alkalmi szex
#Vágyak

Alkalmi szex - Ha a szex nem a szerelemről szól

2023.05.05.
2 perces olvasási idő

A fiatalok számára nagyon vonzó a felfedezés, kísérletezgetés, és amikor kamasz vagy, jogod van arra, hogy jól érezd magad. A kulcs ahhoz, hogy ezt tehesd az, hogy ezek a szituációk felkészülten érjenek. Fontos, hogy ha bevállalsz egy egyéjszakás kalandot, akkor azt ne felelőtlenül tedd.

Ha fel vagy készülve, akkor továbbra is jól érezheted magad, és nem fenyeget valami borzalmas nemi úton terjedő betegség, vagy nem leszel HIV fertőzött. Elég gyakran az alkalmi szex az ittasságból, vagy más droghasználatból adódik, vagy egyszerűen azért is megtörténhet, mert éppen nyaralsz, egy buliban vagy, és csak úgy általában gátlásoktól mentesnek, gondtalannak érzed magad. Akármilyen okból is döntesz az egyéjszakás kaland mellett, figyelj oda a védekezésre! Az, hogy felelősségteljes vagy, még nem jelenti azt, hogy unalmas is!

Így is sérülsz lelkileg

Nagyon egyszerű elsiklani az alkalmi szex valós fizikai következményei mellett, (például a terhesség, nemi úton terjedő betegségek, vagy HIV fertőzés) annak érzelmi utóhatásain. Sokan azt gondolják, hogy mivel az egyéjszakás kalandnál nincsenek meg azok az érzelmi kötelékek, amik egy hosszú távú kapcsolnál viszont igen, így kevesebb az esély arra, hogy valaki érzelmileg sérüljön.

Pedig ha az alkalmi szexet választod, nem csak a fizikai, hanem az érzelmi fájdalmakkal is számolnod kell! Az egyéjszakás kalandok ugyanis csak pillanatnyi érzelmi intimitást nyújtanak. Nem kapod meg azt a kölcsönös bizalmon alapuló, jelentőségteljes köteléket, mint amit valaki olyan tud nyújtani, akivel komoly kapcsolatban vagy.

Különböző kutatásokban kimutatták, hogy ha nincsenek meg ezek a szoros érzelmi kapcsolatok és csak alkalmi élményeket keres valaki, az depressziós tünetekhez, és alacsony önbecsüléshez vezethet, különösen a fiatal nőknél.

Egy idő után azok az emberek, akiknek alkalmi szexuális kapcsolataik vannak, nem érzik magukat értékesnek, vagy szeretve a hosszabb távú kapcsolatokban. Hozzászoknak ahhoz, hogy otthagyják őket, vagy ők lépnek le egy rövid idő után, és ennélfogva hiányolhatják magukból az olyan készségeket, amiket egy hosszútávú kapcsolat igényel.

Kevésbé élvezetes

alkalmi szexEgy másik kutatás bebizonyította, hogy míg a legtöbb fiatal pozitívan értékelte a szexuális tapasztalatait, azoknak, akiknek kevésbé volt meghúzva a gyeplő a szexuális élményeiket illetően, nagyobb volt az esélyük a negatív tapasztalatokra. Alapvetően, ha sok alkalmi szexuális élményed van ismeretlen emberekkel, akkor nagyobb valószínűséggel lesznek negatív tapasztalataid, a szex nem lesz annyira jó, mintha valaki olyannal lennél, aki fontos neked.

Csak vess egy pillantást a „SZAKÉRTŐ VÁLASZOL” vagy „ A TE TÖRTÉNETED” rovatunkra, és máris lesz elképzelésed arról, hogy mik az érzelmi következményei annak, ha csak azért szeretkezel, hogy fizikai vágyat elégíts ki. A történetek egyáltalán nincsenek megszerkesztve, csak azok által, akik azt leírták, és akikkel az valóban meg is történt. Egy csomó visszhangozza az üresség, megbánás általános érzését, amitől nem csak az első alkalommal, hanem egyáltalán nem tűnik vonzónak az alkalmi szex.

Bízz magadban, és tisztelj

Itt van néhány hasznos dolog, amit érdemes lenne végiggondolni, ha aktív, egészséges szeretnél maradni, és továbbra is szeretkezni akarsz!


• Tiszteld magadat és a testedet! Ezt csak te tudod megtenni.
• A védekezés nélküli szeretkezéssel veszélynek teszed ki a testedet.
• A kockázatok közül némelyeknek nagyon súlyos következményei lehetnek.

Tisztelj másokat is

• Bizonyosod meg róla, hogy ugyanolyan okokból csinálsz-e valamit, mint a többiek.
• Figyelj oda arra, hogy minden résztvevő jól érezze magát az adott szituációban.
• Ne csak a saját, hanem a másik ember érzelmeire is gondolj.

Legyen bátorságod a helyes döntések meghozatalához

• Ne csinálj semmi olyat, amit nem szeretnél megtenni.
• Ha valami kellemetlen neked, akkor ne csináld.
• Védd meg magad, legyél elég bátor ahhoz, hogy te ajánld fel az óvszer használatát.

Ha követed ezeket az egyszerű javaslatokat, akkor nagyobb valószínűséggel fogod továbbra is jól érezni magad a bőrödben.
TE DÖNTESZ! Ez a cikk nem azért született, hogy megmondja másoknak, hogyan éljék az életüket, hanem azért, hogy információval szolgáljon.

Az alkalmi szex kockázatos lehet, nem csak a fizikális, hanem a mentális egészségre nézve is. Azoknak az embereknek, akik egyéjszakás kalandokba bonyolódnak számításba kell venniük ezeket a dolgokat, amikor a szexuális életüket és személyes egészségüket érintő döntéseket hoznak.

(KamaszPanasz - Sz.D.L.)