gyerek
#Szülőknek

Elköltözik a gyereke? Beszéljen vele!

2014.11.03.
2 perces olvasási idő

Mit tehet egy szülő, ha a gyereke el szeretne költözni a családi fészekből? A kezdeti megdöbbenés után érdemes fontolóra vennie néhány dolgot, és érdemes megbeszélnie ezt gyermekével.

Íme, tíz jótanács, amelyet érdemes megbeszélnie a gyermekével, mielőtt véglegesen elköltözne otthonról.

1. Éreztesse gyerekével, hogy mennyire szereti őt. Fejezze ki szeretetét tetteivel és szavaival is. Ne hagyjon ki egyetlen napot se, hogy ne fejezné ki érzéseit gyereke felé.

2. Tudja azt, hogy Ön bízik benne. Túl sok szülő követi el azt a hibát, hogy rövid pórázon tartja a gyerekét vagy árnyékként követi minden lépését. Előfordul, hogy kéretlenül beavatkozik gyereke dolgaiba, vagy kisegíti a saját belátása szerint, mert úgy gondolja, hogy a gyerek képtelen lenne egyedül boldogulni. Így azonban csak azt éri el, hogy a gyerek függetlensége, az önálló életre való képessége nem alakul ki megfelelően, nem lesz elég tapasztalata és csak nehézségei lesznek a későbbiekben. A szülők ezt a viselkedést sokszor öncélúan követik el (de nem rossz szándékból, rendszerint tudat alatt), ami viszont gyakran visszaüt és negatívan befolyásolja a szülő-gyerek kapcsolat alakulását. Ezért hagyja gyerekét önállósodni, lépjen kissé hátra, inkább távolról szeresse, mintsem kapcsolatuk lássa kárát a szülői túlbuzgóságnak.

3. Legyen képes gondoskodni önmagáról. A fiúk és a lányok esetében is igaz az, hogy nem árt, ha alaposan felkészülnek az önálló életre. Vagyis megtanulják az alapvető háztartási fogásokat: főzés, mosás, takarítás, bevásárlás, apróbb javítási munkák.

4. Tudjon helyt állni egy állásinterjún, megfelelni egy munkahelyen. Játsszon szerepjátékot vele, gyakoroltassa, hogy határozottan és magabiztosan tudjon megjelenni egy felvételi elbeszélgetésen. Segítsen neki elkészíteni egy ütős önéletrajzot és folyamatosan finomítsanak rajta.

5. Tudja beosztani a pénzét, képes legyen gazdálkodni a rendelkezésre álló forrásokkal. Hogyan nyithat számlát, igényelhet bankkártyát vagy épp hová fektesse be a megtakarításait? Tanítsa meg, hogyan kezelje eredményesen az anyagi kérdéseket, hogyan ossza be a pénzét úgy, hogy hónap végére ne kerüljön szorult helyzetbe.

6. Hogyan bánjon a bankkártyájával. Ez külön pontot érdemel, mert a fiatalok nagyon hamar le tudják nullázni magukat anyagilag. A felelőtlen költekezés vagy hitelvállalás már az elején tönkreteheti az életüket, még mielőtt elindulhattak volna. Tanítsa meg a helyes kártyahasználatra, arra, hogy csak vészhelyzetben vegye igénybe és képes legyen visszatörleszteni a felhasznált hitelt. Nagyon könnyű beleesni ebbe a csapdába, viszont annál nehezebb kijönni belőle, ezért fontos, hogy alaposan felkészítse gyerekét a pénz megfelelő kezelésére.

7. Tanítsa meg, hogyan kezelheti az egészségével kapcsolatos dolgait. Okítsa ki gyerekét arról, hogy törődjön a testével/egészségével. Figyeljen oda, ha bármi változást észlelne önmagán, nézzen utána annak, hogy mi okozhatja azt és milyen problémája származhat belőle. A gyerek legyen képes kúrálnia önmagát: hogyan küzdhet le egy egyszerű megfázást vagy épp az influenzát. Figyelmeztesse, hogy időnként járjon el egészségügyi felülvizsgálatra. Tudja, hogy mi az a megelőzés és alkalmazza is azt.

8. Legyen szilárd elképzelése a helyes erkölcsről. Nevelje úgy, hogy képes legyen meghoznia nehéz döntéseket képességeinek megfelelően úgy, hogy a lehető legjobb kimenetele legyen a dolognak. Tudjon különbséget tenni jó és rossz között, ismerje fel az egyiket, és a másikat. Legyen önbizalma és hite, amelyekhez ragaszkodik. Képes legyen önmaga boldogulni nehéz helyzetekben is.

9. Képes legyen különbséget tenni az igaz szerelem és a vonzalom között. Túlesett már a gyerek az első szerelmen és szakításon? Tudja helyén kezelni a dolgokat? Ezek mind igen fogós kérdések és messze mutatnak. Az első tapasztalatok, nagyban befolyásolják a gyerek hozzáállását a későbbi párkapcsolatok kialakítása során. Figyeljen oda, hogy gyereke egészséges elveket valljon a társas együttéléssel kapcsolatban. Képes legyen dönteni bizonyos helyzetekben és különbséget tenni az egyes dolgok között, amik a szerelmet illetik. Mire figyeljen oda a másikkal kapcsolatban, hogyan álljon a másikhoz, mit tegyen és mit ne.

10. Tanítsa meg arra, hogyan bánjon a többi emberrel. Nevelje gyerekét a helyes magatartásra, legyen tisztelettudó, olyan, aki képes megbecsülni a másikat. Legyen képes megköszönni valamit és elnézést kérni, ha hibázik, vállalja önmagát minden körülmény között, tartson ki a saját álláspontja mellet úgy, hogy közben ne sértsen meg másokat. Tudjon illedelmesen beszélgetni: érvelni, megmagyarázni, kérdezni, válaszolni, elutasítani, elfogadni. Tanítsa meg az alapvető illemszabályokat gyerekének: hogyan szólítson meg egy nála idősebbeket. Ha fiú, akkor pedig hogyan legyen előzékeny a hölgyekkel szemben.

(N.L. - imom.com)

Kapcsolódó címkék

anya