Főoldal / SULI / Magyarok a fiatal tudósok olimpiáján
  2012-05-25

Magyarok a fiatal tudósok olimpiáján

Negyedik helyezéssel tért haza Pittsburgh-ből, a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyről a magyar csapat. A bonyhádi Énekes Péter és Köpenczei Gergő alkotta csapat egy egyedi titkosító algoritmust bemutató projekttel bűvölte el a zsűrit. Előfordulhat, hogy hamarosan az ő kódrendszerük fog visszaköszönni a számítógépünk operációs rendszerében.

- hirdetések -

Az amerikai Pittsburgh-ben mutatták be egyedi projektüket a bonyhádi fiatalok, akik a május 13. és 18. között megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) szerepeltek igen jó eredménnyel. Az eredmény pontos megítéléséhez tudnunk kell, hogy Amerikában a negyedik helyezés is hatalmas elismerésnek számít, már csak onnan nézve is, hogy náluk nincs 5., 6., vagy 7. helyezés, összesen 4 van. Hazánkban, ahol arany, ezüst és bronzérmeket osztogatnak, szokatlan lehet ez a megközelítés.

tudósokIdén 70 országból több mint 1500, 14 és 21 év közötti fiatalt hívtak meg a fiatal tudósok olimpiájára. A srácok tervét 11 győztes projekt előzte meg, ugyanis több első, második és harmadik helyezést is kihirdettek.

A két bonyhádi diákot Ivánka Gábor szabadalmi ügyvivő, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűritagja, a VISUALIA Kreatív Ügynökség egyik alapítója, jelenlegi kreatív igazgatója készítette fel a versenyre. A matematikus végzettségű Gábor 1997-ben 3. helyezést ért el a Milánóban megrendezett EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjén, amely idén szeptemberben Pozsonyban zajlik majd. Erre a versenyre az idei év első díjasai mehetnek majd el. De ne rohanjunk ennyire előre!

A hazai 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen második díjban részesült Énekes Péter és Köpenczei Gergő, akik - továbbfejlesztve tudományos munkájukat - személyesen mutathatták be azt a Magyar Innovációs Szövetség jóvoltából az amerikai versenyen, ők képviselték hazánkat az Intel ISEF-en.

A világverseny kétlépcsős, először egy 10 oldalas angol nyelvű leírást kell készíteniük a pályázóknak a tudományos munkáról, majd a kiállítással egybekötött döntőn kell megvédeniük a projektet. Személyes interjúkon, mérnökök és matematikusok előtt kell megválaszolniuk a kérdéseket. Ezek alapján dől el, ki érdemli meg a díjat.

A két magyar fiatal "Az s(n) számelméleti függvény használhatósága kódolási célokra" című matematikai pályázatukkal a kiváló negyedik helyezést érték el, oklevelet kaptak, és fejenként 500 dollár pénzjutalomban részesültek. A munka egyedisége abban áll, hogy a matematika két különböző területét hozták össze egy titkosítási megoldás érdekében.

A pályázók egy olyan egyirányú kódolásos eljárását dolgoztak ki, amelynek lényege, hogy egy algoritmus segítségével az adatsor átalakul egyezményes jelekké, úgynevezett lenyomat készül belőle, amelyet semmilyen eljárással nem lehet helyreállítani. A visszafejthetetlenséget a függvény tulajdonságai biztosítják, az azonos lenyomatú adat készítésének megakadályozására saját módosításokat alkalmaztak az eljáráson. A fiatalok által kidolgozott módszer előnye, hogy a hardver fejlődésével párhuzamosan biztonságos marad a kódolás.

Tudtad?
  • Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei 25 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.
  • Egyetemisták, főiskolások közül csak elsőévesek vehetnek részt a versenyen, és csak akkor, ha a pályázati munkát az egyetem, főiskola megkezdése előtt elkezdték.
  • Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is, de az európai döntőn csak azok vehetnek részt, akik magyarországi iskolába járnak.
  • A hazai versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok számos nemzetközi megmérettetésen, szakmai utazáson vehetnek részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján.

innovacio.hu

A tesztelések folyamatban vannak, ha ezek sikerrel zárulnak, és kiderül, hogy a jelenlegi lehetőségek között feltörhetetlen a kódrendszer, élesben is használhatóvá válik az újdonság. Előfordulhat, hogy ez a magyar innováció köszön majd vissza valamelyik operációs rendszerben vagy netbank szolgáltatásban.

Merj megmutatkozni!

Június 11-én és 12-én, a Csodák Palotájában megnézheted, milyen pályamunkákat készítettek el az idei versenyre a fiatalok. Közülük kerül majd ki a következő világverseny magyar résztvevője.

Kedvet kaptál ahhoz, hogy megmutasd, mire vagy képes? Légy kreatív, merj kitűnni a sorból, és valósítsd meg a tervedet, álmodat! A lehetőség adott minden fiatal számára 14 és 21 év között - mondja Ivánka Gábor.

A magyarok nagyon erősek matematikából, világviszonylatban is megállja a helyét nagyon sok tudományos munka. A „friss agyra” pedig vevő a legtöbb multi vállalat. Általában 24 éves korunkig vagyunk a legkreatívabbak, éppen ezért a kamaszok ötletei válthatják meg a világot. Ehhez azonban kreatív fiatalok is kellenek. Fogytán az önbizalom, vannak olyan jó képességű fiatalok, akik nem mernek megmutatkozni, azt gondolják, nem rúghatnak labdába. Évente közel 100 projekt kerül be a hazai versenybe, korábban ennél jóval több tudományos munka született nálunk, ez egyébként világviszonylatban is tendencia - tette hozzá a kreatív igazgató.

(T.A.)

  Kapcsolódó cikkek