#Vágyak

Vaginizmus: amikor fáj a szex

2015.05.22.
1 perces olvasási idő

Zsuzsa története egyáltalán nem egyedülálló. Az orvosok azt állítják, hogy száz nőből ötven be tudna számolni valami hasonlóról, ami előbb vagy utóbb megtörténik vele, ha szexuális életet él.

Zsoltival fél éve ismerjük egymást. Ő az első szerelem az életemben, és tényleg szerelem. Nagyon boldog vagyok vele, és sokszor adok hálát a jóistennek, hogy megismertetett vele. De furcsa módon gyakran azon kapom magam, hogy fohászkodom, istenem, csak ne szeretném ennyire. Mert akkor könnyebb lenne elviselni ezt az egészet. Azt, hogy nem megy a dolog. Egyszerűen nem értem.

Amikor kettesben vagyunk, és nekilátunk „szeretgetni egymást”, minden olyan jól inNincs szexdul. Úgy érzem, teljesen felizgatnak a csókjai és a simogatásaitól is édes borzongások futnak végig rajtam, de amikor arra kerülne a sor, megfeszülök. Egyszerűen nem tudom magamba engedni. Nem értem, mi ez az egész, pedig annyira akarom, hogy jó legyen, de nem megy. Nagyon bánt a dolog, rengeteget sírtam miatta.

„Értehetetlen és tehetetlen vagyok”

Zsuzsa egy betegségben szenved, amit úgy hívnak, hogy vaginizmus. A lényege: egy öntudatlan reflex, izom összehúzódás történik a behatolás előtti pillanatban. Akkor is, ha addig minden simán ment, és akkor is, ha a nő ezt nem akarja. Ennek ugyanis semmi köze sincs az akarathoz, épp ellenkezőleg.

A vaginizmus már annyira elterjedt, hogy oldalhajtásokat is hozott. Egyik változatában például (diszpareunia) megtörténik a behatolás, és ezután áll elő valamilyen komoly fájdalom az alsó fertály valamely szegmensén. Létezik ún. belépőfájdalma és ún. mélységi fájdalma is, a legkülönfélébb megnyilvánulásokban, lehet görcsös, égető vagy érdes a fájdalomérzet.

A mélységi fájdalom oka anatómiai. Például az, hogy a méh az átlagos helytől arrébb helyezkedik el, vagy az, hogy egy méheltávolító műtét után túlzottan lerövidül a vagina. Némely nőknél a húgycsőnyílás feküdhet olyan közel a vagina bejáratához, hogy az közösüléskor fájdalmat okoz.

A vaginizmus harmadik variációja még érdekesebb (fokális vulvitis). A vagina körül olyan vöröses hegek keletkeznek, amik érintése éles fájdalmat vált ki. Mint ismeretes, a párok ebben az esetben rendszeres nemi életet élnek, az összes fájdalom ellenére. A száraz behatolások viszont nem tesznek jót a környék textúrájának. A nem tetsző műveletre tett válaszreakciók az apró, fájdalmas kis pontocskák.

A gyógyuláshoz szigorú „diéta” íratott elő, a behatolással járó közösülés hosszú tilalma. A sebek kezeléséhez ajánlottak az ecsetelések. A gyűrűsizom működésének kontrolljához pedig fizikoterápia, intim torna. Ez a komplex támadás hatékonyan vehető igénybe a fokális vulvitisszel szemben.

Forrás: Fókuszban a Nő!

Kapcsolódó címkék