stressz
#Suli, munka

5 módszer arra, hogy leküzd a vizsga előtti stresszt

2022.05.11.
2 perces olvasási idő

A vizsgára készülés nem poén! Sőt, lehet nagyon problémás is. Néha az, ha nyomás alá kerül az ember, ösztönző lehet, de előbb vagy utóbb ez a nyomás elkezd stresszé alakulni, és így rossz dolgokat fog eredményezni. Íme, az 5 leggyakoribb stresszforrás és mindegyikre 1-1 megoldás.

Nem fogok tudni mindent megjegyezni

Rengeteg tanuló érzi azt tanulás közben, hogy a feje mindjárt felrobban, mert nem tudja, hogy fogja azt a rengeteg anyagot megtanulni ilyen kevés idő alatt. (Ez különösen igaz akkor, amikor a diáknak hiányzik egy nagy rész az anyagból)

Javaslatunk: Készíts tanulmányi menetrendet.

A tanulmányi menetrend nemcsak szervezettebbé tesz, hanem csökkenti az idegességet is.

Megtanítja, hogyan oszd be úgy az időd egy vizsga előtt, hogy mindent megtanulj.

Nem tudom, hol kezdjem

Ez a fő oka annak, hogy egy diák nem kezd el tanulni. Nincsen hozzá tervük. Hasonlítsuk ezt össze például egy kirándulással. Ha nem tudjuk, hová megyünk, akkor honnan induljunk? Úti cél nélkül semmire sem jutunk.

A mi megoldásunk: Készíts tanulmányi térképet. A „Nem tudom, hol kezdjem” csak egy másik kifejezés arra, hogy „Nem tudom, mit kell tanulni”.

A tanulmányi térkép pontosan megmutatja, hogy mit kell tanulnod, ezzel megszűnteti azt a problémát, hogy nem tudod, hol kezd el. Tanulmányi térkép készítése legyen az első dolog, amit csinálsz, mielőtt nekiállsz tanulni.

A tanulmányi térkép gyakorlatilag egy terv, amire szükséged van. Valamint abban is segít, hogy ne hagyj ki semmit, és hogy olyan dolgokat ne tanulj meg, amik nem szükségesek.

Nincs elég idő

Soha nincs elég idő a vizsgára tanuláshoz. Nagy mennyiségű anyagot kell átnézned és valószínűleg kevés időd van rá. Ha jól kihasználod az időd, akkor elég lesz. De természetesen a diákok nagy része nem használja ki…

A megoldásunk: Kezdj el tanulni MOST!

A hatásos tanulás időt és sokszori ismétlést igényel, amihez pár nap elég. Gyakran a diákok motivációs problémák miatt nem kezdenek el tanulni.

Túl nagy a nyomás

Míg a diákok nagy része motivációhiányban szenved, és nem érzi annak a nyomását, hogy jól kell teljesítene az iskolában, addig egyre jobban emelkedik azoknak a száma, akiknek a rájuk nehezedő nyomás veszélyezteti az egészségét.

A mi megoldásunk: Találj másik nézőpontot!

Ha motivált vagy, valószínűleg szeretsz iskolába járni, és így szeretnél minél jobban teljesíteni, így sikeres leszel később az életben is. A vizsgák valóban stresszesek, azonban, ha megfelelő személyiségünk van, és nem adjuk fel könnyen, egyszerűen le lehet őket küzdeni.

Nem tudom, mit csináljak

Gyakran felbukkan az a kifejezés, hogy „Nem tudom, hogyan tanuljak”. Ez nagyon gyakori probléma a középiskolás diákok körében.

A mi megoldásunk: Jöjj rá, hogy melyik tanulási módszer válik be neked a legjobban.

Mindenkinek más és más módszer válik be a legjobban. Egyes technikák segíthetnek, hogy jobban haladj a tanulással, azonban ezek a módszerek lehet, hogy teljesen haszontalanok egy másik diáknak.

Az, ha kitalálod, melyik módszer kedvez neked legjobban, az segít, hogy megtanuld, hogyan építsd fel a tanulást – mit csinálj ahhoz, hogy jobban megértsd az anyagot, és hogy rájöjj, mik azok az információk, amikre szükséged van, és mik azok, amikre nincs.

(KamaszPanasz – M.D.)