érettségi
#Suli, munka

5 dolog, amit ne csinálj érettségin

2023.05.15.
1 perces olvasási idő

Elkésni, puskázni, félvállról venni az egészet? Egyiket sem érdemes - az érettségi fontos záróvizsgája a középiskolának. Szerezzetek minél több pontot, hogy jó esélyekkel induljatok az egyetemi-főiskolai felvételin - olvasható az eduline.hu-n.

Lekésni a vizsgát

Nem ilyenkor kell kipróbálni egy új útvonalat, nem ilyenkor kell megvenni a májusi bérletet. Még este készítsétek elő a másnapi ruhát, állítsatok be legalább két ébresztőt, már este tegyétek be a táskába a tollat, számológépet, atlaszt, csokit, vizet (vagy ami kell).

Időben induljatok el, hogy ha bármi probléma van - dugó a városban, baleset, késik a vonat -, akkor is beérjetek időben. Ha elkéstek a vizsgáról, nem fognak beengedni titeket - csak akkor tehettek pótló vizsgát, ha önhibátokon kívül maradtatok le az írásbeliről.

Hamarabb beadni a feladatsort

Használjátok ki az időt. Ha megvagytok a feladatokkal, olvassátok át még egyszer a kérdéseket is: lehet, hogy a nagy izgalomban félreértettétek az egyik utasítást, emiatt értékes pontokat veszíthettek.

A magyar érettségin érdemes többször is átolvasni az esszét és az érveléses/gyakorlati szövegalkotás feladat megoldását, és - ha szükséges - felütni a helyesírási szótárt.

Puskázni

Ami az Éretlenek című filmben annyira vicces, az a valóságban nem az. Amíg elkészítitek a puskát, meg is tudjátok tanulni az adott anyagot, a lebukásnak pedig nagyon komoly következményei vannak.

Hinni azoknak...

akik szerint az érettségit "simán" meg lehet csinálni tanulás nélkül is. Nem lehet. Ha egyetemre szeretnétek menni (és fizetni sem szeretnétek a tanulásért), minél jobb eredményt kell elérni, ahhoz pedig tanulni kell. Sokat.

(Eduline)