szülő
#Szülőknek

A kamaszkor pszichológiája- a 16 évesek

2014.02.28.
3 perces olvasási idő

A tavalyi évhez képest 16 éves gyermeke sokkal könnyebben veszi az akadályokat. Támogassa ebben, és ne hagyja letérni a helyes útról, még akkor sem, ha olykor nehéz szülőként megbirkózni a 16 évesek testi-lelki szükségleteivel. Sokat segíthet viszont, ha megmutatja a kapcsolatot a mentális és fizikális egyensúly között!

Stresszkezelés

A randik, haverok, dolgozatok miatt érzett stressz már megszokottá vált a 16 évesek mindennapjaiban, ezeket nem számítva egész nyugalmas ez az életkor számukra. Megvan a hétköznapok rutinja, és a körülöttük zajló változások szeléhez is hozzászoktak már.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy gyermeke megszabadult az érzelmi kitörésektől, illetve az új helyzetek és a tinédzser korú barátok okozta stressztől. Ez különösen azokat a tiniket érinti, akikben erős a versenyszellem – legyen szó sportról, tanulmányi eredményről vagy társasági tevékenységekről. Már ebben a korban tanítsa meg gyermekének, hogyan viszonyuljon a többi emberhez, hogy élete végéig képes legyen megbirkózni az ilyen stresszhelyzetekkel!

A felelősség új formája

16 éves kortól a tinédzserek már vállalhatnak bizonyos diákmunkákat nyáron vagy részmunkaidőben. Így még kevesebbet tartózkodnak otthon, a családi körben, miközben megtanulhatják, milyen érzés a pénzkeresés a munka világában.

Néhány 16 éves szeretné, ha úgy kezelnék, mintha már végzős korú lenne, mivel azt látja, hogy iskolájában is a legidősebb diákok élvezik a legnagyobb szabadságot. Amit csemetéje 16 évesen még nem lát át, az a 18 éves korral járó felelősség. Bánjon óvatosan a gyermekének adott kimenőkkel, és mindig tudjon róla, hol és kivel van! Ezáltal csökken a félresiklás kockázata.
Elengedhetetlen, hogy szülőként Ön is felruházza bizonyos jogokkal gyermekét: fontos, hogy a tini átérezze ezeknek a jogoknak, azok következményeiknek és a szabályok hozásának felelősségét. Az önfegyelem pedig olyan képesség, amelyet mindenképpen el kell sajátítania, de ezt csak saját tapasztalatai útján tanulhatja meg.

Az alvás fontossága

Ki akar itt aludni? Hát az biztos, hogy nem a 16 éves! Szerintük az alvás szerepe egyszerűen csak túl van értékelve. Az alvás miatt nem jut elég idejük a barátaikkal telefonálni, és a neten társasági életet élni. Úgy érzik, amíg alszanak, lemaradnak egy csomó mindenről.

A szülőknek mindenképp ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy csemetéjük tartsa magát egy egészséges alvásprogramhoz, különben gyermekük eljuthat arra a pontra, hogy egyszerűen soha nem érez majd késztetést az alvásra, holott a szervezetének szüksége lenne erre. Ha csemetéje folyamatos kérlelések ellenére sem hajlandó lekapcsolni a villanyt, és behunyni végre a szemét, hozzon Ön szabályt a takarodóról! Emlékeztesse gyermekét, hogy az önállóság azt is jelenti, hogy képes önállóan gondoskodni saját egészségéről, nem csak azt, hogy addig marad ébren, ameddig csak akar.

A reális énkép és a táplálkozás

A 16 éves tinédzser próbálja megalkotni az egészséges testképét. Mivel a lányok törekednek az általuk ideálisnak vélt alak elérésére, a fiúk pedig a minél férfiasabb megjelenésre, a testképük az egyik első helyen van a 16 évesek fejében. Mindkét nem esetén tapasztalni fogja, hogy gyermeke nem elégedett kinézetével, és mindenféle szempontból túlságosan kritikus fejlődő testével. Ez a gondolkodásmód pedig meglátszik az étrendjükön is, és akár (különösebb ok nélkül) diétázni kezdhetnek. A mai tinédzserek igazán jól értesültek a különböző diétákról, a média által naponta látnak újabb és újabb diétatrendeket: Fogyj le vagy légy izmosabb ennek a tablettának a használatával! – ezt az üzenetet hallja gyermeke a reklámokból. Az ilyesmire pedig a tinik fogékony agya ráharap, és hamarosan azon kaphatja csemetéjét, hogy lassan a pro-anorexia tüneteit mutatja a saját éheztetésével.

A szülőknek is tisztában kell lenniük azokkal a hatásokkal, amelyekkel a gyermekük szembesül nap mint nap. Beszéljék meg együtt, gyermeke saját testével kapcsolatos érzéseit! Ne hagyja, hogy csemetéje drasztikus diétába kezdjen! Ha gyermeke fogyni akar, egyeztessenek időpontot az orvossal, hogy megtudják, a szakember szerint mi lenne a tini számára a legjobb mód a fogyásra. Ismertesse meg vele a helyes étrendet, ami kevés zsíros gyorsételt, és sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Figyeljen oda, gyermeke mit eszik! Ha Ön szerint csemetéje nem étkezik helyesen, és aggódik miatta, beszélgessen el vele testképéről és étkezési szokásairól! Ha úgy érzi, Ön már nem tud hatni a gyerekre, forduljanak orvoshoz az aggodalmakkal!

Fitnesz tiniknek

16 éves csemetéje a tavalyihoz képest valószínűleg nem fog magától változtatni testmozgási rutinján: ha eddig aktívan sportolt, továbbra is azt akar majd, ha viszont nem, most sem lesz kedve hozzá. Ez utóbbi hozzáálláson kell most Önnek változtatnia, ha eddig még nem sikerült. A fitnesz olyan testmozgás, amelyet az emberek egészségük megtartása érdekében végeznek. A testmozgás fajtáját érdeklődési körünk alapján választjuk ki, és mivel erre számos lehetőség van, az Ön gyermeke is talál majd valami neki tetszőt. A lényeg, hogy sikerüljön rávenni a rendszeres testmozgás valamilyen formájára!

Kapcsolódó címkék

anya