vegetáriánus
#Szülőknek

Mit csinálj, ha a tini vegetáriánus szeretne lenni?

2024.01.23.
2 perces olvasási idő

Akár életre szóló elhatározás, akár csak két hétre szól, megérdemli, hogy figyelj rá, ha úgy dönt, hogy megpróbálja a vegetáriánus étrendet - még ha a családban mindenki más él-hal a húsért. Itt van néhány tipp, amivel megkönnyítheted a mindennapi étkezést.

Tiszteld a döntését

Valószínűleg legalább egy kevés időt fordított arra, hogy végiggondolja, hogy mit is jelent vegetáriánusnak lenni. Akár az egyik barátja hagyott fel a húsevéssel, akár egy főzőműsorban látta, nem számít, csak az, hogy szeretne egy új étrendet kipróbálni.

Ne erőszakold rá a húst. Az erőszakoskodás csak ronthat rajta. Helyette engedd, hogy döntsön az étrendjét illetően.

Hozzátok meg azt a szabályt, hogy mindenkinek tisztelnie kell a másik étrendjét. Ez azt jelenti, hogy a vegetáriánus nem mesélhet hússal kapcsolatos horror sztorikat, valamint a többiek sem tehetnek megjegyzéseket a vegetáriánus ételekre.

Győződj meg arról, hogy egészséges. Ha azért hagyott fel a hússal, mert szeretne fogyni, akkor figyelj rá, hogy azt egészségesen tegye. Akármikor a tini megváltoztatja az étrendjét, fontos, hogy rajta tartsd a szemed, nehogy valamilyen étkezési rendellenesség lépjen fel nála.

Családi beszélgetés az ételről

Fontos, hogy egyszerre étkezzen a család, ezért ne hagyd, hogy ez felboruljon. De kicsivel több időt fog igénybe venni a közös étkezés, ha nem ugyanazt eszi a család.

Beszéljétek meg, és írjátok le azokat az ételeket, amiket a család eszik, ami már eleve vegetáriánusnak is megfelel, vagy amit könnyen azzá tehettek, mint például a pizza, tészta, vagy a mexikói ételek. A köretekkel könnyű lesz, mivel ezek eleve húsmentesek.

Állítsatok össze egy teljes vegetáriánus menüt reggelire, ebédre és vacsorára, amit a család máris együtt élvez, hogy megmutassátok, hogy legalább egy kis vegetáriánus válogatást szerettek. Ez egy kicsit megkönnyíti az ételek átalakítását, és megmutatja a kamasznak, hogy igenis törődtök a választásával.

Mielőtt bármelyik hússzerelmes vitatná a menütervet, emlékeztesd őket, hogy kettő közül választhatnak - tészta szósszal, húsgombóccal és anélkül, vagy quesadillas zöldségekkel vagy csirkével.

Vond be a menütervezésbe

Valószínűleg már kinézett magának jó pár receptet, amit szeretne kipróbálni vegetáriánusként. Kérdezd meg, hogy van-e valamilyen különleges kérése, és kérdezd meg a család többi tagját, hogy ők milyen variációban szeretnék.

Nézzetek közösen recepteket. Szánjatok rá egy-két napot egy héten - vagy amennyit szeretnétek - hogy új vegetáriánus ételeket találjatok.

Tápanyag kérdés

Kutatások szerint akkor is elegendő tápanyagot tud bevinni, ha nem eszik húst. Vond be őt is, hogy meggyőződj arról, hogy az új étrend nem változtat az egészségén.

A fehérje megfelelő bevitelére kell odafigyelni, amikor valaki áttér a húsevésről a húsmentes életre, ugyanis a húsok a fő fehérjeforrások egy átlagos húsevő étrendjében.

De a vegetáriánusok is sokféleképpen vihetnek be fehérjét babokból, tojásból, magvakból és szója termékekből, mint például a tofuból. A fekete bab tökéletes helyettesítője a húsnak, ugyanis magas fehérjeértékű.

Vendégségek

Még ha a szűk család el is fogadja a vegetáriánus étrendet, addig a tágabb család nem biztos. Az ünnepek különösen nehezek a rengeteg kacsa, disznó és sonka miatt.

Mond el nekik előre, hogy a gyereked vegetáriánus, így akkor nem fogják majd ráerőltetni a húst. És így nagyobb valószínűséggel fognak legalább egy vegetáriánus ételt készíteni; különben lehet csak köretet fog enni.

Ha a kamasz iskolájában nincs vegetáriánus menü, akkor inkább csomagolj neki ebédet.

(KamaszPanasz – S.A.)