Rebeka
#Suli, munka

Rebeka kipróbálta: a hatékony tanulás

2013.01.30.
3 perces olvasási idő

Hamarosan kezdődnek a kisérettségik és az érettségi vizsgák. Ilyen mennyiségű anyag megtanulásához nem elég néhány nap. De hogyan tudsz hatékonyan, álmatlan éjszakák nélkül felkészülni? Rebeka a héten a hatékony tanulás feltételeit vizsgálta blogjában.

Hogyan kezdd el?

A legrosszabb, amit tehetsz, az a halogatás. A könyvek nézegetése és félredobása nem vezet semmilyen eredményre. Az egész tanulást kezdd egy egyszerű lépéssel: rakj rendet! Rendszerezd az anyagokat téma, idő, és tantárgy szerint. Tanulás közben jó hasznát veheted a színes tollaknak, a post-it tömböcskéknek és a különböző mappáknak.

Ha kész a rendszerezés, akkor készíts egy tanulási tervet a következő 7 napra! Határozd meg, hogy melyik nap milyen anyagokat kell átvenned. Tartsd magad a tervhez, és ne hagyd, hogy bármi is kizökkentsen. Ha nem tudod teljesíteni a kiírt feladatot, ne csüggedj, egy-két csúszás még belefér, de vigyázz, nehogy túl nagy legyen a csúszás!

A legrosszabb, amit tehetsz, az a tananyag halmozása. Hidd el, ha hagyod, hogy felhalmozódjon a tananyag, te fogsz rosszul járni! De ha módszeresen tanulsz, látványos eredményre juthatsz.

Kezdd a nehéz témákkal a tanulást!

Ha szépen rendszerezted a tananyagot, és felállítottad a fontossági sorrendet, akkor neki is ülhetsz a nagy tanulásnak.

Mindenkinek van olyan témája vagy témaköre, amit nem jó szívvel tanul. Keresd meg ezeket, és kezdd velük a tanulást! Tanuld meg őket az első körben, amikor még friss az agyad! Ha halogatod, akkor a felkészülés végén kapkodva kell majd átolvasnod, így pedig csak felületesen fogod megtanulni, ez pedig egy nehezebb témánál nem ad elegendő tudást.

Keresd meg az ideális helyet a tanuláshoz!

Iktasd ki a zavaró tényezőket! Menj el otthonról, találj egy csendes, nyugodt helyet (interneten nézd meg a könyvtárakat, vagy akár a suliban is kereshetsz egy diák-mentes zugot). Ne vigyél magaddal laptopot (vagy ha mégis szükséged van rá, ne internetezéssel töltsd az időt), és kapcsold ki a telefonodat is.

Mit egyél, hogy okos legyél?

A hatékony tanuláshoz elengedhetetlen a helyes táplálkozás. Az agynak szüksége van bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra a megfelelő teljesítményhez. Akármikor leülsz tanulni, végy magadhoz egy nagy üveg ásványvizet és némi rágcsálnivalót. De ne csokiszeletet, mert az csak hirtelen energiát ad, és pár órán belül a szervezeted még éhesebb (sőt fáradtabb!) lesz tőle.

Az egészséges alternatívák között szerepelnek az olajos magvak. Készítsd el a saját diákcsemegédet, keverd bele a kedvenc aszalt gyümölcseidet, sok mandulát, diót, földimogyorót. Ha mindenképpen csokira vágysz, válassz olyat, aminek 40% felett van a kakaótartalma.

Igyekezz folyamatosan enni napközben is, és soha ne hagyd ki a reggelit (ha nem bírsz sokat enni, akkor is egyél meg egy teljes kiőrlésű sütit, vagy igyál meg egy nagy pohár narancslevet, hogy beinduljon az agyad). Semmiképpen sem tesz jót, ha csak kávén és energiaitalokon élsz. Iktass be néha egy kis zöld- vagy kamillateát, ami nyugtató hatású. Az energiaitalt próbáld helyettesíteni fekete teával (ebben is sok koffein van).

A mozgást se feledd. Bizonyított tény, hogy aki jól teljesít fizikailag, annak javul a szellemi teljesítőképessége is. Persze ne eddz órákon keresztül, ne fáraszd magad kemény aerobik órákkal. DE, amikor teheted, sétálj egy nagyot!

Hogyan tanulj hatékonyan?

Különböző módszerek vannak a tanulásra. Ám sokaknak nehezen megy egy-egy fogalom, vagy évszám módszeres megtanulása.

Ha nehezen mennek az évszámok, íme, egy remek tipp, amivel könnyedén megtanulhatod őket.

Nem kell más, mint kis post-it (ragadós) papírok, vagy régi papírok. A papírokat vagdos egyenlő részekre. Az egyik oldalukra írd az évszámot, a másik oldalra pedig az eseményt, illetve néhány fontos személyt.

Ezután nem kell mást tenned, mint a papírlapokat egy dobozba vagy egy kalapba raknod. Húzz belőle, de csak az egyik oldalt nézd meg (amin vagy az évszám vagy az esemény van). Próbáld meg emlékezetből elmondani, mi van a másik oldalon, ha nagyon nem megy, leshetsz. Ezt a "játékot" többen is játszhatjátok.

Ha jobban szereted rendszerezni a dolgokat, akkor csinálj egy kronológiát. Időrendi sorrendbe írd egymás alá az évszámokat, mellé pedig az eseményeket. Ezt a papírt ki is rakhatod egy látható helyre (például a fürdőszobába, így a reggeli készülődésben tudod olvasgatni vagy az íróasztal felé). :)

Hol ne tanulj?

Természetesen nemcsak a módszer a fontos, hanem a hely is. Rengeteg hely van, ahol a tanulás nem hasznos, sőt, kimondottan felesleges, hiszen nem tudsz koncentrálni. Íme: hol ne tanulj.

Semmiképpen se menj zajos kávézókba, bárokba, éttermekbe. A hangos zene, a sok ember, a beszélgetések könnyen megzavarhatnak. Pláne ha még ismerősökbe is botlasz... A beszélgetés ilyenkor elkerülhetetlen, a tanulnivaló pedig csak gyűlik. Igaz, ami igaz, egy finom tea vagy kávé mellé leülni tényleg megnyugtató lehet. Ha megtanultad az aznapra kijelölt mennyiségű tananyagot, kerekedjen fel egy jó könyvvel és relaxálj a kedvenc helyeden!

Ha pedig otthon tanulsz, még véletlenül se ülj tanulni az ágyadra a sok füzettel! Az ágy a pihenés helye, nem a tanulásé, ne kever össze a kettőt! Akár a padlón is kialakíthatsz magadnak egy tanuló sarkot, sok-sok pléddel, teával és némi rágcsálnivalóval.

(Győrfi Rebeka)

Kapcsolódó címkék

suli