szex
#Vágyak

Maszturbálás: tabu, pedig vannak előnyei

2023.05.11.
2 perces olvasási idő

Nem lehet már úgy tévét nézni, hogy ne találkozzunk néhány másodpercnyi szexualitással. Mégis olyan ritkán beszélünk róla őszintén. Te mit gondolsz az önkielégítésről? Mersz róla beszélni, vagy szégyelled magad még csak a maszturbáció gondolata miatt is?

Az önkielégítést szerencsére már nem ítélik el olyan drasztikusan, mint néhány évtizede. De a hiedelmek tovább élnek, mert ezekről a témákról igen nehéz beszélgetni, és nehéz megbízható információforrást találni. A történelem, a vallásos tiltások, a tudatlanság rányomta a bélyegét a maszturbációval kapcsolatos nézetekre. Az önkielégítéssel kapcsolatos zavarok nagy része ilyen hiedelmekre vezethető vissza.

Lányok körében gyakran ma is tabutémaágyban

A keresztény kultúrkörben a nőket olyan tiszta „lényként” ábrázolták, akiktől távol áll az olyan bűnös dolog, mint a szex élvezete. Nők számára a szexualitás csak gyermeknemzési céllal jöhetett szóba. Mára azonban a nőket az ágyban is ugyanolyan jogok illetik meg, mint a férfiakat. Mégis erről időnként valahogy elfeledkezünk. Ha egy fiú maszturbál, akkor azt természetesnek vesszük, de lányok esetében még mindig érződik a tabu, pedig különösen lányok számára fontos, hogy felfedezzék a testüket.

A maszturbáció előnyei

  • A nemi élet része, tehát levezethető vele a szexuális feszültség, kielégülést biztosít.
  • Fejleszti a szexuális reagáló készséget: ez lányok számára igen fontos, mert az orgazmus nem olyan reflexszerűen jelenik meg, mint a fiúknál. Önkielégítés segítségével alakulnak ki a szexuális igények és képességek. Ha egy lány nem tudja, hogy hogyan „jó” neki a szex, akkor hogyan várja el partnerétől, hogy kielégítse? Probléma esetén segítséget sem tud adni számára, nem tudja elmondani, hogy mit élvez, hiszen ő maga sincs teljesen tisztában vele. A maszturbáció alatti fantáziák is ugyanezeket a célokat szolgálják.

A fiúk körében jobban elfogadott az önkielégítés

A fiúk számára is hasznos a maszturbáció. Kis szünetek beiktatásával az önkielégítés gyakorlási lehetőség a magömlés késleltetésére. Így tudatosan lehet törekedni a merevedés meghosszabbítására. Gyakran felmerülő kérdés fiúknál, hogy túlzásba lehet-e vinni az önkielégítést. Ezt azért is bonyolult lenne megválaszolni, mert egyénenként különböző a szexuális étvágy. És megint csak különbözőek vagyunk abban, hogy mit ítélünk meg soknak. Ha azt látjuk, hogy felmenőink ridegek, házasságuk rég kihűlt, és a szex szóba sem kerülhet, akkor a havi egy is soknak tűnik. Tehát csak viszonyítás kérdése, hogy mi a sok, épp úgy, mint az evésben. Vannak nagyétkűek és vannak csipegetők.

Hiedelmek:

  • „A maszturbáció elváltozást okoz”: Talán a hiedelem gyökere még azokba az időkbe vezet vissza, amikor tiltották azt, és valahogy meg kellett ijeszteni a gyermekeket, hogy véletlenül se műveljenek ilyen „szégyentelen” dolgot. Természetesen nem igaz, az önkielégítés nem áll összefüggésben semmilyen betegséggel vagy elváltozással (pl.: meddőség, elbutulás stb.). Maszturbáció során ugyanazok a fiziológiai folyamatok játszódnak le a szervezetben, mint közösülés során.
  • „Önkielégítést csak azok végeznek, akik magányosak.” A maszturbáció nem csak egy program, amit jobb híján, társ nélkül lehet alkalmazni. Ha valaki átmenetileg nem jut más módon kielégüléshez, akkor ez egy természetes módja az örömszerzésnek, és a legtöbb egészséges felnőtt életének része.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)