Főoldal / SZEX / Vaginizmus: amikor fáj a szex
  2015-05-22
Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Vaginizmus: amikor fáj a szex

Zsuzsa története egyáltalán nem egyedülálló. Az orvosok azt állítják, hogy száz nőből ötven be tudna számolni valami hasonlóról, ami előbb vagy utóbb megtörténik vele, ha szexuális életet él.

- hirdetés -

Zsoltival fél éve ismerjük egymást. Ő az első szerelem az életemben, és tényleg szerelem. Nagyon boldog vagyok vele, és sokszor adok hálát a jóistennek, hogy megismertetett vele. De furcsa módon gyakran azon kapom magam, hogy fohászkodom, istenem, csak ne szeretném ennyire. Mert akkor könnyebb lenne elviselni ezt az egészet. Azt, hogy nem megy a dolog. Egyszerűen nem értem.

Amikor kettesben vagyunk, és nekilátunk „szeretgetni egymást”, minden olyan jól inNincs szexdul. Úgy érzem, teljesen felizgatnak a csókjai és a simogatásaitól is édes borzongások futnak végig rajtam, de amikor arra kerülne a sor, megfeszülök. Egyszerűen nem tudom magamba engedni. Nem értem, mi ez az egész, pedig annyira akarom, hogy jó legyen, de nem megy. Nagyon bánt a dolog, rengeteget sírtam miatta.

„Értehetetlen és tehetetlen vagyok”

Zsuzsa egy betegségben szenved, amit úgy hívnak, hogy vaginizmus. A lényege: egy öntudatlan reflex, izom összehúzódás történik a behatolás előtti pillanatban. Akkor is, ha addig minden simán ment, és akkor is, ha a nő ezt nem akarja. Ennek ugyanis semmi köze sincs az akarathoz, épp ellenkezőleg.

A vaginizmus már annyira elterjedt, hogy oldalhajtásokat is hozott. Egyik változatában például (diszpareunia) megtörténik a behatolás, és ezután áll elő valamilyen komoly fájdalom az alsó fertály valamely szegmensén. Létezik ún. belépőfájdalma és ún. mélységi fájdalma is, a legkülönfélébb megnyilvánulásokban, lehet görcsös, égető vagy érdes a fájdalomérzet.

A mélységi fájdalom oka anatómiai. Például az, hogy a méh az átlagos helytől arrébb helyezkedik el, vagy az, hogy egy méheltávolító műtét után túlzottan lerövidül a vagina. Némely nőknél a húgycsőnyílás feküdhet olyan közel a vagina bejáratához, hogy az közösüléskor fájdalmat okoz.

A vaginizmus harmadik variációja még érdekesebb (fokális vulvitis). A vagina körül olyan vöröses hegek keletkeznek, amik érintése éles fájdalmat vált ki. Mint ismeretes, a párok ebben az esetben rendszeres nemi életet élnek, az összes fájdalom ellenére. A száraz behatolások viszont nem tesznek jót a környék textúrájának. A nem tetsző műveletre tett válaszreakciók az apró, fájdalmas kis pontocskák.

A gyógyuláshoz szigorú „diéta” íratott elő, a behatolással járó közösülés hosszú tilalma. A sebek kezeléséhez ajánlottak az ecsetelések. A gyűrűsizom működésének kontrolljához pedig fizikoterápia, intim torna. Ez a komplex támadás hatékonyan vehető igénybe a fokális vulvitisszel szemben.

Forrás: Fókuszban a Nő!

Tovább a témában: Szexszótár