érettségi
#Suli, munka

5 módszer, amivel lenyugtathatod magad az érettségi előtt

2020.05.01.
1 perces olvasási idő

Ott ülni az érettségin – nem túl élvezetes. Készülni az érettségire – talán még kevésbé élvezetes. Itt van az öt leggyakoribb stresszt kiváltó tényező az érettségi előtt álló diákoknál, és a megoldás mindegyikre.

Nem tulajdoníthatok mindennek egyforma jelentőséget

Sok diák úgy érzi, hogy felrobban a feje, ha mindent meg akar tanulni, amit követelnek rövid időintervallumon belül. (Ez különösen akkor igaz, ha már jó ideje halogatják a tanulást.)

Javaslatunk: Készíts egy tanulási-menetrendet! Nemcsak, hogy segít a szervezettségben, de kiváló stresszcsökkentő hatása van.

„Nem tudom, hol kezdjem.”

Ez a leggyakoribb indok, ami visszatartja a diákokat a tanulástól. Nincs meg az alap koncepció. Ezt ahhoz tudjuk hasonlítani, amikor megtervezel egy túrát. Hogyha nem tudod, merre tovább – hogyan kezdesz hozzá? Célpont nélkül csak a kocsiban fogsz üldögélni az autófeljárón…

Javaslatunk: Készíts egy tantárgy-térképet!

„Nem tudom, mit kell pontosan tanulnom”

A „Nem tudom, hol kezdjem” a szinonimája. Egy tantárgy térkép megmutatja, hogy mit is kell pontosan tanulnod, és kiküszöbölöd vele a problémát, hogy nem tudod, hol kezdd. A tantárgy térkép az első dolog, amit el kell készítened a sikeres tanuláshoz vezető úton. A tantárgy térkép egy szervezett, precíz lista arról, hogy mit is kell átismételned a vizsgák előtt. Egyszerű, de nagyszerű!

Nincs elég idő

Mindig úgy tűnik, hogy nincs elég idő, ha arról van szó, hogy érettségire tanul az ember. Hatalmas munkát igényel az ismétlés, és valószínűleg csak pár hét van a tanulásra.

Ez tulajdonképpen nem is olyan kevés idő, ha megfelelően kihasználja az ember. Persze, a legtöbb diák nem igazán tesz így…

Javaslatunk: Kezdd el MOST! Minden diáknak azt tudjuk tanácsolni, hogy kezdd el MOST! Ma. A hatékony tanulás időt és ismétlést igényel, amit lehetetlen pár nap alatt behozni.

Egyszerűen túl sok a nyomás

Rengeteg diák szenved attól, hogy alig van motivációja, és nem érzi a pressziót az érettségi időszakban… De egyre több az olyan diák is, aki nem tud megbírkózni a rá nehezedő nyomással.

Javaslatunk: Válts perspektívát! Igen, a vizsgák sok stresszt okoznak, és nagyon sok pont kellene a kiválasztott egyetemhez, de ha jó a munkához való hozzáállásod, és a személyiséged is lehengerlő, akkor biztosan menni fog.

Nem tudom, mit tegyek

Ez a kijelentés gyakran annyit tesz: „Nem tudom, hogyan tanuljak.” Ez egy elképesztően gyakori probléma a középiskolás diákok között, főleg az érettségi időszakban.

Javaslatunk: Találd ki, hogy milyen tanulási módszer segít a leginkább. Mindannyiónknak megvan a leghatékonyabb, legjobb módja a tanulásra.

(KamaszPanasz – R.P.)