fogamzásgátló
#Vágyak

Serdülőkori fogamzásgátlás

2023.10.30.
1 perces olvasási idő

Míg a 19. század közepén még átlagosan 15 évesen kezdtek menstruálni a lányok, addig mára ez már 12 éves korra tolódott el. A mai fiatalok hamarabb érnek szexuálisan, és hamarabb is kezdenek szexuális kapcsolatot, így fontos, hogy védekezzenek a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek ellen.

Fontos lépés: a nőgyógyászati vizsgálat

A fogamzásgátló módszerek egyes típusaihoz először nőgyógyászati vizsgálatra van szükség. Az orvossal (és lehetőleg az édesanyával) közösen megtalálhatjátok a legjobb módszert, és ha a nőgyógyász tablettát ír fel, akkor rendszeresen ellenőrzi is, hogy panasz esetén másik tablettára, vagy másik módszerre térhessen át a serdülő. A megfelelő módszer kiválasztása után, ha nincs panasz, akkor is legalább évente egyszer ajánlott nőgyógyászati vizsgálaton megjelenni.

Tabletta helyett

A fogamzásgátló tabletták hátránya, hogy mindennap nagyjából ugyanabban az időben kell bevenni, amelynek betartása gondot okozhat a tinédzsereknek. Erre kínál megoldást a hormoninjekció, amelyet háromhavonta kell beadatni. Ez az injekció sárgatest hormont tartalmaz, amely lassan oldódik ki. Hátránya, hogy az egyszerre beadott nagy mennyiségű hormon vérzészavarokhoz vezethet, és később sem áll vissza könnyen a szabályos ciklus.

Szintén hormont tartalmaznak a bőr alá beültethető készítmények, ezek azonban még nem kaphatók Magyarországon.

Alacsony biztonságot adó módszerek

Számos fogamzásgátló módszer él a köztudatban, amelyek azonban messze elmaradnak biztonság tekintetében például a tablettáktól vagy a gumi óvszertől. Ezek közé tartozik a megszakított közösülés, illetve azok a módszerek, amelyek a női ciklust figyelembe véve kizárnak bizonyos napokat, amelyeken valószínűbb a fogantatás (naptármódszer, ébredési hőmérséklet mérése, méhnyak nyákjának vizsgálata). A serdülő lányok ciklusa azonban gyakran nem szabályos, így ezek a módszerek náluk még kevésbé biztonságosak.

Biztonságos, de tiltott: spirál

Azoknak a nőknek, akik még nem szültek, nem ajánlják a méhen belüli eszközök (IUD, IUS) használatát. Ennek az az oka, hogy náluk még fejletlen a méh, és ezért gyakoribbak a szövődmények. Előfordulhat, hogy kilökődik az eszköz vagy átszúrja a méh falát, vérzészavarokat és alhasi fájdalmat okozhat.

A legátfogóbb védelem

A serdülők számára a legideálisabb fogamzásgátló módszer a gumi óvszer, hiszen szexuális szokásaik miatt egyaránt hatékony védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel és a nemi úton terjedő betegségekkel szemben is. Gyakran azonban elutasítóak a gumi óvszerrel szemben, és a helyes használatához kis gyakorlatra is szükség van. Ezt lehet kiküszöbölni pesszáriummal vagy spermaölő krémekkel, azonban ezek használata még körülményesebb, mint a gumi óvszeré.

(KamaszPanasz)