színház
#Suli, munka

Tini szerelem Józsefvárosban

2016.01.14.
2 perces olvasási idő

Egy finom klasszikus feldolgozás és egy vagány józsefvárosi west side story a Turayban. Mondják, a szerelem ezerarcú, meg azt is, hogy nincs két egyforma érzés. Azonban akadnak hasonló szituációk. Senkinek sem kell bemutatni a tiltott szerelem izgalmát, vagy a barátságból kibontakozó gyengéd érzelmeket. Persze, sosem egyforma, de mégis van benne valami, ami összeköti ezeket a sokrétű helyzeteket.

Gondoljunk csak Rómeóra és Júliára, akiket piedesztálra állít a világirodalom. Ám néha elfeledkezünk arról, hogy két tiniről van szó, akik a végletekig szerelmesek, és harcolnak a körülményeikkel, a családjukkal a beteljesülésért. Ismerős az érzés? Hányszor szerettünk olyat, akit nem lehet? Nem véletlen, hogy Shakespeare történetét újra és újra feldolgozzák, aktualizálják

Egy ilyen végletes szerelmet akar elmesélni nekünk Topolcsány Laura, a Turay Ida Színház háziszerzője is Bubamara című történetével. Ám ez a szerelem nem Veronában és nem a XVI. században, hanem a Józsefvárosban és ma játszódik. Ráadásul nem csak prózával, hanem a legmélyebb érzelmeket átadó eszközzel, dallal is fogalmaz. De vajon milyen egy józsefvárosi Rómeó és milyen egy józsefvárosi Júlia? Milyen egy józsefvárosi gimnázium élete? Szerethet-e cigány lány magyar fiút, vagy fordítva?

Lássuk, miről szól a történet!

A Turay Ida Színház egyik legnépszerűbb előadása egy józsefvárosi gimnáziumban játszódik, ahol a suli színjátszóköre nagy erővel készül az új bemutatójára. Ám a főszereplő lány lebetegedik.

szerelem

Hogy ne maradjon el az előadás, ráveszneknek egy tehetséges cigánylányt, aki egyébként nem jár iskolába Sárát (Bódi Barbara), hogy ugorjon be az előadásba, hisz jól ismeri a dalokat. Sára huzakodva, de belemegy. Zalán a darabbeli főszereplő (Sövegjártó Áron) azonban nem akar egy cigánylány partnere lenni. Sára megszégyenülve megy haza. Testvére, Báró (Kurkó J. Kristóf) ezért bosszút akar állni azokon, akik bántották a húgát. Az eltökélt tanárnő (Topolcsányi Laura), a színjátszókör vezetője, minden erejével azon dolgozik, hogy diákjaival megértesse, hogy az emberi értékekre figyeljenek, ne a külsőre. Sára és Zalán végül arra kényszerülnek, hogy egy színpadon játszanak. A próbák alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz, a fiút elbűvöli a lány megigéző hangja, még édesanyjával (Hűvösvölgyi Ildikó) is szembeszáll szerelméért. Sára és Zalán egyre közelebb kerülnek egymáshoz, a fiút elbűvöli a lány megigéző hangja, még édesanyjával is szembeszáll szerelméért. Vajon hogy reagál Zalán édesanyja (Hűvösvölgyi Ildikó) és Sára családja erre a románcra? Képes-e befogadni a hátrányból induló, ámde rendkívül érzékeny és tehetséges lányt egy zárt közösség? Meglesz-e a bemutató?

színház

Több fontos, mai problémára választ kereső kérdés merül fel egy klasszikus és egy kortárs előadásban a Kálvária téren. Csak egybe gondoljunk bele: Tudunk-e, képesek vagyunk-e élni – mi több: szeretetben élni – egymás mellett?

Rómeó és Júlia

  • Rendező: Quintus Konrád
  • Beavató színházi feldolgozásban is: január 21. 14 óra

Bubamara

  • Rendező: Kökényessy Ági
  • Február 7. 15 óra

Jegyek: [email protected]

Csoportkedvezmény!

(Turay Ida Színház)