terhesség
#Vágyak

Miként hat a fiatal lányok testére a terhesség, a szülés?

2022.07.22.
3 perces olvasási idő

Egy 10 éves amerikai kislány abortusza heves vitákat váltott ki nemrégiben. A serdülő szervezetre brutálisan hat a terhesség kihordása, a szülés – tapasztalják az ilyen esetekkel foglalkozó orvosok. „Fiatal testük nem áll készen a szülésre, állapotuk következménye drámai lehet” mondja Marie Bass Gomez is, egy gambiai anyasági és gyermekkórház szülésznője.

Az a legkritikusabb tény, hogy egy gyerek medencéje az egész apró magzat átjutásához is túl szűk – magyarázza dr. Ashok Dyalchand, aki 40 éven át gondozott terhes serdülőket India szegénynegyedeiben. „Nagyon hosszan vajúdnak, a magzat elakad, megnyomja a hólyagot, húgycsövet”. Medencegyulladás lép fel, átszakad a gát, a hüvely-hólyag-végbél közötti szövetrészek sérülnek, sorolja a súlyos következményeket az egészségügyi segélyszervezet vezetője. „Szívet tépő a helyzet, főként a 15 alattiaknál, itt a komplikáció, a haláleset jóval több, mint későbbi életkorban. De a 16-19 éveseknél is kétszer annyi a szülés miatti halál, mint a 20 felettiek körében.”

Viszonylag ritka a fiatalon szülés az USA-ban. Az adatszolgáltatás évében (2017) 4.460 15 év alatti lett terhes, csaknem minden másodiknál elvégezték az abortuszt – közölte a terhesség-megszakításhoz fűződő jogokat támogató, a klinikákat rendszeresen ellenőrző Guttmacher intézet. A WHO globális adatai szerint a 15-19 évesek körében a legfőbb halálok a terhességi szövődmény, a szülési komplikáció. Egy 2014-es szakmai összefoglaló szerint a fiatal életkor növeli az anyai vérszegénység, a fertőzések, a szülés alatti rángógörcs (eklampszia), terhességi magas vérnyomás (preeklampszia), a sürgősségi császármetszés, a szülés utáni depresszió kockázatát.

A kislányok szülte babák gyakran koraszülöttek, kis súlyúak

Mondja dr. Willibald Zeck, az ENSZ egyik részlegénél az anyai, újszülöttkori egészség szakértője. Az orvos gyakran segítette világra fiatalkorúak babáit Tanzániában. Később anyákat védő programokat felügyelt Nepálban és a Fülöp-szigeteken.

Míg egy Ohióban élő 10 éves terhesgondozáshoz, császármetszéshez juthat, ami elakadt vajúdásánál megoldást hoz, de a terhessége megélése, végső soron itt is megegyezik az Indiában tapasztalttal, mondja dr. Dyalchand. „A lányokra ugyanazok a komplikációk várnak. Annyi a különbség, hogy jobb ellátás esetén talán nem következik be a szörnyű végkifejlet. Ami nem jelenti azt, hogy a kislány teste mellett nem sérül minden további életkilátása.

Hasonlóan vélekedik dr. Shershah Syed nőgyógyász, jól ismerve az anyai halálozás helyzetét Pakisztánban, ahol sok 11 éves terhes kislányt látott el. Megfelelő terhes-gondozással annyi elkerülhető, hogy a hólyag, a végbél, a hüvely falán szövetszakadás miatt átjárás nyíljon, s a sipoly miatt pedig akaratlan vizelet és/vagy széklet ürüljön. Ami nem csak fájdalmas (a szivárgó vizelet sebet okoz), de a jelenség óriási szégyent, megalázást hoz. A magas-vérnyomás, a vizeletkiválasztó rendszer fertőződése viszont aligha kerülhető el. Dr. Shershah Syed álláspontja ez: „Normális élettani körülmények között egy 10 éves gyerek nem lehet terhes! Ő még gyerek, s így nem hozhat világra gyereket! Szervezete nem áll erre készen! Mentális szenvedése is felmérhetetlen!” A megismert esetekben úgy tapasztalta, a túl fiatalon bekövetkező terhesség megakasztja a fizikai, igen gyakran a szellemi fejlődést is, hiszen a lányok kimaradnak az iskolából, elvesztik a mindennapi kapcsolatot kortársaikkal. A vérszegény fiatal test küszködik, hogy meg tudja tartani a terhességet, míg a magzat megszerzi magának a szükséges tápanyagokat, így akkorára fejlődhet, hogy a fiatal anya medencéje nem bírja kihordani, majd megszülni.

Akár 3-4-5 napig is vajúdnak, végül a baba holtan jön világra, mert csak aztán tudott kibújni, hogy feje összepréselődött” – mondja dr. Syed. Szól arról, hogy szinte minden fiatalnál lesz hólyag-hüvely sipoly. Az esetek negyedében az elnyúló vajúdás a végbél irányában is létrehoz hasadékot. A helyreállító folyamat hosszú felépülést igényel, a hólyag fisztulájához 5 hétre, a végbél sipolyánál 4-5 hónapra van szükség.

Dr. Dyalchand 1978-ban kezdte gyógyító munkáját egy vidéki indiai kórházban. Az első héten két fiatal lány vérzett el a szeme láttára. Egyikük vajúdás közben, a másik a kórház bejáratánál. E sokkoló élmény indította el pályafutásán. Azt próbálja elérni a környező közösségekben, hogy tolják ki a házasodás, a lányok első teherbe esésének időpontját. Elért némi sikereket, emellett India fokozatosan kiterjeszti (ma a terhesség 24. hetéig) az abortuszhoz való hozzáférést.

Az Afrikában szülésznőként dolgozó Bass Gomez klinikáján jó a terhesgondozás, de ez sem képes tompítani a szinte gyerek-serdülők által elszenvedett hatalmas traumának a hatását.

(Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: nytimes.com)