gyerek
#Szülőknek

Készen áll gyermeke arra, hogy külföldön tanuljon?

2014.05.07.
2 perces olvasási idő

Ma már számos csereprogram nyújt lehetőséget a kamaszoknak, hogy külföldön tanuljanak, pár hetes időtartamtól akár egy teljes iskolaéven át. Bár cserediáknak lenni nagyszerű, életre szóló kaland, nem minden kamasz érett meg rá.

Milyen típusú programok léteznek?

Rengeteg szervezet kínál különböző programokat fiataloknak. Itt mind a választható célországok, a választás procedúrája, a program típusa, a költségek, illetve a kinttartózkodás időtartama is változó. Érdemes mind az interneten szétnézni, mind az iskolákban található prospektusokat átböngészni, majd minden szempontot figyelembe venni, és utána jelentkezni a legmegfelelőbb programra.

Milyen a cserediákságra "alkalmas" tini?

külföldNem egyszerű dolog eldönteni, hogy gyermeke készen áll-e arra, hogy gimnáziumi évei egy részét külföldön, az otthonától és családjától távol töltse. A külföldi élet megtanítja gyermekét egy idegen nyelv magas szintű elsajátítására, illetve arra, hogy hogyan illeszkedjen be egy másik kultúrába, családba és közösségbe. Ez a tapasztalat sokkal függetlenebbé és érettebbé teszi őt, nem bohó kamaszként, hanem fiatal felnőttként, kitágult látáskörrel tér haza.

Ugyanakkor nem árt, ha gyermeke rendelkezik az alábbi tulajdonságokkal is, ha szeretne cserediák lenni:

Rugalmasság

Cserediáknak lenni nem csak azt jelenti, hogy több ezer kilométerre kell élnie gyermekének az otthonától. Az is hozzátartozik, hogy egy új családhoz kell beköltöznie, alapszinten ismernie kell a nyelvet, jól kell tájékozódnia az új lakóhelyén, illetve be kell illeszkednie egy új iskolában, új barátokat kell szereznie.

Kíváncsiság és nyitottság

A cserediákság arról szól, hogy gyermeke új dolgokat tapasztal meg és próbál ki. Azoknak a kamaszoknak, akik külföldön tanulnak, muszáj lelkesnek, nyitottnak lenniük az új környezetük felfedezése, illetve az új emberek megismerése során. Emellett a megértésre való törekvés az azonnali ítélkezés helyett alapvető elvárás.

Szorgalom

Képzelje el, milyen nehéz lehet egy magyar anyanyelvű gyereknek matematikát tanulnia angolul, németül vagy mondjuk japánul! A kihívások száma nagyon magas lesz, hiszen egy teljesen új iskolába, egy teljesen új nyelvközegbe kerül gyermeke, így sokkal többet kell majd tanulnia is. Gyakran így is rosszabb jegyeket fog kapni, mint amit otthon kapna, de ez a nyelvi nehézségek miatt teljesen érthető.

Problémamegoldó képesség

Ez a készség annyira fontos, hogy gyermeke már a programra való jelentkezés során is kaphat olyan szituációs feladatot, melyben arra kíváncsiak, hogyan oldana meg bizonyos, a mindennapi életben előforduló problémákat.

Önbizalom

Azok a kamaszok, akik bíznak önmagukban, sokkal egyszerűbben kezelik azokat az akadályokat, melyekkel cserediákságuk során találkoznak.

Megfelelő motiváció

Egyes tinik csak azért szeretnének külföldre menni, hogy bizonyos otthoni problémák elől elmeneküljenek. Nekik általában a cserediákság nem lesz pozitív tapasztalat.

A külföldön való tanulásról való döntés komoly lépés mind az Ön, mind gyermeke számára, ám a legtöbb esetben mindannyian kezelni tudják az ezzel járó kihívásokat. Ha gyermeke már kifejezte kívánságát, miszerint külföldön szeretne élni és tanulni, akkor valószínűleg készen is áll rá.

Önnek valószínűleg eleinte nehéz lesz megbarátkoznia a gondolattal, hogy gyermekét hetekre vagy hónapokra elengedje egy másik családhoz, egy másik országba, ám a szülők által ily formában megmutatkozó nagyfokú bizalom, a cserediákság élménye, és az ott szerzett tapasztalatok által gyermeke valóban komoly, fiatal felnőttként fog visszatértni, aki sokkal önállóbb, alkalmazkodóbb és érettebb lesz.

(Gy.A., www.education.com)

Kapcsolódó címkék

anya