adakozás
#Suli, munka

Online nyelvi tesztért ingyen rizs a rászorulóknak?

2015.01.28.
2 perces olvasási idő

A Világélelmezési Program 2007 októberében hozta létre a Freerice nevű játékot, melyen keresztül játékosok ezrei tudnak több millió embert élelemmel ellátni. Egy helyes kérdés megválaszolásával 10 darab rizsszem jut el egy éhező országba a nélkülözőknek.

A játék készítői figyelmesen, több forrást és szótárakat használva állították össze a program anyagát. A szótárjátéknál a 60 szinten több mint 12 ezer szót használnak fel például. A kérdések megválaszolásánál különböző témákból tudunk választani. Abban az esetben, ha elrontunk egy választ, a kérdés megismétlődik a későbbiekben a játék során.

A Freerice programnak van egy adatbázisa, ami különböző nehézségi fokozatú kérdéseket tartalmaz. Így kezdők és haladók egyaránt találhatnak maguknak megfelelő szintű pályákat. A program alkalmazkodik az egyéni teljesítményhez is: először növekvő szintű kérdéseket tesz fel, majd attól függően, hogy valakinek hogyan sikerül ezekre válaszolni, az egyéni szint kérdéseiből válogatja a következőket. Három helyes válasz után automatikusan eggyel magasabb szintre kerülünk, így a játék egyszerű és könnyen játszható.

A rizsszemeket szponzorok fizetik ki, akikhez eljut a rizsszemek száma minden helyes válasz után. Ezután a szponzorok az éhínség csökkentésére és a fejlődő országokban folyó oktatásra fordítják az összegyűlt összeget.

A Freerice nem jut nyereséghez a játék által - az egyetlen cél, hogy világszerte megállítsák az nyelvéhínséget. Minden pénz, amit a szponzorok a Világélelmezési Szervezetnek küldenek, az ENSZ élelmezési szervezetéhez kerül. A Világélelmezési Szervezet az ENSZ testülete, amin keresztül minden egyes rizsszemet az éhezés megállítására fordítanak. Ez a legnagyobb globális humanitárius szervezet, ami 75 ország élelmezését felügyeli. A program részeként az ételosztás mellett a szegény országokban élők megtanulhatják az önellátást is, így biztosítva lesz a jövőben a boldogulásuk.

Felmerülhet a kérdés: hány szem rizs kell egy ember ellátásához?

Ez - mivel több körülménytől is függ - országonként eltérő mennyiség. Átlagosan 400 gramm rizs jut egy személyre naponta. Ez két étkezésre elegendő, ami biztosítja a napi 2100 kalóriát. – Egy gramm rizs körülbelül 48 darab rizsszemet tartalmaz.

A program szabad kezet kap a rizs szétosztására az egész világon, így oda juthat el az élelem, ahol a legnagyobb szükség van rá. A szervezet gyakran az adott országban veszi meg az ételt, ezáltal pedig a helyi gazdaságot is ösztönzik a vásárlás segítségével.

A Freerice szótárjátéka nemcsak a rászorulóknak segít, de az egyéni nyelvtudást is fejleszti. Segíti a játékosokat, hogy a saját gondolataikat szóban és írásban is precízebben és meggyőzőbben megfogalmazzák meg, és hogy jobban menjen a szövegértés és olvasás. A rengeteg többféle témájú kérdéssel bővíthetjük a tudásunkat és műveltségünket is.

Ha tetszett a játék, személyesen is lehet további adományokat küldeni a Világélelmezési Programnak, hogy több rizst kapjanak az éhezők. Az éhezés megállításáért mi magunk is tehetünk valamit: csatlakozhatunk szervezetekhez és közösségi munkával személyesen segíthetünk a világ jobbá tételéért.

Szóval érdemes kipróbálni a játékot - sok kicsi sokra megy!

www.freerice.com

Kapcsolódó címkék

tanulás