fogamzásgátlás
#Vágyak

Óvszer vagy tabletta?

2016.05.11.
1 perces olvasási idő

Barátommal csaknem fél éve élünk nemi életet, s védekezésképpen óvszert használunk. Pár hete viszont felvetődött a kérdés, hogy mi lenne, ha tablettára váltanék. Sokat olvastam róla, de sok előnye mellett rengeteg mellékhatást is feltüntettek. Mi erről az Ön véleménye?

Kedves Kérdező!

Mindkét módszernek vannak előnyei és lehetnek hátrányai is. A tablettaszedés egy hosszú kapcsolatban kényelmesebb, mint az óvszer. A hormonális fogamzásgátlás sokkal megbízhatóbb is, de természetesen mint minden gyógyszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai - azonban az esetek többségében nincsenek.

A gyógyszer felírása előtt a szakorvos feltesz néhány kérdést az egészségi állapotoddal, illetve a családban előforduló betegségekkel kapcsolatban, és a tablettát csak akkor írja fel, ha mindent rendben talál. Az esetleges mellékhatások esetén megfontolandó a gyógyszer cseréje.

A tabletta évekig szedhető folyamatosan. A szedés befejezése után fellépő vérzészavar nem túl gyakori, ha mégis kialakul, akkor gyógyszerrel eredményesen kezelhető.

Én úgy gondolom, hogy ha ellenérzésed van a tablettával szemben, akkor egyelőre hanyagoljátok a témát, később is visszatérhettek rá.

(KamaszPanasz - Dr. Szimuly Bernadett)