gyerek
#Szülőknek

Anabolikus szteroidok: gyermekét is veszélyeztetheti

2012.06.28.
3 perces olvasási idő

Az anabolikus szteroidok szintetikus (mesterségesen előállított) vegyületek, melyek felépítésük és hatásuk alapján igen hasonlóak a férfi nemi hormonhoz, a tesztoszteronhoz. Eredeti felhasználásuk szerint gyógyászati célú készítmények, a vérszegénység (anémia) és a tesztoszteronhiány kezelésére fejlesztették ki. Nagyon fontos, hogy az ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket csak orvos írhatja fel, és csak szigorú orvosi utasítás alapján használható.

Sokan azonban visszaélnek ezekkel a szerekkel, elsősorban fiatal sportolók, akik gyorsan és könnyen szeretnének plusz izomgyarapodást elérni, azok bizony az anabolikus szteroidokat haszálnak. Ez azonban illegális.

Mit érdemes tehát tudni a szülőknek ezekről a szerekről, hogyan deríthetik ki, hogy gyerekük vajon használ-e ilyesmit, és hogyan akadályozhatják meg az anabolikus szteroidok használatát tini gyerekek esetében?

Egészséges gyerek sosem kaphat szteroidokat

Az anabolikus szteroidok valódi veszélyt jelenthetnekAz orvos bizonyos hiánybetegségek vagy más problémák esetén, mint lehetséges gyógykezelés javasolhat és írhat fel szteroid alapú készítményt, egészséges fiatalok azonban nem szedhetik, mert az egészségre káros következményei lehetnek. Éppen ezért, ha gyermeke vagy az egyik barátja, edzője azt mondja Önnek, hogy a szteroidok használata veszélytelen és csak előnyökkel járhat (erőnlét, izomtömeg növelése), akkor azok a személyek nagy valószínűséggel vagy hazudnak Önnek vagy tévhitben élnek. Bármi is legyen a háttérben, annyi biztos, hogy a szteroidok használata egészséges emberek számára illegális és kockázatos. Ezért tegyen meg minden Öntől telhetőt, hogy megakadályozza gyermekét a szer használatában.

Hogyan néznek ki az anabolikus szteroidok és hogyan használják ezeket a tinik?

Ezek a szerek különféle kiszerelésben léteznek, például tabletta vagy folyadék formájában, az utóbbi például injekció formájában kerül alkalmazásra. Ahány gyártó, annyiféle megjelenési variánsa létezik, eltérő színe és formája létezhet ugyanazon hatóanyagot tartalmazó gyógyszereknek.

A probléma egyik forrását a túladagolás jelenti, mivel nincs meg az orvos szigorú adagolási iránymutatása, ezért gyakori, hogy a gyógykezelésre használt szokásos dózis többszörösét is beszedhetik egyszerre az illegális fogyasztók, aminek súlyos következményei lehetnek.

A doppingoló atléták esetében bevett szokás, hogy felváltva és eltérő adagokban használják az egyes szteroid tartalmú készítményeket annak reményében, hogy így csökkenthetik a nem kívánt mellékhatásokat. Például a használt dózis mennyiségét változtatják bizonyos időintervallumokban, ezért esetenként hagynak valamennyi szünetet, majd újrakezdik a szteroid szedését. Valamint az is jellemző, hogy különféle gyártmányú szteroidokat kombinálnak egyszerre a jobb hatás érdekében.

Milyen mellékhatásai vannak a szintetikus szteroidoknak?

A tünetek a következőek lehetnek:

  • extrém hangulatingadozás
  • magatartás/viselkedésbeli problémák
  • változások jelentkezhetnek

Az ilyen fiatalra jellemző, hogy minden gondolatát a testépítés tölti ki, szinte mániákussá válik, egyre nagyobb teljesítményt és jobb eredményeket akar elérni és azokért mindenre képes, még illegális dolgokra is.

Ehhez jönnek még a látható fizikai tünetek:

  • súlyosan pattanásos bőr
  • túlzott szőrnövekedés
  • mélyebb hang
  • lányoknál a klitorisz megnagyobbodása, a menstruációs ciklus felborulása vagy rosszabb esetben teljes kimaradása
  • fiúknál a herék zsugorodása és csökkent spermaképződés jellemző
  • végső soron a teljes terméketlenség beállhat mindkét nem esetében a sokszori túladagolás és folyamatos szedés esetén

Szteroid és egyéb droghasználatra árulkodó nyomok

Időnként érdemes körülnézni a gyerek szobájában, hogy kiderüljün, akad-e droghasználatra utaló nyom, kellék a személyes dolgai között. Szemetesbe kidobott ismeretlen eredetű gyógyszeres doboz vagy csomagolóanyag, rejtet kellékek, például injekciós tű, fecskendő. Ha ilyesmit találna, akkor majdnem biztosra veheti, hogy gyermeke valamit rejteget Ön elől, valamilyen illegális szert használhat. Ha pedig tablettákat találna gyermekénél, érdemes azokat megmutatni egy orvosnak vagy patikusnak, hogy megállapítsák, pontosan mi is lehet az, főleg akkor, ha gyermeke nem hajlandó elárulni a tabletták származását és funkcióját.

A tinik gyakran úgy próbálnak megszabadulni az árulkodó nyomoktól (gyógyszeres doboz, injekciós tű), hogy valami másnak álcázzák, vagy valamilyen egyéb szeméttel összekeverik azokat. Figyelmeztető jel lehet, ha a gyerek gyakran üríti a szemetesét, vagy indokolatlanul sok szemét keletkezik nála. Érdemes néha a kukát is átkutatni a bizonyítékként szolgáló maradványok megtalálása érdekében.

Agresszivitás

A szintetikus szerek, szteroidok használata rendszerint agresszív viselkedés kialakulását eredményezi a fiataloknál, ezért ha gyakori vagy szokatlan dührohamai lennének, vagy túlzottan indulatossá válna, sokat veszekedne a gyerek, akkor érdemes utánanézni, hogy mi lehet a deviáns viselkedés hátterében.

A hirtelen és látszólag ok nélkül jelentkező, valamint tartós depresszió is árulkodó jel a lehetséges droghasználatra, vagy épp a drog megvonása miatt jelentkezik. Szakértők szerint a következők figyelhetők még meg tiltott szteroid használata esetén: paranoia, féltékenységi roham, extrém ingerültség, hallucináció, rossz ítélőképesség, legyőzhetetlenség érzése.

Keressen fel egy orvost!

Léteznek ugyan otthoni használatra szánt gyorstesztek, amelyek többé-kevésbé alkalmasak a droghasználat bizonyítására, ezek azonban többnyire drágák és használatuk is körülményes (egyes tesztek esetében ugyanis a mintákat el kell küldeni egy akkreditált laborba elemzés céljából). Gyorsabb és egyszerűbb, ha a gyermekét elviszi az orvoshoz, mert így pozitív eredmény esetén azonnal ott az orvosi segítség.

(N.L. - parentingteens.about.com)

Kapcsolódó címkék

anya