reggeli
#Szülőknek

Felmérés a reggelizési szokásokról

2011.11.19.
1 perces olvasási idő

A válaszadó szülők 53 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy reggelizzen a gyermeke, a többieknél azonban elmaradhat az első étkezés - derült ki egy októberben készült felmérésből.

A reggeli elmaradását a szülők 52 százaléka a sietséggel, közel 60 százaléka pedig azzal indokolja, hogy a gyerek még nem éhes. A válaszadók 46 százaléka szerint közel van a következő étkezés - állapította meg a Magvas gondolatok a reggeliről elnevezésű felmérés, amelyet a Medián készített a Nestlé felkérésére. A kutatás 500 olyan édesanya megkérdezésével készült, akik 4-14 éves korú gyereket nevelnek.

A kutatásban részt vevők 65 százaléka szerint a kenyérféleség elengedhetetlen az ideális reggelihez, ugyanakkor a teljes értékű gabonáról csak 7 százalék tudja, hogy táplálóbb, ám 35 százalék egészségesebb összetételűnek tartja a finomlisztnél. A felmérés szerint a reggelire leggyakrabban fogyasztott étel a felvágottas vajas kenyér. A szülők 51 százaléka úgy véli, hogy körültekintően tervezi meg a gyerek étkezését, a számok azonban mást mutatnak.reggeli

Bár az anyáknak megvan a kialakult véleményük, az esetek háromnegyedében mégis csemetéik kívánságán múlik, hogy mit esznek, és csak minden negyedik alkalommal tudja érvényesíteni akaratát a szülő - hívta fel a figyelmet Venczel Tímea szociológus, a kutatást végző Medián elemzésvezetője.

A reggeli tartalmazzon teljes értékű gabonával készült élelmiszert, tejterméket, nyers zöldséget vagy gyümölcsöt, illetve valamilyen innivalót, például 100 százalékos gyümölcslevet - közölte Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a sajtó képviselőinek rendezett csütörtöki budapesti tájékoztatón, hozzátéve: a felnőtt felelőssége, hogy milyen ételt ad a gyerekének, ráadásul a szülő alakítja ki az étkezések időpontját és az adagok mennyiségét is meghatározhatja.

A teljes értékű gabonával a gabonaszem mindhárom része - a csíra, a korpa és a magbelső is - belekerül az ételbe, míg a finomliszt csak a magbelet tartalmazza. Ennek köszönhetően például több mint négyszer annyi élelmi rostot, kétszer annyi kalciumot, hatszor annyi magnéziumot és négyszer annyi káliumot tartalmaz.

A teljes értékű gabonával készült élelmiszerek jelentik az egyik legfontosabb élelmirost-forrást. Ezek a rostok nem csupán a jóllakottság érzését keltik, hanem az emésztőrendszer egészséges működéshez is elengedhetetlenek. A gabonapelyhek közül a teljes értékű gabonával készülteket érdemes fogyasztani, mivel ezeket vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják.

(mti)