karrier
#Suli, munka

Tudatos karriertervezés diákként

2022.03.28.
2 perces olvasási idő

Elmúltál már 15 éves és szeretnél pénzt keresni? Esetleg már van elképzelésed a jövőbeli szakmádról, de szeretnéd kipróbálni, hogy tényleg testhezálló-e az adott hivatás? A diákmunka szuper megoldás lehet, hisz a nyári szünidőt tapasztalatszerzésre használhatod, mialatt a célodnak megfelelően pénzt is gyűjthetsz. Ha még sosem dolgoztál, és jól jönne néhány tipp, cikkünk hasznos lehet számodra.

DiákmunkaA nyári munkára való jelentkezés feltételei

Sokan azt hiszik, hogy a munka világába csak a nagykorúak csatlakozhatnak, ez azonban tévedés. Főszabály szerint munkát a 16. életévüket betöltött személyek vállalhatnak. Ettől eltérően a 15. évüket betöltöttek is munkaviszonyt létesíthetnek egyéb feltételek mellett.
Ha betöltötted a 15. életéved, de nem vagy még 18, a következőkre mindenképpen szükséged lesz a diákmunka megkezdéséhez:

  • nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonyra

  • a törvényes képviselőd (szülő) hozzájárulására

Hasznos még, ha előkészíted a bankszámlaszámod, diák,- és személyigazolványod, taj,- és adókártyád, ezek ugyanis általában szükségesek a jelentkezéshez.

Milyen hivatás érdekel?

Érdemes karrieredet már diákként tudatosan megtervezni, hogy olyan irányú tapasztalatot szerezz, amit később, felnőttként is tudsz kamatoztatni a munkaerő világában. Jó alap lehet, ha ismered a saját igényeidet:

  • Inkább olyan karriert szeretnél, ahol folyamatosan társaságban vagy és kommunikálsz, könnyedén kezdeményezhetsz beszélgetést, gyors problémamegoldásra és döntésekre van szükséged?

  • Inkább olyan karriert szeretnél, ahol csendesebb környezetben, akár egymagadban dolgozol, lépésről lépésre átgondolhatod a következő teendőd, és nem igazán szeretnél csapatban dolgozni?

Ha tanácstalan vagy, akkor sincs baj. Diákmunkával több szakmát is kipróbálhatsz, hiszen nem kötelezed el magad hosszú időre, így megtudhatod, miben vagy igazán jó és miben szeretnél fejlődni.

Számos lehetőség közül válogathatsz diákként

Magyarországon, és nyelvtudással akár külföldön is válogathatsz többek között kereskedelmi, könnyű fizikai, szellemi, vendéglátói vagy idegenforgalmi területeken is.

Tudtad? Megkülönböztetünk úgynevezett kékgalléros munkát (a fizikai munkaköröket jelenti, ide tartozik például a festő, autószerelő) és fehérgalléros munkát (a szellemi munkaköröket jelenti, ide tartozik például a könyvelő, író).

Sokat segíthet a munka megválasztásában, ha eldöntöd, hogy inkább két kezi, vagy szellemi tevékenységet csinálnál szívesen.

A kezdetektől a mesterségigMunka diákként

Minden karrier útnak megvan a saját hierarchiai struktúrája. Ha nincs szakmai irányú tapasztalatod vagy releváns tanulmányaid, valószínűleg eleinte Te is a kezdő pozíciót töltheted be adott szakmán belül (például ha szakács szeretnél lenni, valószínűleg először mosogató leszel a konyhán).

Azonban ha többre vágysz, megvan a lehetőséged arra, hogy akár néhány hét alatt olyan képzettséget szerezz, amit a későbbiekben is tudsz kamatoztatni.

Ha például érdekel a vendéglátás, de nem pohárszedőként szeretnéd elkezdeni a karriered, akkor neked valók lehetnek az alábbi szakmák:

  • A bartender röviden az italok és koktélok szakértője. Ha szeretnél meghatározó szerepet betölteni egy vendéglátó egység életében; legyen az egy zenés-táncos szórakozóhely, egy vidéki szálloda vagy akár egy óceánjáró luxushajó, akkor érdemes megismerned a szakmát közelebbről.

  • A barista röviden a kávék szakértője, ennél azonban sokkal összetettebb mesterség. Ha érdekel a kávékészítéshez szükséges barista eszközök, berendezések ismerete és szakszerű használata, a különböző -köztük különleges- kávéfajták elkészítése, akkor érdemes lehet egy ilyen képzésbe befektetni.

A fenti szakmák szépsége, hogy akár külföldön is elhelyezkedhetsz velük, ráadásul saját magadat, vagy akár barátaidat is megörvendeztetheted különleges szaktudásoddal.

Mennyit kereshetsz diákként?

Diákmunkában az elszámolás alapja általában a ledolgozott óra. Teljes munkaidőben 2022. január 1-től bruttó 200.000 forint lett a havi minimálbér, napibér alkalmazása esetén bruttó 9.200 Ft, órabérnél pedig bruttó 1.150 Ft. Ha azonban van valamilyen speciális, vagy szakmailag releváns tudásod, esetleg jól beszélsz más nyelven, akkor sokkal többet is kereshetsz.

A munkakeresésben és munkavállalásban segítséget nyújthatnak a diákszövetkezetek, de önállóan is feltérképezheted a lehetőségeket. Előtted a világ, bátran próbáld ki magad különböző szakterületeken!

(bestmixer.hu)