terhes
#Vágyak

Félek elmondani, hogy terhes vagyok - A Szakértő válaszol

2015.03.10.
2 perces olvasási idő

18 éves tanuló vagyok, a barátom és én körülbelül 9 hónapja vagyunk együtt és most 2 hónapos terhes vagyok. Ő segítőkész és támogató, az anyukám viszont nagyon szigorú. Szerinte házasság előtt tilos szexelni! Mindig faggat, kérdezget, hogy vajon lefeküdtem-e már a barátommal. Nem tudom, hogyan mondjam el neki, hogy terhes vagyok.

Kedves Kérdező!

Már eleve nehéz helyzetben vagy, ugyanis fiatalon estél teherbe, de a helyzetedet máris tovább nehezíti a tény, hogy nem tudod, mikor és hogyan mondd el édesanyádnak. Azonban ne feledd, hogy 18 évesen teljes jogú felnőtt vagy, és bár lehetséges, hogy anyukád nem egyezik bele a szexuális döntéseidbe vagy a születendő gyermek megtartásába, jogilag ezek a döntések téged illetnek meg. Így valójában te dönthetsz, akármi is legyen. Természetesen értem, hogy mit akarsz mondani: számodra anyukád támogatása és véleménye sokat számít, ezért vagy nagy dilemmában.

Egy váratlan terhesség mindenki számára megterhelő lehet, különösen akkor, ha a hozzánk közel álló személyek nem fogadják el a történteket.

Ahogyan azt valószínűleg már te is tudod, legelőször el kell döntened, hogy mit is szeretnél kezdeni a terhességgel. Rengeteg variáció lehetséges. Megtarthatod, megszülheted, örökbe adhatod vagy el is vetetheted. Ha úgy gondolod, hogy számodra ez egy túlságosan nagy és nehéz döntés, mindenképpen keress fel egy egészségügyi szakértőt, vagy egy orvost, aki majd felvázolja számodra a lehetőségeket, és segít kiválasztani, hogy számotokra mi a legjobb megoldás. Mérlegelheted minden lehetőségnél, hogy mennyi indok szól mellette és mennyi ellene, ezt követően pedig gondolkodj el azon, hogy hogyan folyna tovább az életed az adott a lehetőséget választva.

terhesPéldául, ha a gyerek megtartása mellett döntöttél: Elég támogatást kapsz egy gyerek felneveléséhez? A barátod tudja majd fizetni a költségeket?

Abortusz esetén: Mit gondol majd a családod? Te hogyan vélekedsz az abortuszról?

Ezek a kérdések, bár banálisan hangzanak, mégis egy ilyen szituációban az egyik legnagyobb segítséget nyújthatják, ugyanis szinte biztos, hogy könnyebbé teszik a megfelelő út kiválasztását.

Hogy kellőképpen felkészülj az anyukáddal történő beszélgetésre, a legjobb, ha mindent sorban átgondolsz előtte. Legfőképpen azt, hogy mit vársz tőle: Nem tudsz dönteni egyedül? Vagy esetleg megtartanád a babát és csak szeretnéd, hogy anyukád tudjon róla? Támogatásra van szükséged? Hogy a siker biztos legyen, a legjobb, ha már előre eltervezed, hogy mit is szeretnél neki mondani.

Ha felkészültél, akkor itt az ideje, hogy megtaláld a megfelelő pillanatot. Ha ez megvan, akkor ülj le vele egy olyan helyre, ahol nyugodtan beszélgethettek és senki nem fog megzavarni benneteket.

Ha elmondod az anyukádnak, hogy tudod, hogy csalódott benned, hogy haragszik rád, de a terhesség most valóság és szükséged van a támogatására, az nagyon helyes és hasznos dolog. Lehet, hogy meglepődik és őszinteséged miatt nem lesz olyan mérges. Lehetséges, hogy először nagyon dühös lesz, de később megenyhül, és mindenben támogatni fog.

Történjen bármi, ne feledd, hogy ilyen a valós élet: gyakran váratlan fordulatot vesz, melyet ugyanolyan váratlanul kell tudni megoldani. Fel a fejjel, tedd azt, amit a legjobbnak látsz, és ugord át újból és újból az eléd tornyosuló akadályokat!