldségek egészségesek, a köretek (például tészta, burgonyapüré, vagy sültburgonya) azonban sok kalóriát és telített zsírt tartalmaznak.

Más éttermek úgy próbálnak csalni, hogy a drágább és soványabb hús (bélszín, sertéskaraj) helyett zsírosabbat kínálnak.

Természetesen vannak még egyéb trükkök is: Az éttermek sokkal drágábban adják az ételeket, mint amennyibe azok valójában kerülnének. Egy desszert például négyszer annyiba is kerülhet bizonyos éttermekben, mint az egyes összetevők árának összege.

Cikkünkben egy kis ízelőt olvashattál az éttermek titkos világából, de természetesen a lista még nem teljes. Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen egyéb módon csalhatnak tőrbe az éttermek, olvasd el a cikk második részét is!

(B.M.)

Kapcsolódó címkék

evés