koronavírus
#Szülőknek

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a koronavírusról?

2020.03.26.
2 perces olvasási idő

Minden tele van a koronavírusról szóló hírekkel, szinte már a csapból is ez folyik. Rengeteg szülőnek pedig fogalma sincs arról, hogy hogyan beszéljen róla gyermekének úgy, hogy ne ijessze meg még jobban. Íme, néhány tanács, hogy hogyan kezeljük ezt a helyzetet.

Ne félj attól, hogy beszélned kell róla. A legtöbb gyermek már halott ezt vagy azt róla, vagy látott embereket, akiken orvosi maszk volt, ezért nem kell tartani a koronavírusról való beszélgetéstől. Fontos, hogy tőled hallja a híreket, ne pedig megbízhatatlan forrásokból, ezzel azt is eldöntheted, hogy mi az, amit szerinted tudnia kell erről a járványról. Ezzel elérheted, hogy a gyermeked tisztában legyen a dolgokkal, és nyugodt maradjon annak ellenére is, hogy mit hallott a barátaitól, vagy látott a hírekben.

  • Kellőképpen tájékoztasd. Ne áraszd el túl sok információval, mert nem fogja tudni feldolgozni, helyette inkább a felmerülő kérdéseit válaszold meg. Légy őszinte és érthető. Az sem baj, ha nem tudsz mindenre válaszolni, az a fontos, hogy tudják a gyermekeid, hogy számíthatnak rád.
  • Ne hagyd, hogy túlgondolják a dolgot. Ülj le, és beszéld meg a fiaddal vagy lányoddal, hogy mit hallottak a koronavírusról, és mit éreznek miatta. Adj nekik lehetőséget, hogy kérdezzenek, és próbálj felkészülni rájuk.
  • Küzd le a saját félelmedet. Ha te aggódsz a legjobban a dolgok miatt, akkor lehet, hogy nem a legjobb ötlet leülni, beszélgetni egy ilyen témáról a gyerekeiddel. Ha pánikolsz, fontos, hogy megnyugodj, mielőtt megejtenéd ezt a beszélgetést.
  • Légy megnyugtató. A gyerekekre jellemző, hogy a koronavírusról hallva komolyan aggódjanak amiatt, hogy elkaphatják, ezért vigyáznod kell, hogy mit és hogyan mondasz nekik. Segít, ha megmondod nekik, hogy ez egy nagyon ritka betegség, és gyerekekre szinte egyáltalán nem veszélyes.
  • Hangsúlyozd, hogy mivel védekeztek a vírus ellen. Könnyen meg tudod nyugtatni a gyermekeidet azzal, ha megmondod nekik, hogy milyen óvintézkedéseket teszel azért, hogy elkerüld a betegséget. A gyerekeknek megnő a biztonságérzete, ha tudják, hogy vigyázol rájuk, és magadra is. Tudjuk, hogy a koronavírus köhögéssel, és a fertőzött felületek érintésével terjed leginkább, és a kézmosás az elsődleges módja a vírussal szembeni védekezésnek. Figyelmeztesd őket, hogy gyakran és alaposan mossanak kezet szappannal 20 másodpercig (vagy addig, míg kétszer eléneklik a „Happy Birthday” dalt). Mossák meg a kezüket, amikor hazaértek, evés előtt, miután orrot fújtak, köhögtek vagy tüsszögtek, vagy a fürdőszobát használták, valamint, hogy ne nyúljanak az arcukhoz. Ha maszkot viselő embert láttok, magyarázd meg nekik, hogy ők extra elővigyázatosak.
  • Ragaszkodj a megszokáshoz. Senki nem szereti az összevisszaságot, ezért próbáld tartani a napirendet. Ez különösen fontos, ha a gyerekeid már nem járhatnak iskolába, ilyenkor próbálj úgy viselkedni, mintha már nyári szünet lenne, például határozd meg, hogy mikor van ebéd vagy vacsora, valamint mond meg nekik, hogy mikor van takarodó. Ez is segít abban, hogy a gyerekek boldogok, és egészségesek maradjanak.
  • Beszélj folyamatosan. Mond meg a srácaidnak, hogy mindig el fogod nekik mondani, ha van valami újdonság. Ha valamit nem tudsz, csak mond azt nekik, hogy majd válaszolsz, ha tudni fogod a választ.

(KamaszPanasz - M.D., childmind.org)

Kapcsolódó címkék

anya