apakomplexus
#Vágyak

Apakomplexus? Ha a barátod jóval idősebb

2024.02.13.
2 perces olvasási idő

Ha a partner felnőtt, és szexel a fiatalabb barátnőjével, nos, azt akár liliomtiprásnak is nevezhetnénk! Az apakomplexus azonban egy létező pszichológiai kifejezés. Mi mindent jelenthet?

Az apafigura milyensége befolyásolja a későbbi párkapcsolatot és az önértékelést. Vagyis az, hogy milyen kapcsolatod van az apáddal, azzal a férfival, akinek a tetteit figyeled (vagy kihagyod), valószínűleg jelentős hatással lesz felnőtt életedre. Az apaproblémákkal küzdő emberekben legalább egy közös dolog van: az apjukkal való kapcsolatuk nem nyújtotta azt a szeretetet és támogatást, amelyre szükségük volt.

Számos jel utalhat arra, hogy apakomplexusod van:

  • csak az idősebb férfiakhoz vonzódsz,
  • állandó megnyugtatásra van szükséged a partneredtől,
  • a szorongó kötődés jeleit tapasztalod, mint például a féltékenység és a társfüggőség,
  • félsz az egyedülléttől, gyakran olyan mértékben, hogy szívesebben lennél egy egészségtelen kapcsolatban,
  • a kiszolgáltatottságtól való félelem,
  • küszködsz az egészséges határok kialakításával és fenntartásával a kapcsolataidban,
  • a partner idealizálása.

Amennyiben még kiskorú vagy, ez súlyos problémákat is felvethet. Kiskorú sérelmére elkövetett közösülés esetében több dolgot is figyelembe vesznek. A felnőtt korát és beszámíthatóságát és a fiatal korát és beszámíthatóságát. Ugyanis még akkor is, ha mindketten igent mondanak, van egy bizonyos kor, ami alatt az elkövető, vagy a sértett nem beszámítható. Ez országonként változhat! Figyelembe kell venni azonban a beleegyezés törvényeit, bár ezek sem lehetnek mindig naprakészek.

Ha erőszak történik

Ez függ ugyanis a helyi szabályoktól, vallásoktól, az orvosodtól a szüleidtől, az iskoládtól és természetesen a bíróságtól. Ha bebizonyítják, hogy ténylegesen nemi erőszak történt, a tettes elítélhető. Börtönbe zárható több évre. Vannak visszaesők, akiknek listájuk nyilvános az interneten. A legtöbb esetben az illetők évekre hűsölni fognak, és talán az egész életük is megváltozhat.

Egy felnőtt felelős mindazért, amit tesz. Vállalnia kell a következményeket tetteiért, amelyeket a kiskoúak, vagy bárki ellen elkövetett. Nem lehet a célja, hogy olyan helyzetbe kerüljön, ami akár nemi erőszakot vonhat maga után. Ha ténylegesen szeret és megért, várni fog, míg mindkettőtöknek megfelelő lesz a pillanat és mindketten szeretnétek. És mivel felnőtt, valószínűleg meg fog kímélni téged ettől a tortúrától.

Működhet?

Mostanra úgy érzem, már kitépted az összes hajadat, hogy egy ilyen kapcsolat soha nem működhet. De valójába működhet ez? A válasz: talán igen.

Nem minden kapcsolat ér véget boldogan, a legtöbb csak véget ér. De gyakran kialakíthatunk egy olyan kapcsolatot, amely által egy erős kötődés marad meg. Ez jellemző az évekig tartó kapcsolatokra. És természetesen ennek a kötődésnek az útjába még a korkülönbség sem állhat.

Pár gondolat, hogy jó kapcsolatot építs ki:

  • Beszélj a korról! Igen a korról! Fontos, hogy áthidaljátok a köztetek lévő generációs különbségeket! Legjobb, ha beszéltek arról, hogy ő hogyan érezte magát ennyi idősen, és hogy szerinted te hogy fogod magad érezni. Ismerjétek el egymás munkáját, és tiszteljétek a másikat!
  • Vitassátok meg a szexuális életeteket! Beszéljetek komolyan a születésszabályozásról, a védekezési módszerekről, menjetek el egy STD - tesztre és beszéljétek meg szexuális szokásaitok! És természetesen győződjetek meg róla, hogy minderről a másik is teljes felelősséggel beszél!
  • Találjatok közös érdeklődési köreiteket! Keressétek meg mi a közös kettőtökben! Ha nincs ilyen, hát csináljatok! Osszátok meg egymással a filmeiteket, ismertessétek meg a másikat a kedvenc kajáitokkal és így tovább! Hidd el jó móka lesz!
  • Mozduljatok ki! Ismerjétek meg egymás barátait, családját szokásait, kedvelt szórakozóhelyeit! Ez még jobban össze fog titeket kovácsolni!
  • Légy önmagad! Egy kapcsolat két emberről szól! Győződj meg róla, hogy a partnered nem akarja rád erőszakolni az ő saját képét! Fejleszd saját magadat, a saját magad útján! Valószínűleg a kor miatt gyorsabban és többet fogsz fejlődni, mint a partnered! De ez teljesen normális!

Rajtad áll!

Nézzük csak! Sokszor az, hogy beleszeretünk egy idősebb emberbe, nem lehet egyszerű, és sokszor az érzelmek sem biztos, hogy valódiak! Sokszor csak azért szeretünk belé, mert más életstílus más körülmény (sok pénz!?), más tapasztalat, és ez vonzó lehet! Sajnos ezek a kapcsolatok sokszor kudarcba fulladhatnak, de működhetnek is, ha odafigyelünk egymásra!

Végülis rajtad áll, hogy hogyan döntesz! Te döntöd el, hogy számodra mi a fontos az értékes, és hogy mit is szeretnél valójában! Számolj a buktatókkal, és a korkülönbségből adódó esetleges problémákkal is! Végy egy nagy levegőt, majd aztán dönts! De ne hagyd magad kihasználni!

(KamaszPanasz - Cs.B.)