pánszexuális
#Vágyak

Pánszexuális - Mit jelent a kifejezés?

2020.12.05.
2 perces olvasási idő

A pánszexuális kifejezés sokféleképpen definiálható, de általánosságban azt jelenti, hogy valaki nemétől és szexuális irányultságától függően képes vonzódni akárkihez.

A pánszexualitás sokkal tágabb fogalom, mint a biszexualitás, amely csak a férfiakat és nőket egyaránt szeretőket foglalja magába, és a pánszexualitástól eltérően nem terjed ki a semleges neműekre és a „rugalmas” nemi identitásúakra.

Mit is jelent a fogalom?

A pánszexuális szó a görög „pan-” előtagból ered, amely jelentése „minden”. A pánszexuálisokra használják még az omnioszexuális, heteroflexibilis és poliszexuális kifejezéseket is.

A pánszexuális kifejezéssel találkozhatunk egy szervezettel, eseménnyel, vagy egy csoporttal kapcsolatosan is. Ebben az esetben azt jelenti, hogy a jelenlévők nyitottak, bárkit szívesen fogadnak, és szeretnék elkerülni a szexuális irányultságra vagy nemre vonatkozó bármiféle utalást.

Néha a pánszexuális fogalmat úgy definiálják, hogy egy személy a nemi beállítottságát többféle módon is értelmezheti, illetve, hogy mindenféle szexuális tevékenységre nyitott, habár mindkét definíciót ritkán használják az utóbbi években.

pánszexuális

Hogyan képzeljük el a pánszexualitást?

A pánszexuális emberek különböznek a biszexuálisoktól abban, hogy nem csak férfiakhoz, vagy nőkhöz vonzódnak, hanem a transzneműekhez, kétneműekhez és semlegesekhez is. Ez nem azt jelenti, hogy valaki meleg, hanem azt, hogy magához az adott személyhez vonzódik, annak személyisége a meghatározó a kapcsolatban, nem pedig a neme vagy nemi identitása.

Gyakran feltett kérdések

Az, hogy pánszexuális vagyok, egyet jelent azzal, hogy meleg is?

Nem, ez azt jelenti, hogy te úgy vonzódsz az emberekhez, hogy nem befolyásol a neme, a szexuális irányultsága. Lényegtelen, milyen a szerelmed teste, milyen nemi szerve van, a lelkéhez vonzódsz.

Akkor ez azt jelenti, hogy egyszerre vagyok meleg és heteroszexuális?

Nem, ez azt jelenti, hogy az emberhez vonzódsz. Tehát, egy heteroszexuális nő beöltözhet férfinak – és ha hozzá vonzódsz, hát hozzá vonzódsz. Potenciálisan lehetséges, hogy transzneműhöz, semleges neműhöz, nem-bináris neműhöz vagy transzvesztitához vonzódsz.

Miért soroljam magam a biszexuálisokhoz inkább, mint a pánszexuálisokhoz vagy fordítva?

Előfordul, hogy kezdetben valaki biszexuálisnak nevezi magát, amíg nem realizálja, hogy mindenféle beállítottságú emberhez vonzódik, nem csak férfiakhoz, és nem csak nőkhöz. Ilyenkor a pánszexuális kifejezés a legjobb, amivel leírhatod a szexuális irányultságodat. Ugyanakkor előfordulhat, hogy kényelmesebb azt mondani, biszexuális vagy - ez csak a te belső értékeiden és a komfortzónádon múlik.

Ez egyet jelent a poliamoriaval?

A „többszerelműség” úgy hangzik, mintha kapcsolódna a pánszexualitáshoz, de nem. Tömören, a poliamoria több szerelem koncepciója. Azt jelenti, hogy egyszerre több ember iránt is táplálhatsz szerelmet.

Ha valaki pánszexuális, akkor automatikusan azt jelenti, hogy vonzódik hozzám?

Nem. Mint ahogy a heteroszexuálisok, vagy a homoszexuálisok, a pánszexuálisok is megtalálják azt, akihez igazán vonzódnak, és azt is, akihez nem. Csak mert te a nőket szereted, az nem jelenti azt, hogy az összes nő tetszik.

(KamaszPanasz - R.P. , webMD)