smink
#Szülőknek

A nagy smink-vita

2021.10.14.
2 perces olvasási idő

Nem olyan, mintha csak tegnap lett volna, amikor lányod még azt sem hagyta, hogy a vásárban vagy gyerekjátszóban kifessék az arcát? Egy pár év alatt máris belépett a divat világába. Valószínűleg a National Geographic Kids magazin helyett is már valamelyik tinimagazinra vágyik.

Ha szerencsés vagy, akkor a lányod a középiskoláig nem fog érdeklődni különösebben a divat vagy a sminkelés iránt. Ám természetesen a kiskamasz és a kamasz évek között személyenként eltérő, hogy ki, mennyi éreklődést mutat a megjelenés és a külvilág hatásai, trendjei iránt. Mindez pedig csak méginkább megnehezíti a dilemmát - mikortól szabad engedni a sminkelést? A válasz nagyon sok mindenen múlhat, ha pedig lányod éreklődik a sminkelés iránt, akkor még nehezebb lehet a helyzet.

Az alábbi pár gondolattal és útmutatóval szeretnék segíteni abban, hogy eldöntsd, hogyan kezeld a témát.

  1. Magyarázd el a döntésed! Ha erős érveid vannak az ellen, hogy lányod sminkelje magát, akkor nagyon fontos ennek okait megvitatni gyermekeddel. Nem feltétlenül fog egyetérteni a te aggodalmaiddal, de a tény, hogy leülsz és elbeszélgetsz vele a témáról, azt mutatja, hogy értékeled és tiszteled lányod annyira, hogy megmagyarázd a döntésed.
  2. Nézd meg az iskola szabályzatát és házirendjét a sminkeket illetően! Nagyon sok általános iskola szigorúan tiltja a smink viselését az iskolában!
  3. Próbáljatok kompromisszumra törekedni! Nagyon nagy különbség van egy kevés, szolid smink és az erős, harsány smink között. Ha megengeded gyermekednek, hogy fesse magát, beszéljétek meg, hogy milyen termékeket, és azokból milyen mennyiséget használhat.
  4. Segíts gyermekednek megtanulni, hogyan sminkeljen! A megfelelő sminktechnika elsajátítása külön művészet. Akár egy közeli drogériába is ellátogathattok közösen, ahol professzionális segítséget nyújthatnak nektek a sminkelés terén, de akár videómegosztó portálokon is találhattok nagyszerű ötleteket és sminktippeket, melyek lépésről lépésre mutatják be a sminkelési technikákat.
  5. Akár engedni fogod gyermekednek, hogy sminkelje magát, akár nem, a szabályok tisztázása létfontosságú ezen téma terén. Például ha megtiltod gyermekednek a sminkelést, akkor tisztázd azt is, hogy mi lesz a büntetés, ha áthágná a szabályokat. Ha pedig beleegyezel a sminkelésbe, akkor is vitassátok meg, hogy ez alatt pontosan mit értesz.

Az érettségtől is függ, mikor engeded a sminkelést

A döntést a sminkelésről nem könnyű meghozni. Ez különsen igaz, ha lányod korán érő típus. Ám a fizikai érettség nem mindig halad együtt az érzelmi vagy értelmi fejlődéssel. Lehet, hogy lányod szeretne úgy kinézni, mint kedvenc sorozatának sztár-színésznője, ám nem biztos, hogy teljesen megérti, hogy ezzel hogyan értékelné őt a külvilág.

Általában a korán érő lányok sokkal hajlamosabbak depresszióra és önértékelési zavarokra. Ez különösen bonyolult lehet, ha koruknál érettebben öltözködnek és viselkednek - hiszen míg nem képesek kezelni azt, hogy hogyan néznek ki, sokszor nem tudnak megfelelően reagálni az idősebb fiúk közeledésére, érdeklődésére. Mindez zavarodottsághoz, meg-nem-értettséghez és sok esetben veszélyes helyzetekhez vezethet.

A sminkelésről való döntés meghozása a szülői lét egy fontos velejárója. Ám mindig tartsd észben, hogy annak ellenére, hogy te esetleg még nem készültél fel a pillanatra, amikor kicsi lányod felnő, ez mindenképpen meg fog történni.

A kommunikáció a kulcs ahhoz, hogy megbizonyosodj afelől, gyermeked megérti az indoklásod, még ha nem is ért egyet azzal.

(KamaszPanasz - Gy.A.)