gyerek
#Szülőknek

Hat olyan dolog, amelyre a tiniknek szükségük van

2015.02.15.
4 perces olvasási idő

Nem egyszerű dolog egy tini gyerek nevelése, a szülőket igencsak meg tudja viselni a folytonos aggódás, például mekkora stresszt okoz az, amikor először viszi el a gyerek a családi autót (engedéllyel vagy anélkül). Ugye Ön is tapasztalt már hasonlót, amikor a gyereke olyasmit tett, amitől még a gyomra is összeszorult?

Hányszor és hányszor okozott már frusztrációt a gyerek engedetlensége Önnek? Olykor igen nehéz feladat egy kamaszgyerek szülőjeként helyt állni, az már biztos. Már pusztán a gondolat, (hogy épp mit csinálhat a gyerek, amikor nincs szem előtt) is képes hidegrázást okozni a legtöbb szülő számára. Mintha csak tegnap lett volna, amikor még gyereke boldogan lépkedett Ön mellett a kezét fogva és minden intelmének engedelmeskedve. Most pedig egy irányíthatatlan, kiismerhetetlen természetű, valamint hullámzó hangulatú tinitinivel kell boldogulnia, ami nem is olyan egyszerű feladat, még akkor sem, ha nincs különösebb probléma a gyerekkel. Ez nem azt jelenti, hogy szükségszerűen egyszer csak minden megváltozik és rosszra fordul minden, amint gyereke kamaszkorba lép. Minden egyes gyerek egyedi és megismételhetetlen személyiség, aki nem hasonlítható össze mással, minden gyerek más és más, eltérően reagálnak a kamaszkorban beköszöntő változásokra. Egy dolog azonban biztos, hogy a dolgok meg fognak változni, ezt a változás és a vele járó folyamatokat pedig nem lehet elkerülni. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában történnek ezek a változások, Ön hogyan és mennyire irányítja gyerekét, valamint tudja-e azt, hogy mire van neki szüksége igazából. Nem lesz könnyű dolga, mert akad bőven olyan dolog, aminek megléte vagy hiánya komolyan tudja befolyásolni gyereke fejlődését.

Íme, hogy mire is van szükségük a kamaszoknak:

1. Segítsen neki, hogy kialakíthassa a saját egyéniségét

Mint szülő, igen komoly mértékű befolyással bírhat gyereke életére nézve, tudatosan vagy akaratlanul is formálhatja a személyiségét, önértékelését, önbecsülését (hogy a gyerek milyennek érzi önmagát, hogyan ítéli meg a képességeit, önmagát jó vagy rossz irányban). Vannak olyan fontos dolgok, melyeket csak a szülők képesek érdemben megtenni gyerekük jólétének fokozásáért, ilyen például a gyerek személyiségének (identitástudatának) fejlesztése.

Először is segítsen neki, hogy kitapasztalja, hogy milyen dolgok érdeklik igazából (érdeklődési kör felfedése). Minden egyes tininek megvan a maga saját, kedvenc elfoglaltsága, hobbija, érdeklődési köre, olyan területek, ahol többé-kevésbé jobb társaiknál, vagy amiben örömét leli. Bármi is legyen az a dolog, ami közel áll a gyereke szívéhez, segítsen neki, hogy megtalálja azt. Másodsorban pedig, ha már megvan gyereke választott kedvenc elfoglaltsága, akkor pedig bátorítsa és segítse őt abban, hogy minél jobban kiteljesedjen, valamint dicsérje meg, ha jó eredményt ér el azon a területen. Ugyanis a szülők felől érkező pozitív visszajelzések megerősítik őket, és igazolják számukra, hogy jó úton haladnak, ez a megerősítés elengedhetetlen a tinik számára.

2. Segítsen neki, hogy fokozatosan függetlenedni tudjon

A megfelelő hozzáállással sokat könnyíthet gyereke helyzetén, hogy zökkentőmentesebb legyen az átmenet a gyerekkor és a felnőttkor között. Nem lesz egyszerű, de kitartással és egy jó adag türelemmel, plusz némi elnéző jóindulattal sikerülhet. Higgye el, hogy megéri, mert nincs is annál rosszabb, mint amikor már a kicsit túlkoros tini, még mindig a szoknyáját fogva álldogál Ön mellett, kérdőn nézve Önre, hogy döntsön helyette.

3. Segítsen neki, hogy jó kapcsolatrendszert tudjon kiépíteni másokkal

Valószínűleg már tapasztalta (de ha még nem, akkor rövidesen fogja), hogy a tinik egyre szívesebben töltenek több időt az otthontól távol, ahogy egyre nagyobbak és idősebbek lesznek. Egyre fontosabb lesz a gyereke számára a vele egykorú társasághoz való kötődés, az ismerkedés élménye. Az új barátaival (a saját kis társaságával) nem csak az időt múlatják feleslegesen, hanem egymást segítik az élet ügyes-bajos dolgaival kapcsolatban, megértésre, intimitásra, érzelmi támaszra találnak a saját kis közösségükön belül. Azonban életükben még mindig igen fontos szerepet játszik a család és a megbízható felnőttek, hiszen még némi irányításra, terelgetésre van szükségük. A fejlődésük szempontjából igen fontos, hogy mindkét irányból megkapják a szükséges pozitív és negatív visszajelzéseket.

4. Segítsen neki, hogy jó kapcsolatot tudjon kialakítani az ellenkező nem képviselőivel

Mit tehet a szülő annak érdekében, hogy a lehető legjobb szándéka és tudása szerint segítse gyerekét annak párkapcsolati életében? Hogyan képzeli el (hogyan áll hozzá) a randizást, mit engedne meg és mit nem a gyerekének? Segítse őt abban, hogy mindig helyesen tudjon dönteni, felelősségteljesen a saját belátása szerint. Sok minden függ azonban a gyerek korától és értelmi szintjétől (hogy mennyire érett a dologra), például hogy mikortól tartja elfogadhatónak a randizást. Ez egy igen összetett dolog és nem teljesen korfüggő, egy sor olyan képességgel kell rendelkezni a gyereknek, amik képessé teszik egy felelősségteljes párkapcsolat létesítésére és fenntartására. Amennyiben jól nevelte a gyerekét, megkapta azokat a fontos tanításokat, melyek elengedhetetlenek egy jó kapcsolat fenntartásához és Önnel is jó a viszonya, akkor nincs mitől félnie.

5. Segítsen neki, hogy meglegyen a kellő önbizalma

Olyan feladatoknak kell majd jól megfelelnie, mint az álláskeresés, karrierépítés, anyagi függetlenség. Valamint egy sor, a felnőtt léttel járó felelősségvállalással és kötelezettséggel is meg kell majd birkóznia. Igen fontos képességeket kell megtanítania a gyerekének, hogy boldogulni tudjon majd a nagybetűs életben. Az előrelátó gondoskodás ismérve, hogy olyan dolgokra tanítja gyerekét, amelyek hasznosak lesznek a számára a későbbiekben, és segítik az ő előrejutását. Így nemcsak képességei fejlődnek, hanem az önértékelése is egyre magasabb szintre kerül. A dolgokhoz való pozitív hozzáállás, a növekvő önbizalom, mind olyan dolgok, melyek csak a kamaszok előnyére válhatnak. Tanítsa meg hasznos és érdekes dolgokra, olyanokra, mint például a háztartás vezetése, főzés, kisebb-nagyobb javítási munkák, összeszerelés, karbantartás. Minél több mindenre képesek lesznek, annál büszkébbek lesznek önmagukra és elégedettség tölti majd el őket.

6. Erősítse meg hitét és értékrendjét

Sok ember életében fontos szerepet játszik a vallás, a hit gyakorlása, mely megerősíti az embert, támaszt és iránymutatást nyújthat a nehéz helyzetekben. Mint szülő mit tehet azért, hogy gyereke sikeresen vegye az élet által támasztott követelményeket, hogy a lehető legkevesebb nehézséggel vegye a változás folyamatát?

Először is mindig szánjon valamennyi időt gyerekére, foglalkozzon vele gyakrabban, főleg akkor, ha igazán szüksége van Önre. Figyeljen oda az alkalmas pillanatokra, amikor érdemi beszélgetést kezdeményezhet gyerekével. Az is lehet, hogy úgy telik el az egész nap, hogy még csak nem is szól Önhöz, nem kéri a segítségét. Ennek magyarázata az, hogy a gyerekek „elraktározzák” a kapott szeretetet és csak akkor töltekeznek, amikor az már kimerülőfélben van. Ilyenkor van az, hogy egyszer csak közeledni kezdenek szüleikhez, szükségük van a törődésre: az ölelésre, a meghallgatásra, az odafigyelésre, a megértésre. Egyszerűen azt szeretnék, hogy szüleik foglalkozzanak velük, szánjanak rájuk megfelelő mennyiségű időt.

Amikor pedig közeledni szeretnének a gyerekek, akkor a szülőknek nagyon oda kell figyelniük, hogyan fogadják az ő közeledésüket, hogyan kommunikáljanak velük. Ha elutasítást kapnak („most nem érek rá, majd később gyere, sok a tennivalóm), akkor kissé félrevonulnak ugyan, de megfigyelik, hogy mit csinál a szülő és mérlegre teszik azt. Összehasonlítják, hogy mi a lényegesebb: az ő problémájuk, vagy az, amit épp a szülő csinál, majd a mérlegelés után levonják a saját szubjektív következtetésüket (általában azt, hogy „már megint nem számítok neki, minden fontosabb, mint én”).

Amennyiben megtörténik az érzelmi töltekezés (mert azért a szülők előbb vagy utóbb szakítanak időt gyermekeikre) és teleszívták magukat a szülői szeretettel, akkor irány vissza a baráti társaság (ilyenkor a szülők kerülnek kissé mellőzésre), de ez a természetes, így van rendjén, hiszen ez a normális, tinikre jellemző viselkedés. A gyereknek éreznie kell, hogy értékes és fontos a szülei számára, és hogy a szülők a rendelkezésére tudnak állni akkor, amikor neki igazán szüksége van rájuk.

(N.L. - imom.com)

Kapcsolódó címkék

anya